Gleden er å pusse opp. Litt. - PLNTY | kulturmagasinet

Gleden er å pusse opp. Litt.

Sorte kjøkkenfliser i marmor mot landlig vaniljegule skapdører, ble for brutalt. Men terskelen for å male fliser som tross alt var av et visst kvalitetsmateriale, ble høy. Særlig da løsningen for hvordan dette kjøkkenet kunne fornyes, ikke var det første som sto på listen.

Sorte marmorfliser ble for tungt. Men å male med blank maling var ingen løsning.

Kjøkkenet, som er en del av en åpen løsning i huset, er et viktig sentrum for oppmerksomhet. Og trangen til å gjøre noe med utseendet, ble påtrengende. De sorte flisene slukte all energi i rommet. Satt man ved spisebordet, så man inn i et sort hull. Likeledes om man satt i sofaen i stuen.

Sorte marmorfliser mot vaniljegule skapdører ble rett og slett for tøft å leve med.

Jakten på gode råd
Det var redselen for å ødelegge materialet, altså marmorflisene, som forhindret ideen om å rett og slett male over kjøkkenflisene med blank maling. Det var klart at et fargebytte antakelig ville gjøre noe med opplevelsen av det ”sorte hullet”, men hvordan ville maling te seg på flisene uten å ligne på plastikk?

Vanlig finsparkel kunne brukes til å tette fugene mellom flisene. Mest økonomisk å kjøpe et spann.

Neste trekk ble et besøk i malebutikken på jakt etter gode råd og mulige løsninger. Problemet kan være at slike steder ofte er bundet opp i fagets lover og regler. Man kan ikke gjøre slik med den malingen, og det blir ikke bra med den løsningen.

I malebutikken, hvor det for øvrig ble budt på god kaffe til kundene, satt en erfaren håndverker i flekkete malebukse. Blank maling, var hans råd. Underlaget skulle jo vaskes og holdes rent på kjøkkenet, må vite. Men nei. Håndverkerens råd virket ikke gjennomtenkt. Jakten på løsning intensiverte. Ingen napp i fagmiljøet, med andre ord. Ut på nett. En eller annen løsning for de sorte kjøkkenflisene måtte finnes der ute. Og ja. Kreative kvinner med sans for oppussing snakket ut på bloggene sine og priset løsningen som skulle bli løsningen, også for dette kjøkkenet.

Organisk kalkmaling gir en flott følelse av mur og betong.

Kalk – organisk og stilig
”Pure&Original” med uvanlig og ganske flott emballasjedesign, skulle vise seg å bli løsningen. Etter mye leting ble det konstatert at dette var eneste produkt i sin klasse. Dette er derfor ikke en artikkel som reklamerer for produktet. Fordelen med det er først og fremst at det er organisk, vannbasert og dermed ikke gir avgasser.

Når man ”smører” kalken på veggen skaper det en flott følelse av mur og betong. Det ble et besøk hos nærmeste forhandler og deres showroom. Etter å ha tatt produktet i nærmere øyesyn, var det ikke tvil. Kalkmaling var svaret.

Sparkle, tørke, pusse, sparkle, tørke, pusse. Litt kjedelig, men et godt underlag er viktig for sluttresultatet.

For å få en litt ”muraktig” struktur, må malingen påføres med en bred stråkost. Handelen kom på 1426 kroner og besto av en literboks ”primer” (grunning), en literboks base (kalkmaling) en stråpensel og en literboks Eco Sealer, som man legger som en forsegling til slutt. I tillegg måtte det beregnes utgifter til sparkel og annen grunning. En tanke gikk til maleren i malebutikken som foreslo blank maling for å holde veggen ren.

Planlegging er alt når man skal pusse opp. Lag en plan.

Planlegging er alt
Arbeidet ble påbegynt. Det kan ikke sies for ofte: Planlegging er alt når man skal pusse opp. Men når man velger løsninger som er utenfor allfarvei, må man regne med at man ikke alltid vet hva som ligger foran en. Gode forslag dukker også opp, som forlenger prosessen. Eksempelvis ble det foreslått underveis i dette tilfellet, å fuge opp flisene for å få et jevnere utseende. Ikke nødvendigvis for å få en slett overflate, men for å dempe opplevelsen av rutene i flisene under.

 

Rådet ble tatt til etterretning, men det ble vanskelig å få gode råd på hva slags fug man burde bruke. I malebutikken var de redde vanlig fugemasse ville krakelere og falle av, og henviste til flisebutikken. I flisebutikken anbefalte de helt vanlig finsparkel. Da bar det tilbake til malebutikken, hvor en tube ble innkjøpt sammen med annet nødvendig utstyr. Litt frem og tilbake, altså – før selve arbeidet kunne påbegynnes.

Dette trenger du:

Egnet vaskemiddel (som tar fett)
grovt slipepapir
slipekork
finsparkel (spann)
sparkel spade
1 liter heftgrunning
flat malerkost
arbeidshansker
klut eller fille
malebrett
liten rulle med kort bust

Pure&Original kalkmaling
Pure&Original Primer (kan sløyfes)
Pure&Original Eco Sealer
stråkost

Slik gjør du:
Vask flisene, fjern fett og belegg. Deretter maler du på et lag med heftgrunn, bruk både pensel og rulle. Om du ønsker å fuge opp flisene, fyller du på med første lag fugemasse, smør godt på, et litt ruglete underlag får det bare til å se bra ut.

La det tørke (til dagen etter). Dra over med grovt slipepapir, sørg for å slipe vekk skarpe kanter. Tørk vekk støv med en lett fuktig klut eller fille. Legg deretter på et nytt lag med fug, fyll godt opp i groper. La tørke til neste dag og slip ned en gang til. Støvsug vekk støvet og tørk over veggen med en fuktig klut eller fille.

Den våte kalkmalingen suger seg godt inn i underlaget. Men det er ikke før det andre laget at de spennende strukturene kommer frem.

Legg på første lag med kalkmaling. Den skal tynnes med vann. Følg bruksanvisningen. Denne suger seg godt inn i underlaget, og ser litt sølete og rar ut ved første strøk. La tørke til dagen etter.

Struktur med stråkost
Neste lag er det som utgjør strukturen på veggen. Bruk krefter og la stråkosten jobbe for deg. Mal på med store, uvørne bevegelser. La det tørke i minst 12 timer før du legger på Eco Sealer, forseglingslaget som sørger for at kalken ikke trekker til seg fuktighet og at veggen kan vaskes.

La kalkmalingen tørke i minst 12 timer før du forsegler den.

Så enkelt kan det gjøres, og et oppussingsprosjekt der man kan se resultatet innen rimelighetens grense er ikke å forakte. Kalkmalingen kommer i mange forskjellige farger, toner og strukturer. Besøk gjerne en forhandler og be om råd før du bestemmer deg.

Kalkmalingen vil trekke til seg fuktighet om den ikke blir behandlet med en forsegler. Med i serien finnes en vannbasert Eco Sealer som bevarer den flotte finishen.

Produktet finner du hos Wake Up Living, hos Edda Interiør eller på nettbutikken Linnea’s Hage. Les mer om produktet her og på den engelske nettsiden her.

Close