Bilder på et blunk: Riamolde - PLNTY | kulturmagasinet

Bilder på et blunk: Riamolde

 Gjennom spalten Bilder på et blunk, viser Plnty inspirerende kontoer på Instagram. Siden Instagram så dagens lys i 2010 har bildedelingstjenesten vokst. Tall fra 2014 viser at 200 millioner er aktive der, og at 1,065 av dem er norske.

En av de Plnty har sett og lagt merke til, er Ragnhild Aarseth. For henne er Instagram muligheten til å holde kontakt med omverdenen. Hun vil ikke si at det er et kjennetegn over bildene hennes på det sosiale mediet, men nå er hun inne i en »Visit Norway» periode hvor målet er å vise Norge i all sin prakt gjennom sin profil riamolde.

–  Hva inspirerer deg?
Hva som inspirerer meg til å ta bilder i dag? Tja, si det. Fotograferingen har blitt en livsstil, jeg tenker bilder overalt, følger med i lysets skiftninger, står opp grytidlig for å fotografere før jeg går på jobb, ser på andres bilder, utstillinger, fotobøker, alt mulig!  Fotograferingen har gjort meg mer observant på alt rundt meg.
»Let it snow, let it snow!»

»Let it snow, let it snow!»
– Jeg liker å ta bilder i »dårlig vær». Egentlig er det en større og mer interessant utfordring enn bilder i fint vær! Tåke og regn, snø og slaps kan være veldig effektfullt! Dette er fra Fefor i Gudbrandsdalen.

– Hvorfor velger du å bruke Instagram?
Instagram er veldig spontant, jeg får umiddelbare reaksjoner på bildene jeg legger ut, jeg liker det!
''Details''
»Details»

»Details»
– Jeg er glad i detaljer. Dette er fra en gammel, nedlagt låve i Moldetraktene. Jeg elsker rødfargen på disse gamle husene, og det romantiske med hestesko og blomster går rett i hjertet på meg! Dører og vinduer har alltid fascinert meg!

– Hvordan bruker du Instagram som et sosialt medie?
For meg er Instagram er måte å holde kontakt med «resten av verden» på. Jeg sier «god morgen» og «god natt» til folk jeg har «kjent» i flere år, mange har jeg også truffet «in real life». Jeg leder IgersOslo (@IgersOslo på Instagram), hvor formålet er å arrangere foto walks og å bringe folk med samme interesse sammen. Dette har forandret livet mitt faktisk, har gitt det en ny retning. Jeg har møtt mange nye mennesker, jeg har erfart at folk (særlig utlendinger) bruker Instagram og Igers-familen som en mulighet til å bli kjent i en ny by, treffe nye mennesker.
Jeg sier «god morgen» og «god natt» til folk jeg har «kjent» i flere år, mange har jeg også truffet «in real life».
Ideen til å etablere Instgram-grupper i ulike land ble først lansert av Phil Gonzalez, en spanjol som veldig tidlig så hvilket fantastisk sosialt (og kommersielt) potensiale Instagram hadde. Han oppfordret bl.a. meg til å starte IgersOslo, og dette igjen førte til at jeg ble invitert til å delta i det første «Catalunya Experience», et arrangement i regi av katalanske turistmyndigheter hvor en gruppe på 10-12 instagrammere ble vist det beste området har å by på for turister! En fantastisk opplevelse som inkluderte seiling, luftballongtur, tur i åpent småfly, besøk på Camp Nou, flotte hoteller og deilig maten fra nærområdet! Og ikke minst – sosialt samvær med likesinnede! Alle lidenskapelig opptatt av mobilfotografering, og det eneste vi måtte gjøre var å legge ut bilder fra våre opplevelser fortløpende! En herlig opplevelse! Instagram har også ført meg til Gstaad i Sveits og til Abruzzo-regionen i Italia, begge med samme formål; å legge ut bilder fra stedene jeg var blitt invitert til å besøke for å skape PR og blest.  Jeg vant også en fotokonkurranse arrangert av SAS hvor premien var en 4-dagers tur til Shanghai på første klasse! Er det rart jeg elsker Instagram?
.. one flew over the cuckoo's nest
».. one flew over the cuckoo’s nest»

 ».. one flew over the cuckoo’s nest»
– I sommer besøkte jeg også fugleøya Runde for første gang, og det var kjærlighet ved første blikk! Her forsøker jeg å vise det vakre i en detalj, til variasjon fra alle oversiktsbildene det nødvendigvis blir på et slikt første møte. Også et sted jeg skal tilbake til, da med telt og et enda bedre kamera!

 

Instagram har også ført meg til Gstaad i Sveits og til Abruzzo-regionen i Italia, begge med samme formål; å legge ut bilder fra stedene jeg var blitt invitert til å besøke for å skape PR og blest.

– Hvilke muligheter ser du at man har med mobilen som kamera?
Mobilen er alltid tilgjengelig, kvaliteten har etter hvert blitt veldig bra, man kan være ganske så anonym, signaliserer ikke at man fotograferer og sånn sett er det veldig enkelt å ta bilder – hele tiden!
''Smell the sea and fell the sky, let your soul and spirit fly. Van Morrison''
»Smell the sea and fell the sky, let your soul and spirit fly. Van Morrison»
»Smell the sea and fell the sky, let your soul and spirit fly. Van Morrison»
– Dette er fra Reynisfjæra på Island, et fantastisk flott sted med svart sandstrand som jeg besøkte i mai i år. Island har lenge vært en drøm, og er et sted jeg MÅ tilbake til for å fotografere mer!
– Er det et felles tema for din profil på Instagram?
Neei, jeg har ikke vært så opptatt av det. Jeg ser jo at mange lager seg et kjennetegn, man driver en form for «self branding» ved å fotografere samme tema, redigere på samme måte. For meg fungerer det ikke slik. Jeg trenger utfordringene som ligger i nye bilder, jeg må variere for å holde interessen oppe. Jeg kjeder meg dersom bildene mine blir for like, og jeg velger derfor å la bildet selv bestemme hvordan jeg redigerer det. Og selv om jeg elsker farger, kan jeg godt legge ut en serie med sort-hvitt-bilder, som jeg f.eks. gjorde da jeg besøkte Lisboa første gang.
Jeg trenger utfordringene som ligger i nye bilder, jeg må variere for å holde interessen oppe.
Akkurat nå er jeg imidlertid inne i en Visit-Norway fase som jeg kaller det, hvor målet har vært å vise Norge i all sin prakt, basert på reiser og utflukter jeg gjør. Jeg startet på Instagram med Oslo som tema, deretter ble det en del reisebilder hvor intensjonen min var å forsøke å finne essensen i en ny by, slik jeg oppfattet den. Bl.a. besøke jeg Barcelona, Praha og Lisboa, alle favorittbyer for meg og mitt kamera. Hva som kommer etter landskapsfasen, vet jeg neimenn ikke! Kanskje er tiden moden til å lære seg faget «på ordntlig»?
''Have a seat and enjoy the view''
»Have a seat and enjoy the view»

»Have a seat and enjoy the view»
– Bildet er tatt på Høvringen, en vakker kveld i august i år. De gamle bygningene som er en del av utleiehyttene på Brekkeseter var nydelige i kveldslyset.  Jeg liker teksturen og spor etter levd liv i gammelt treverk.

– Hva er tanken bak det du deler på Instagram?
Tanken bak bruken av Instagram? Jeg har ikke hatt annen agenda enn gleden ved å dele bilder, kommunikasjon med mine følgere og få dem engasjert og interessert i prosjektene mine. Men jeg vet at det ligger muligheter i dette mediumet som nok mange har utnyttet og vil komme til å utnytte mye mer enn det jeg har gjort! Verdien av bildedeling og «word-of-mounth» reklame er stor og skaper trender, i alt fra mote, mat og reiseliv! I år skal f.eks. alle instagrammere til Island, og Lofoten er et annet yndet mål, både sommer og vinter!

Jeg må selvfølgelig like bildet selv før jeg legger det ut. Men det hender jeg angrer og sletter bildet etter noen minutter.
– Hva er kravene til et bilde du deler?
Jeg må selvfølgelig like bildet selv før jeg legger det ut. Men det hender jeg angrer og sletter bildet etter noen minutter.  Jeg er  dårlig på å vurdere mine egne bilder, ofte trenger jeg litt avstand til bildene før jeg kan se dem slik andre kanskje ser dem, og det er jo litt vanskelig på Instagram der du helst skal legge ut regelmessig hver dag for å få fullt utbytte og opprettholde de kontaktene du har skapt.
''Morning bliss''
»Morning bliss»
»Morning bliss»
– En tidlig søndags morgen ved Romsdalsfjorden, hvor alt var stille og bare vakkert! En god opplevelse!

– Mange av bildene dine er preget av naturen, er det noen grunn til det?
Nei, i grunnen ikke. Norsk natur er det prosjektet jeg har gitt meg selv dette året. Folk elsker jo den vakre, norske naturen!
 I reisefotograferingen forsøker jeg å vise en bys mangfold, atmosfære og folkeliv, slik jeg oppfatter den.
– Hvilke historier prøver du å fortelle gjennom bildene dine?
Det varierer. Jeg prøver å få frem stemninger, formidle det jeg så og opplevde der og da, særlig gjelder det natur- og værbildene kanskje. I reisefotograferingen forsøker jeg å vise en bys mangfold, atmosfære og folkeliv, slik jeg oppfatter den. Jeg elsker å reise alene, jeg er aldri ensom når jeg har kamera med! Og å komme til et helt nytt sted er en stor glede for meg og fotografen i meg!
Close