Kommodens rennesanse - PLNTY | kulturmagasinet

Kommodens rennesanse

Alt som er arvet, og som gjerne er gammelt, har ofte en spesiell plass i hjemmet. Selv om interiørtrendene forteller oss at vi skal kaste og gjøre rent bord, er ikke det alltid like lett å kvitte seg av med klenodier med affeksjonsverdi.

Historien til den gamle furukommoden
I 25 år har en gammel kommode stått grå og trist i gangen. Historien kan fortelle at den gamle furukommoden har fått flere strøk maling opp gjennom årene, men da den ble arvet på 1990-tallet, var det i en tid da all maling skulle fjernes og ubehandlet furu fikk stå frem i sin naturlige drakt.

Årene har satt sine spor, og nå var det på tide med en oppfriskning. Å sette sitt eget preg på et gammelt møbel behøver ikke å være vanskelig, men det krever litt tid og nøyaktighet.

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_01

Denne kommoden var helt fri for maling, og trengte bare en grundig vask før jobben kunne starte. For å være sikker på at treverket tørket skikkelig, ble det vasket dagen før arbeidet startet.

Få hjelp med utstyr om du er usikker
Det er mange regler å følge når man skal pusse opp. På selv en liten kommode må oppdraget utføres i en viss rekkefølge og med visse verktøy. Det å få hjelp til valg av riktig utstyr, i dette tilfellet pensler, maling og beis, er viktig for at resultatet skal bli så bra som mulig. I den lokale farvehandelen ble det anbefalt å beise selve toppen på kommoden, og male skuffene og sidene. Maling vil dekke over furuen, og beis gjør at mønsteret i furuen ses gjennom. Et valg som gjør at ikke hele furuen blir tildekt, men heller får vise litt av sin prakt.

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_02

Her kunne fagpersonen anbefalt dyr maling for lengre holdbarhet, men noen ganger er det enkle også det beste. I stedet for å gå for en dyr maling som ville stå bedre i mot slitasje, falt valget på helt vanlig interiør maling. Denne kommoden blir brukt til  ulike nips som bilnøkler, lommebøker og ting man lett hiver i fra seg når man kommer inn døra. Siden det ikke lenger er små bar som løper rundt og det ei heller er dyr som kan kvesse klørne på malingen, ble valget enkelt. Kanskje må man male over en gang om fem år for å dekke over eventuelle skader, men da kan det være at fargen blir byttet ut.

Bruk tid på å finne riktig farge
Det å finne den riktige fargen og beslutte hva slags stil man vi ha, kan by på utfordringer, spesielt om fargen ikke skal stå i for stor kontrast til de andre fargene i rommet.

Å finne riktig farge på et møbel som ikke skal stå i for stor kontrast til resten av interiøret, kan by på utfordringer.

Med en veggfarge i en sjatering mellom hvit pepper og eggehvit, ble det foretatt et dypdykk i kataloger fulle av farger. Siden kommoden er ubehandlet måtte det grunning til slik at kvistene i furuen ikke skulle komme for tydelig frem under malingen, men også for at furuen ikke skulle »blø» slik at den gulner.

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_03

Beis holder lenger
Det å lytte til fagpersoner er bra, men også lønnsomt for lommeboka viste det seg i dette tilfellet. Å male toppen på kommoden ville kunne føre til at malingen ville blitt fortere slitt, ettersom den blir brukt til å legge fra seg bilnøkler og annet krimkrams.

Men ved å beise, vil den holde seg fin lengre, i følge fagpersonen. Og ved å beise vil også selve treverket komme tydeligere frem om man er opptatt av det, sammenlignet med å skjule treverket med maling. Når man skal beise blir det anbefalt å lakke over med en overlakk for å forsegle beisen og forlenge holdbarheten.

Plnty_kommoden_Collage_Foto_StineGranlund

Latskapen tok overhånd
Det er flere måter å få et godt sluttresultat på, men i dette tilfellet tok latskapen og den travle hverdagen overhånd. Hvorfor gjøre det vanskelig, når man kan slippe unna med ett strøk i stedet for to eller tre? Beis og overlakk?

Panellakk løste mye for å få gjennomført jobben i en hektisk hverdag.

Igjen er det enkle ofte det beste. Etter litt frem og tilbake i butikken ble panellakk løsningen fordi lakken er blandet i selve beisen, og fordi det dermed holder med ett strøk – med mindre du ønsker mer farge på møblet.

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_06

Men selv om det ble jukset med panellakk for å spare litt tid, skal man legge inn tid og en god plan for prosjektet. Å male en kommode er ikke gjort på en dag, fordi hver enkelt lag med vasking, grunning, maling og beis må tørke.

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_15

Resultatet er dog at et enkelt møbel skal få tilbake den gode plassen i gangen, regenerert og fornyet. Og jobben har ikke vært av det slaget som fort kan svinne hen i planer uten handling. Møblet, som ble fornyet i løpet av et par dager, står nå og skinner til husets – og alle husets beboeres glede.

Close