Hva skjer i juni - PLNTY | kulturmagasinet

Hva skjer i juni

20. MAI – 5. JUNI: Typographic [Grafill]
Illustrasjon: typographic.no
Illustrasjon: faksimile fra nettsiden typographic.no

Hva er god og hva er dårlig typografi? Hvor mye av budskapet formidler det typografiske valget? Hva skjer når man lar typografien illustrere seg selv? spør Natasha Lid Bjørdalsbakke og Eva Sætereng Wiken aka designerduoen Lid&Wiken når de har kuratert denne utstillingen som varer til 5. juni i Grafill sine lokaler i Rosenkrantz gate 21 i Oslo.

Utvalgte kreatører har fått hvert sitt adjektiv som de har illustrert, kun ved hjelp av typografi.

Bidragsytere:
Colophon, Skurktur, Kesselskramer, Anders Engen, Ellmer Stefan, Uglylogo, Renate Thor, Ludvig Bruneau, Handverk, Minsk, White Studios, Halvor Bodin, Muokkaa, Jonas Ersland, Oda Opheim Vinge, Marta Veludo, Strømme Throndsen, karlssonwilker, Madeleine Skjelland Eriksen og Raquel Peixoto, Nils Eivind Hausken Hort og Hanne Fossaa Eriksen.

 

28. MAI – 7. JUNI:
Avgangsutstilling Oslo Fotokunstskole [Interkulturelt museum]

I utstillingen viser Oslo Fotokunstskoles studenter fotografier, videoverk, installasjoner, bøker og mer, som er utviklet i løpet av skolens andre og avsluttende år.

Foto: Oslo Fotokunstskole
Foto: Oslo Fotokunstskole

Utstillingen henger frem til 7. juni og det er gratis inngang. De som stiller ut i år er:
Hanna Andersen, Helene Falck Bjørge, Daniel Ø. Blomli, Sofie Brønner, Marion Busterud, Ane Viktoria Meyer Bøhler, Marius Vetle Eriksen, Kristine Glimsdal, Heidi Therese Klemmetsen, Jonas Kroglund, Sandra Mari Lund, Amanda Malmbekk, Vibeke Mjånes, Kim A. Nilsen, Selina Winsnes Rosenborg, Annelen Røe, Emeric Salimon, Oda Marie Sandal, Mathilde A. Servan, Ingvild Nordengen Tjessem og Victor Sellinger Aas.

Åpningstider tirsdag – søndag kl. 11 – 16. Mer informasjon her.

 

6. JUNI – Konsert på Morradiscenen på Kontraskjæret [Musikkfest Oslo]

Morradi er tilbake på Kontraskjæret i 2015 og inviterer alle opp på gresset for å få med seg årets hiphop-høydepunkt.

Bak Morradi-scenen gis unge talenter muligheten til å opptre side om side med etablerte artister innen sjangeren hip-hop. I løpet av 11 år har den utviklet seg til å bli Norges største urbane ungdomsscene.

Morradiscenen_2015_plnty

De aller første artistene på Morradi-scenen var Madcon – the official page, Paperboys, Karpe Diem, Erik og Kriss (Offisiell), Samsaya og Mira Craig, og de har alle stilt opp videre for å gi støtte til nye unge talenter.

Dette gjør at Morradi-scenen fungerer som en plattform for nye artister, og kan sies å være et springbrett for unge håpefulle. Slik får Morradi en spesiell plass også hos innovatørene innad i segmentet, ikke bare hos publikum. I år stiller mange nye talenter opp, og blant årets artister finner vi blant annet Gatas Parlament, Svartepetter og Bøbben, KååDobbel, Prozpekt og Michelle November.

Se hele artistlista her.

 

 

6. JUNI – Utstillingsåpning [Galleri LNM, Galleri BOA og Tegnerforbundet]

Østlandsutstillingen 2015 åpner dørene den 7. juni til både utstillingen «Wer ist wo wer? Was ist wo was? – Identitet: menneske og sted’ og seminar.

Norske og tyske foredragsholdere vil undersøke hvordan menneskers adferd og egenskaper kan påvirke et spesielt steds identitet. Hvilken rolle har kunsten i denne prosessen? Foredragsholdere vil være Ole Møysom, Shwan Dler Qaradaki, Susan Walke og Arne Jørgen Kjosbakken.

Tegning: Hedvig Lien Rytter
Tegning: Hedvig Lien Rytter
Østlandsutstillingens arena 06.06.-05.07.2015:

Galleri BOA – Billedkunstnerne i Oslo og Akershus, Rådhusgata 19, 0158 Oslo
Galleri LNM – Landsforeningen norske malere, Kongensgt 2, 0153 Oslo
Tegnerforbundet – Rådhusgaten 17, 0158 Oslo

Seminaret finner sted i Sentralen, Skippergate 22, Oslo. Det er gratis, men har bindende påmelding.

Finn mer informasjon om utstilling og seminar her.

Østlandssamarbeidet og Oslo Kommune Kulturetaten har vært med å støtte utstillingen.

 

7. JUNI:
Plateomslag. Vinylens Comeback. [Nasjonalmuseet]
Plnty_Nasjonalmuseet_Plateomslag_Vinylens_Comeback_juni_2015_Kjott_Op-01
Plateomslag for Kjøtt, «Op», 1981, design: Guri Dahl

Det er på Nasjonalmuseet det skjer. Der skal det stilles ut 500 platecovere fra vinylplater i musikksjangere som klassisk musikk til punk, fra Frank Sinatra til Mayhem. Plateomslagene spenner fra 1940-tallet og frem til i dag, og en hel rekke designere og kunstnere fra inn- og utland er representert. The Beatles’ legendariske Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band og Pink Floyds The Dark Side of the Moon er to av ikonene som vises.

Plateomslagene dekker et mangfold av uttrykk innen kunst; fotografi, illustrasjon, maleri eller rene typografiske elementer.

Plnty_Nasjonalmuseet_Plateomslag_Vinylens_comeback_pintura_okland_apeland_skarbo_1982

En rekke kjente kunstnere og designere er med i utstillingen: Andy Warhol med The Velvet Underground and Nico, Damien Hirst med Red Hot Chili Peppers’ I’m With You og Peter Saville med New Orders Technique. Av norske plateomslag kan nevnes fotograf Guri Dahl med Kjøtts Op. og designer Are Kleivan med Karpe Diems Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden, A.K. Dolven med Don Cherry og Ed Blackwells Tamma, Kim Hiorthøy med blant annet Colin Stetson & Mats Gustafssons Stones og Martin Kvammes interaktive Starfire-omslag til Jaga Jazzist-albumet, som kommer direkte fra vinylpressen.

9. JUNI:
Tomme lokaler kan brukes til noe kreativt [DogA]

«Hvordan kan tomme lokaler bidra til en positiv og kreativ byutvikling?» spør Norsk design- og arkitektursenter og inviterer til kveldsmøte om temaet den 9. juni kl 18.00.

Skjermbilde 2015-05-28 kl. 13.23.46

Den danske organisasjonen Givrum (Gi rom) som ble etablert av Jesper Koefoed-Melson og Christian Fumz i 2006 i Danmark er modellen for tanken om hvordan tomme lokaler kan komme i kontakt med brukere. «Ved å etablere og fasilitere brukerstyrte miljøer i tomme lokaler ønsker organisasjonen å ivareta drift og vedlikehold av lokalene. De baner vei for en ny og mer demokratisk måte å tenke og organisere kultur og byutvikling på,» står det på DogA sine nettsider.

Organisasjonen ønsker å ivareta drift og vedlikehold av lokalene. De baner vei for en ny og mer demokratisk måte å tenke og organisere kultur og byutvikling på. Nå har DogA sett på saken og kalt inn til workshop. Kom på kveldsmøte!

Finn mer informasjon og påmeldingsskjema her.

 

12. JUNI – Gatematfest på St. Hanshaugen [Bydel St. Hanshaugen]

Det blir kulinariske opplevelser og eksotiske dufter på St. Hanshaugen i Oslo lørdag 12. juni. Bydelen lover til og med stekende sol.

Foto: Matfest St. Hanshaugen
Foto: Matfest St. Hanshaugen

Dette er dagen da mattruckene ruller inn i området og restaurantene og kafeene vil selge gode biter og drikke til glade priser. Det vil bli det blir grilling, eksotiske dufter og stekende sol, lover Bydel St. Hanshaugen, som er vertskap for arrangementet. Det dekkes langbord på Knud Knudsens plass i forkant av St. Hanshaugen park. Arrangementet og matfesten er en del av Folkehelsedagene i bydelen, og Musikkfest Oslo er også en del av det hele.

1. JULI
Søknadsfrist idékonkurransen VÅGESTYKKE [KORO/Høgskolen i Bergen]

De ønsker seg ideer til midlertidige prosjekter som både utfordrer samtiden og Høgskolen i Bergen! Søknadsfristen er 1. juli.

– Verk som spilles ut mellom folk krever også en annen type sensitivitet for hvordan høgskolen ser seg selv eller oppfattes. I samtaler med Statsbygg var det en liten vei å gå for å få dem til å tro at dette er mulig. Men vi har hatt en god dialog, og de er veldig lærevillige og åpne for innspill.

Vågestykke skal strekke seg over tre år, fra 2016 til 2018.

Nå ønsker vi oss ideer som kan utvikles videre, i samarbeid med høgskolen og Trond Hugo Haugen og meg, som fungerer som kuratorer i prosjektet, sier kurator Sissel Lillebostad.

Lillebostad og Haugen ser for seg at prosjektet kan appellere til mennesker med ulik bakgrunn.
– Det vil ikke være nødvendig med en spesiell kunstnerisk praksis – og vi er veldig spente på hva som kommer av forslag. Vågestykke skal strekke seg over tre år, fra 2016 til 2018.

Les mer om idé- og kunstprosjektet her!

 

 

Introduksjonsbildet til denne artikkelen er hentet fra utstillingen Plateomslag. Vinylens Comeback på Nasjonalmuseet, Frode Thingnes, Direct to Disc – 1980, design: Bruno Oldani
Close