Juli og august er månedene for å plukke skogsblåbær. Den store forskjellen mellom de du selv plukker i skogen og de som vokser på busker i hagen, er størrelsen og fargen på fruktkjøttet. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt blir du ikke like blå på tunga av å spise blåbærene fra hagen, som du blir av de fra skogen.
En tur i skogen kan være terapi for sjela før skolen, jobb og en hektisk hverdag starter igjen. Og det er mye du kan lage ut av de små, blå fristelsene.
Saftige blåbærmuffins
Det er høst, det er blå himmel og blått i skogen. Trangen til noe søtt er ofte tilstede og deilige, friske bær gjør muffinsene ekstra fristende når mørket faller på.
Du trenger:
3 egg
3 dl sukker
50 g smør
4 dl hvetemel
1 dl melk
1,5 ts bakepulver
1,5 ts malt kardemomme
300 – 400 g blåbær
Fremgangsmåte:
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Smelt smør og bland dette sammen med melken før det helles i eggedosisen og det blandes sammen.
3. Bland sammen hvetemel, kardemomme og bakepulver i en bolle før det siktes over i røren.
4. Bland sammen røren før du lett vender inn ønsket mengde blåbær med en slikkepott.
5. Ha ca 1 spiseskje i hvert muffinsbeger da de vil heve under steking. Ha i mer røre om du har store begere. Stekes midt i ovnen på 190 grader i 20-25 minutter.
Hjemmelaget syltetøy
Hva er vel bedre enn hjemmelagd syltetøy på pannekakene eller på ristet brød til helgefrokosten? Og vanskelig er det heller ikke.
Du trenger:
1 kg blåbær
500 g sukker
Fremgangsmåte:
1. Rens bærene og sett dem til koking med lokk over. Dette gjør at det blir en jevn koking. Det er viktig at alle bærene blir gjennomkokt, derfor anbefales det å koke i mindre porsjoner. Rør av og til.
2. Når bærene har kokt etter ca 10 minutter har du i ønsket mengde sukker.
3. Gi bærene et oppkok slik at alt sukkeret blir oppløst.
4. Steriliser glassene eller krukkene du ønsker å ha syltetøy i ved å koke dem i varmt vann.
5. Med engang syltetøyet er ferdig heller du det over i ønsket beholder. Fyll det helt opp slik at det ikke blir luft i krukken eller glasset og tørk av kantene til slutt. Sett dem til avkjøling med engang oppned.
Naturlig saft
Kald saft, varm saft. Blåbærsaft. Ingenting er bedre enn et glass saft hvis du har lyst på noe leskende og godt, og den smaker enda bedre er når du selv vet hva den inneholder. Mest fordi du vet du har laget den selv.
Du trenger:
1 kg blåbær
5 dl vann
300 – 400 g sukker hvis du ønsker
Fremgangsmåte:
1. Rens blåbær og putt dem i en kjele med vann og kok opp i ca 5 minutter.
2. Ønsker du å ha i sukker siler du nå blandingen og har i ønsket mengde sukker.
3. La saften småkoke til vannet er farget av bærene og det slutter å skumme.
4. Steriliser flasker ved å koke dem i varmt vann. Hell så saften over på flaskene og sett til avkjøling.
Det er ikke bare i de vanlige, kjente oppskriftene du kan bruke blåbær mener kokken Ditte Gustavson. Hun er utdannet kokk i Sverige, og utdanner seg nå videre innen desserter i Sveits. Gustavsson mener man alltid kan eksperimentere når det gjelder mat, og at man kan skape nye kombinasjoner.
Men för mig finns de inga hinder i matvärlden, bara testa och leka sig fram sen kommer man tillslut lyckas man
– Jag är inne i någon fas där jag vill göra classiska rätter till något nytt. Frächare.
Gustavsson foreslår å kombinere blåbær med vilt. Reinfilet med poteter, en god saus og blåbærgele som tilbehør.
– Eller köra in filen i ugnen med ett blåbärstäcke och timja kanske. Detta är inget jag testat så inte helt sikker på om de skulle bli bra. Men för mig finns de inga hinder i matvärlden, bara testa och leka sig fram sen kommer man tillslut lyckas man.
Når det gjelder desserter vil Gustavsson forandre på den klassiske ostekaken. Bytt ut jordbærgelen, med blåbærgele. Hun foreslår også blåbær pannacotta med kaffe og sjokolademouse til. Men Gustavsson syns det kan være vanskelig å komme på retter som ikke er så vanlige, og tror problemet er at vi ikke tenker nytt,
– Dom fastnar i den klassiska blåbärspajen med vaniljsås och aldrig leker med tanken på att göra den anorlunda men med samma smaker, avslutter Gustavsson.