Rot i suppa - PLNTY | kulturmagasinet

Rot i suppa

I butikkene bugner det med kjente og mindre kjente rotgrønnsaker. Så hvorfor pulverisere sine matlagingskunnskaper til en slett posesuppe når alt du trenger er en stavmikser for å lykkes med de virkelige varene? Og vet du hva – i denne artikkelen vil du finne fire fine oppskrifter på rotsuppe.

Men sannheten er at du kan lage suppe eller stappe og puré av alle rotgrønnsaker, og sette sammen hvilke kombinasjoner av rotgrønnsaker du vil – og lykkes! Du trenger utvalgte røtter, litt vann, smør, fløte, og bland gjerne inn friske urter etter smak. Alle porsjonene er beregnet til fire gode venner eller familie.

Lykke til med å lage skikkelig rot i suppa!

 

GULROTSUPPE

4 pers:
800 gram gulrøtter
2 poteter
1 løk
3 hvitløksfedd
buljong
5-6 baconskiver
klatt med smør
1 lime
1 finger ingefær
en neve basilikum
1 liter vann
salt og pepper

Plnty_rotsuppe_2015_foto_Karoline_Billehaug_009

1.
Skrell og del rotgrønnsakene i store biter. Kok dem opp til de er myke (ca 25-30 min) med buljong. Buljong kan være vanlige terninger, økologisk produsert pulver eller kraft du har kjøpt eller kokt selv på høne eller okse. Ha i litt salt, men ikke om du bruker buljongterning.

2.
Sprøstek bacon, legg på husholdningspapir for å trekke ut fettet. Når de er tørre, pakker du husholdningspapiret rundt og knuser baconet inni til de blir biter. Dette spres over suppen sammen med strimler av basilikum når suppen er klar. Rasp ingefær og skallet av lime i hver sin skål.

3.
Når grønnsakene er kokt myke, hiver du av vannet (spar på litt i bånn av kaserollen) før du kaster en klatt smør oppi kjelen og setter stavmikseren i arbeid. Synes du suppen er for tykk, sper du på med mer vann. Del limen i to halve og press ut saften oppi suppa. Bruk fingrene til å presse ut saften. Ha i raspet ingefær.

Hell suppen i serveringsskåler, ha i en klatt med creme fraiche (leg deg gjerne og lag fine tegninger på suppeoverflaten) og dryss over bacon og basilikumstrimler. Helt til slutt drysser du litt av det fine raspet av lime over suppen. Grønt og oransje, så lekkert!

POTETSUPPE

4 pers:
6 poteter
1 løk
1 persillerot eller pastinakk
1/2 kålrot
3 hvitløksfedd
buljong
klatt med smør
8 dl vann
2-3 dl fløte

Plnty_rotsuppe_2015_foto_Karoline_Billehaug_012

1.
Skrell og del rotgrønnsakene i store biter. Kok opp poteter, løk og persillerot eller pastinakk – eller begge deler – til de er myke (ca 25-30 min) med buljong. Buljong kan være vanlige terninger, økologisk produsert pulver eller kraft du har kjøpt eller kokt selv på høne eller okse. Ha i litt salt, men ikke om du bruker buljongterning.

2.
Når grønnsakene er myke, kaster du en klatt smør oppi kjelen og setter stavmikseren i arbeid. Når suppen er helt slett og uten biter, sjekker du konsistensen. Potet har endel stivelse i seg, så om suppen virker seig, er det bare å spe på med mer vann. Blir den for tykk, sper du på med mer vann.

3.
Ha i ønsket mengde fløte – fargen på suppen blir straks hvitere når du får fløten i. Garnityr kan være forskjellige friske urter som er finskåret og kan drysses over.

 

SPINAT OG BROKKOLISUPPE

4 pers:
1 pose spinat
1 brokkoli
1 løk
1 persillerot
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
buljong
klatt med smør
8 dl vann
2-3 dl fløte

Plnty_rotsuppe_2015_foto_Karoline_Billehaug_003

Vår suppe er litt grov, man kan velge å kjøre den helt fin med stavmikser. Man kan velge disse og andre sammensetninger til suppe, for ikke å nevne alle vitaminene vi får for pengene. Men det er ikke egentlig sunnheten vi er opptatt av, det er smaken. En kvast blomkål gjør bare suppen bedre.

1.
Skrell og del rotgrønnsakene i store biter, skyll spinatbladene. Kast en klatt smør i en kasserolle og fres spinatbladene først. La dem krympe over varmen.

2.
Deretter fyller du kasserollen med vann og de andre ingrediensene. La dem koke til de er myke (ca 25-30 min) med buljong. Buljong kan være vanlige terninger, økologisk produsert pulver eller kraft du har kjøpt eller kokt selv på høne eller okse.  Ha i litt salt, men mindre om du bruker buljongterning.

3.
Når grønnsakene er myke, kaster du en klatt smør oppi kjelen og setter stavmikseren i arbeid. Når du er fornøyd med om den er grov eller fin, sjekker du konsistensen. Er den for tykk, sper du på med mer vann.

 

RØDBETSUPPE

2-3 store rødbeter
1 pastinakk
1 søtpotet
2 sjalottløk
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
buljong
salt og pepper
creme fraiche
10 dl vann

Plnty_rotsuppe_2015_foto_Karoline_Billehaug_014

Strø på suppen:

1 ss solsikkekjerner
1 ss hasselnøtter
1 ss sesamfrø
1 ss hele korianderfrø
1 ss malt spisskummin
1 ts salt

1.
Skrell og del rotgrønnsakene i store biter. Fres løk og hvitløk først i kasserollen med olje. Hell resten av rotgrønnsakene oppi med vannet. La dem koke til de er myke (ca 25-30 min) med buljong. Buljong kan være vanlige terninger, økologisk produsert pulver eller kraft du har kjøpt eller kokt selv på høne eller okse. Ha i litt salt, men mindre om du bruker buljongterning.

2.
Legg alle ingrediensene til krydderstrø på suppen på en stekeplate i ovnen i noen minutter (de kan også ristes i tørr stekepanne), la dem deretter gå i hurtigmikser eller stavmikserens mikser. Eventuelt kan nøtter og frø finhakkes med kniv.

3.
Server suppen i serveringsskråler og ha i en spiseskje creme fraiche (du kan leke deg og lage fine mønstre). Strø krydderblandingen på suppens overflate, som dekor på den mørkerøde fløyelssuppen. Den litt søte smaken på suppen og de litt bitre innslagene fra krydderblandingen blir en herlig smaksopplevelse.

Vel bekomme!

Close