Bilder på et blunk: Kristinenor - PLNTY | kulturmagasinet

Bilder på et blunk: Kristinenor

Gjennom spalten Bilder på et blunk, viser Plnty frem inspirerende fotografer på Instagram. Siden Instagram så dagens lys i 2010 har bilde delingstjenesten vokst. Tall fra 2014 viser at 200 millioner er aktive der, og at 1,065 av dem er norske.

En av de Plnty har sett og lagt merke til, er Kristine Norlander. Hun har skrevet en master om mobilfotografiet vi så gjerne deler i sosiale medier. Hennes bilder preget av et enkelt og rolig formspråk, og helst i svart-hvitt på profilen kristinenor på Instagram.

– Hva inspirerer deg?
Jeg blir inspirert av arkitektur, natur og mennesker – av musikk, av ord – og … Det er jo egentlig helt umulig å svare på – inspirasjon er overalt og hvorsomhelst!

''High hopes''
»High hopes»

»High hopes»
– Fotografiet er fra badeparken i Drøbak. Menneskene på benken dannet en fin silhuette mot himmelen, og ved å redigere det til svart-hvitt ble trær og bakke en fin ramme rundt som fikk alt til å bli en sammenhengende helhet. Tittelen viser til det egentlig klisjeaktige og romantiske motivet – og fuglen …

– Hvorfor velger du å bruke instagram?
Jeg begynte å skrive en master om det sosialt delte mobilfotografiet i 2012, og på den tiden var det Instagram som var den ledende bildedelingstjenesten. Jeg testet ut en del andre tjenester, men landet raskt på Instagram fordi det var der det var mest “action” – flest folk, lett å navigere seg rundt, lett å kommunisere og lett å skape et nettverk som fungerte.

''The itch''
»The itch»

» The itch»
– Forfall kan være utrolig dekorativt. Dette utsnittet er hentet fra et gammelt hus langs Storgata på Notodden. Teksturen danner et mønster som jeg synes var så fint. At fotografi kan understreke noe taktilt synes jeg er spennende. Tittelen henspiller på den trangen man får til å pirke…

At fotografi kan understreke noe taktilt synes jeg er spennende.

– Hvordan bruker du Instagram som et sosialt medie?
Jeg bruker Instagram som et inspirasjonsnettverk mer enn et personlig sosialt medie. Når jeg følger brukere er det fordi jeg synes de har en stil eller et fotografisk uttrykk som inspirerer.

 #putabirdonit
»#putabirdonit»

»#putabirdonit»
– Dette motivet er et stort kastanjetre ved Akershus festning. Det er jo slik at det går inflasjon i mange motiv på Instagram – og dermed får de egne tagger. Som denne. Utfordringen blir jo å forsøke å få til en personlig vri. Akkurat dette bildet liker jeg godt på grunn av det ornamentale – der fuglen smelter inn i linjespillet.

– Hvilke muligheter ser du at man har med mobilen som kamera?
Gjennom arbeidet med masteroppgaven fikk jeg dokumentert at mobiltelefonen kan være med på å gjøre fotografering til en mer intuitivt og personlig skapende prosess enn når man tar i bruk det mer tradisjonelle speilreflekskameraet. Det blir rett og slett lettere å være kreativ.

Mobiltelefonen er for mange en del av kroppen – noe du bærer med deg overalt, og dermed blir også tilgangen til kameraet enklere. Det blir lettere å se motiv der du ellers ikke hadde brukt blikket. Slik blir mobiltelefonen på mange måter et ekstra ledd i persepsjonen. Vi snakker om “det nye blikket” – som nok enhver ivrig instagrammer vil kjenne seg igjen i.

 

Med mobiltelefon blir det lettere å se motiv der du ellers ikke hadde brukt blikket.

 

Mobilkameraet er enkelt å ta i bruk, og du har mulighet til å laste ned en mengde ulike redigeringsapplikasjoner som gjør at du kan leke deg videre med fotografiet. Du trenger ikke prosessen med å laste over bilder før du kan sette deg ned med en datamaskin og kaste deg ut i dyre Adobe-program som Photoshop. Du kan hvorsomhelst og nårsomhelst leke deg videre med bildene – legge til effekter eller justere små detaljer. For mange er det her man ilegger fotografiet noe eget – man finner sin stil.

Gjennom sosiale bildetjenester som Instagram kan man finne inspirasjon; se hvordan andre mennesker fra hele verden – profesjonelle og amatører – jobber med det fotografiske uttrykket. Og alt dette gjennom en liten skjerm du holder i hånden.

 

''Somewhere nearby''
»Somewhere nearby»

»Somewhere nearby»
– Jeg finner stor glede i å få løfte frem det vakre som er helt alminnelig – som hundekjeks ved veikanten rett utenfor huset mitt. Ved å fotografere blomstene nedenfra med ren bakgrunn forsterkes det grafiske ved formene. Gjennom redigering øker jeg kontraster og demper farger. Tittelen er hentet fra en Nils Frahm-melodi jeg hørte på da jeg redigerte bildet,- og som igrunn passet bra.

– Er det et felles tema for din profil på instagram?
Jeg forsøker egentlig ikke henge meg opp i ett samlet tema eller en gjennomgående stil. Å forsøke utforske nye motiv og uttrykk er jo noe av det som er spennende. Allikevel så ser jeg at mye av det jeg deler nok havner i samme sjanger; ofte er det dempede farger eller svart-hvitt, jeg liker de enkle og rolige uttrykkene der det unødvendige er skåret bort. Jeg har aldri vært opptatt av iscenesatt dilldall; jeg foretrekker det minimalistiske og rene der komposisjon og form blir satt i fokus.

 

''fullminded''
»Fullminded»

»Fullminded»
– Da jeg begynte å fotografere med mobilen, var noe av målet å la være å redigere. Redigeringen var liksom en forringelse av den fotografiske kvaliteten. Nå tenker jeg anderledes. Det er lov å leke! Man skal leke – man skal skape. Dette er jo nesten ikke et fotografi, men et mønster. Den er en motpart til et annet bilde som heter “singleminded” som kun viser en ren fasade med et vindu. Her har jeg lagt det samme vinduet oppå hverandre.

Det er lov å leke! Man skal leke – man skal skape.

– Hva er tanken bak det du deler på Instagram?
Jeg deler fotografiske skisser. Skisse-tanken gjør konseptet mindre ambisiøst. Bildene jeg poster er nedtegninger av detaljer jeg omgir meg med i hverdagen som fanger blikket. Gjerne redigert for å understreke akkurat den stemningen eller det uttrykket jeg ble fanget av. Etterhvert blir det som en visuell dagbok der jeg er personlig uten å vise noe privat.

 

“#****”
“#****”

» “#****” »
– De fleste av motivene finner jeg nok i naturen, og trær er spennende å jobbe med. Dette er hentet fra skogen like ved der jeg bor. Gammel furuskog med høye, nakne stammer er utrolig fint! Igjen er det det grafiske som fanger meg; repetisjon og rytme av linjer. Denne ettermiddagen strålet i tillegg solen inn gjennom trærne, og skapte fin skygge og lysspill i mellomrommene.

Plnty har latt seg inspirere av Kristine Norlander sin lekenhet, men fascineres også av hennes øye for de små detaljene i det enkle og rene. En rolig oase i en hektisk hverdag. Du kan se flere av Norlander sine arbeider på hennes Instagram profil kristinenor.

Close