JOMFRUTUREN - PLNTY | kulturmagasinet

JOMFRUTUREN

11_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Studioet i Nordre gate på Grunerløkka ser ut som det skal etter en debutvisning. Poser og bager er fulle av saker og ting – og er ikke ryddet to dager etter den store hendelsen – og ligger slengt blant byster og et digert, i øyeblikket rotete, arbeidsbord opptar nesten hele rommet. Der finner man påbegynte ideer og arbeider som han tenker videre på mens han lar inntrykkene fra et par dager i forveien, synke.

3_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K-Johansen_2015

 

James er først og fremst et takknemlig menneske. Ikke tvers gjennom norsk, der han brekker over i svensk, har Lazar som mellomnavn, og treffer ditt med et brunt og intenst blikk. Men norsk nok. Nok til å være lei av Janteloven, ydmyk nok til å være svært overveldet over all oppmerksomheten han har fått nylig.

9_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

300 kom til Østbanehallen
– Over 300 mennesker kom til Østbanehallen, sier han – nesten overrasket – og understreker at han, i dagens norske moteklima aller helst ville ha en åpen visning, slik han hadde. Han er ganske tydelig på hva han synes om motevisninger som kun inviterer spesielt inviterte, og som manøvrerer utenom mangfoldet uten at det har noen spesiell mening rent faglig. Han er ikke sikker på om de som sitter på første rad på slike visninger engang har noe forhold til mote eller klesdesign. Eller søm.

13_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Kjendiser velger JLB
På kaffebordet ved siden av den lille sofaen i 60-talls ullstoff, ligger det blader oppslått, med bilder fra den kulørte pressen som viser flerfoldige kjendiser. Flere er avbildet i kjole fra James Lazar Braathen (JLB).

På skolen visste jeg fra dag én hva jeg ville gjøre, lære og drive med!

Sandra Lyng og Karin Park er av de som er kledd opp i hans kreasjoner. Og Jenny Langland fra Idol. Og Carina Dahl. Og Triana. Hun har båret JLB på TV-skjermen. James er veldig opptatt av at klærne hans blir oppfattet som sexy og elegante, ikke sexy og vulgære. Om man er lav eller høy, er tynn eller har former, spiller ingen rolle.

1_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K-Johansen_2015

 

Han tegner ikke klær, forklarer han. Han liker ikke engang å konstruere plaggene. Han modellerer dem helst rett på bysten. Det er her galskapen starter. Ekstravagansa, det virtuose, det opphøyede. Han har laget en kjole av bare ett stykke tøy. Ingen sømmer!

14_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

– Se her; han viser hvordan en snøreanordning i ryggen bestemmer hvordan kjolen skal sitte på respektive kropper. – Ved å dra her, tilpasses plagget til den som har den på seg. Det tunge, gammelrosa stoffet i silkechiffon faller – uansett hvor eller hva – tungt og trygt rundt en kvinnes hofteparti, besatt med påborderte glassperler.

Nå er det sjelden å finne noen som kan modellere, og folk vil ha håndarbeid.

Alt gjort for hånd i India. Oppsiktsvekkende! – Det er stoffet som gjør det mulig, og det tok tre måneder å lage det, forteller han. Da han var ferdig med å sy kjolen, ble det en topp i tillegg, for alt stoff skal brukes. Også den skapt rundt samme idé om ett stykke, ingen søm.

12_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Håndsydde plagg er populært
Haute Couture har lenge holdt på å dø. Ifølge James Lazar Braathen er det aspektet i ferd med å snu.

– Nå er det sjelden å finne noen som kan modellere, og folk vil ha håndarbeid, sier han og viser frem kjolene som henger på studioet. Det mest geniale av alt er tanken om gjenbruk:

– Man behøver ikke være redd for å møte en annen på fest i samme antrekk, ler han og viser unike plagg som har ytterligere en ide bak seg enn å være en kvinnes tiltrekkende ytre for en kveld. Med en håndvending vrenger han plagget, og vips – en ny kjole.

5_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Fikk nei fra Oslo Runway
Det var på bakgrunn av nei fra å vise på Oslo Runway at James besluttet å lage en solovisning. All planlegging skjedde på knappe to uker. Men han fikk et skikkelig kick av det. Og så blir han takknemlig igjen.

Det ble en suksess! Jeg vil gjøre det igjen!

For de som har trodd på ham, for de som ikke skulle ha penger han ikke har å betale med, for at de han har hjulpet og stilt opp for gjør det samme tilbake. Han vil spesielt takke Ingeborg Ravensborg hos Starlet modellbyrå – han endte opp med 25 modeller fra hennes byrå. Og så Filip Kolberg, som han jobbet sammen med på Oslo Trend i fjor. Han vil takke Østbanehallen og Comfort hotell som ble med og sponset ham. Alt åpnet seg og falt på plass.

4_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K-Johansen_2015

 

Blir inspirert av kundene
I 15 år har han jobbet for H&M. Han synes han lærer så mye der, om hva kunder spør etter, hva de liker eller misliker med plagg og stiler. Og så er han glad i den sosiale delen han får ta del i. På studioet kan det bli litt ensomt, men når han sitter der og holder på, summer hendelsene fra kundene på jobben rundt i hodet når han konsentrerer han seg om å lage egne plagg.

– Jeg er god til å fokusere på det jeg gjør der, sier han. Han blir inspirert av de han møter på jobben, som gir ham nye ideer.

– Jeg er åpen for alle ideer, sier han. Det å være negativ hjelper deg ikke videre på veien. Han snakker ut i luften til de som vil gå samme vei. Fra september skal han jobbe i 50 prosent stilling. Det vil gi ham mer tid til å sy på studioet.

8_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Karismaen ligger i detaljene
James Lazar Braathen gikk ut fra Moteskolen Esmod i 2013. Allerede på eksamensvisningen var det flere som la merke til ham. Og kanskje er det fordi det krever både kunnskap og mot å gå på draperinger og skape klær med presisjon, form og kvalitet, slik han gjør. Å lage en visning med detaljer fra 20-, 30- og 60-tallet kan alle med litt søm- eller moteinteresse klare å stable sammen til et uttrykk.

16_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Men det er ikke der det ligger. Det er hvordan man gjør det. Karismaen til James ligger i detaljene. Det er valg av broderier, stoffer og tilbehør, hver for seg og sammen. Og så stil, naturligvis.

For om man sanser den ærverdige, litt lekne fordums Gatsby-stilen, utfordrer han i høstens kolleksjon med nåtidens nådeløse transparente stoffer og skjæringer. Man kan ikke ta feil av at dette er plagg som skal bæres på 2000-tallet. 20-talls snitt, 60-talls frisyrer og 2000-talls attityde. Han ønsker at de som bruker kreasjonene hans skal føle seg som en dronning.

7_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Designer – ingeniør som bygger hus
Men så sammenligner han seg også som en ingeniør som skal bygge et hus. Både når det gjelder hva han lager og hvordan han bygger opp karrieren sin som klesdesigner. Det skal ikke gå for fort. – Det hele må ha en solid konstruksjon.

Jeg liker ikke å måtte jobbe med en fabrikk i Kina som driver med barnearbeid. Da er det best at jeg gjør jobben selv.

Jeg gjør alt selv, og er på nåværende tidspunkt ikke opptatt av å produsere opp kolleksjoner. Jeg liker ikke å måtte jobbe med en fabrikk i Kina som driver med barnearbeid. Da er det best at jeg gjør jobben selv. Men på sikt vil jeg bli stor, og da er det viktig å ha kontroll. Da han gikk på skolen visste han at det var Alexander Mc Queen han så opp til.

10_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Tung skaperenergi i Norge
Men han synes ikke særlig mye om Janteloven. Eller energien i Norge når det gjelder å være nyskapende eller å være entreprenør. Selv på Esmod forsøkte de å stoppe ham da han fortsatt var student, ved å fortelle ham at det han drev med var helt på siden, og at han aldri kom til å lykkes. Det blir en pause.

Det er så mange talentfulle mennesker som får høre at de aldri kan få det til.

– Det er veldig norsk å ikke tro på seg selv, sier han og kan ikke med ord uttrykke hvor skuffet han ble over institusjonen som den gang skulle bygge ham opp – uansett hva han skapte – og ikke ned.

– Det er så mange talentfulle mennesker som får høre at de aldri kan få det til. Jeg har forsøkt å høre på andre, jeg trodde det var jeg som ikke hadde peiling … men kan man ikke bare være annerledes, da?

2_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K-Johansen_2015

 

Støtter studenter som vil saksøke Esmod
I en parentes skal det nevnes at James ikke nølte med å svare pressen da de henvendte seg for å få en uttalelse om Esmods leie situasjon da 55 studenter hyret advokat i våres og saksøker skolen for ikke å ha gitt den undervisningen de mener de betaler for. Og han sier at han gjerne stiller opp for studenter og elevene på skolen.

– Jeg har jo selv vært student, sier han.

17_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

– Jeg er designer. Jeg lager alt jeg vil av hele mitt hjerte. Folk får mene hva de vil. De som har fulgt meg hele veien var på visningen min, og det betyr mest. De kom, jeg ble rørt, ler han og sier at han skal kjempe videre. Han vil ut i verden, han vil vise at han kan stå på egne ben. Han sier det på den måten, skuffet over at hjelpen er skrall når det kommer til hvordan miljøet helst ikke ønsker å hjelpe hverandre fremover.

Vil man noe, så klarer man det. Det kan ta en dag eller 10 år. Men man må stole på seg selv.

– Jeg har fått mye erfaring av å jobbe gratis for andre. På visningen min følte jeg at jeg fikk noe tilbake. Jeg var særlig stolt over å se tidligere rektor fra Esmod, Nils-Christian Ihlen-Hansen der.

15_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Mange veier fører til mål
En designer har gjerne hele sitt tankegods forankret i hvor mange meter stoff som må kjøpes inn, mål og beregninger, og har ofte ikke kapasitet til å se for seg et helt produksjonsapparat for å lande en kommersiell virksomhet og en kolleksjon som tjener penger.

– Man må respektere alle veier å komme i mål på, og man må respektere hverandre og hjelpe hverandre, bransjen kan få frem de som vil. Det er jo ikke sånn at man våkner opp en morgen og tenker at man skal bli klesdesigner. Man må ha det i seg. Det er et slit.

18_Plnty_James_Lazar_Braathen_foto_Susanne_K_Johansen_2015_Starlet_models

 

Neste: Oslo Trend
– Vil man noe, så klarer man det. Det kan ta en dag eller 10 år. Men man må stole på seg selv, sier han. Det neste han forbereder nå er å delta på Oslo Trend den 22. august. Deretter blir det å skue mot februar. Og i mellomtiden kan allting skje – med antakelig den eneste designerstjernen Norge har på himmelen i øyeblikket.

Close