Matnomade - PLNTY | kulturmagasinet

Matnomade

– Jeg var en av de første som brakte street food til Norge, sier australieneren og eier for L’único Oslo street food, Grant Allen ubeskjedent.

2_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

Han satser stort på uformell kvalitetsmat som er både kjapp og sunn. Etter å ha saumfart Europa og sett matkulturen på gatene i mange av de store byene, bestemte han seg for å kombinere sine to store lidenskaper, matlagning og gamle biler. Nå reiser han rundt i Norge og serverer mat med preg av forskjellige kulturer – ut fra bakluken i bilen sin.

8_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange
Maten skal være næringsrik og smake godt. Hvordan den serveres er ikke så viktig.

Grep alle muligheter
– Vi startet i mai i fjor med ordentlig street food. Ulempen med å være tidlig ute med et konsept er at man må slite i begynnelsen. Mange skjønte det ikke og i tillegg var det vanskelig å finne plasser der vi kunne stå og servere. Derfor grep vi alle muligheter vi fant. I fjor sommer var det mange markeder og events på Grünerløkka, så det var der det begynte.

– Hva er street food?
– Det er mat med bedre kvalitet enn for eksempel en kebab eller hamburger. Men det er samme grunnkonsept. Konseptet er at du får mat som har restaurantkvalitet i hånden, som du kan spise mens du går. Det er hva street food handler om, sier han.

5_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

Trend på farten
Grant Allen synes det virker som det begynner å bli en trend her i Oslo også. Flere mennesker reiser og ser byer i Europa der street food har et sterkt nærvær. De ser fristende kvalitetsmat, helt ulikt det vi assosierer med gatekjøkkenmat. Han mener at jo mer interessert Oslo-beboere blir i street food, jo mer interessant mat vil også dukke opp ute i Oslos gater.

1_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

– Byens innbyggere og nordmenn generelt er veldig aktive, alltid på vei et sted, ikke minst om sommeren. Da er det veldig fint å kunne nyte virkelig god mat på gatehjørner eller i parker.

Utfordrende å lage mat på gaten
Allen mener at det er en stor utfordring å lage mat på gaten istedenfor på et stort kjøkken i en restaurant.

4_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

– Vår arbeidsplass er bakluken på en gammel bil! sier han og ler. Men vi utvikler oss hele tiden. I året som gikk lærte vi oss flere ting som gjør oss mer effektive når det kommer til å jobbe på liten plass, fortsetter han. Vi planlegger å bygge oss en trailer med litt bedre funksjonalitet. Da kan vi produsere mere og bedre mat.

– Hva er sunnere med deres mat enn andre fast food-alternativer?
– En av utfordringene med at ha et kjøkken i bagasjerommet på en bil er at det ikke fins mye lagringsplass. Så fordi all mat må kjøpes samme dag som den lages, tillages den ferskt og vi har ikke engang noe sted hvor vi kan spare rester til neste dag. Frukten og grønnsakene kjøpes også hver morgen, vi har en lokal kjøtthandler som vi handler hos, så maten vi serverer er veldig fersk og dermed også sunn.

9_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange
Grunnlegger og eier av street food konseptet L’unico Oslo Fast Food, Grant Allen, er fra Australia. Han tror Oslo er moden for skikkelig sunn gatemat.

Når god mat er rimelig
– Hva koster lunsjen hos deg?
En standardrett koster omtrent 85 kroner og det er en relativt stor rett. Så det blir billigere enn på restaurant. Vi behøver ikke betale husleie, vi står i en bil, så det er en av grunnene til at vi kan gi gode priser. Alle vi har møtt har vært veldig fornøyde med maten vi servert, de elsker konseptet vårt og vi har fått fantastiske tilbakemeldinger.

I år håper vi at kunne ta det enda lengre, gjennom å investere penger i en ny bil, en gammel Citroën, som gjør at vi vil kunne reise lengre. Vi vil også gjerne prøve å delta i så mange events og festivaler som mulig nå til sommeren.

6_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

Uten et fast tilholdssted i byen, forflytter street food-vogna seg som en matnomade rundt i Oslos gater og i resten av landet. Kanskje er du den neste som står i kø foran Allens bakluke, i påvente av å nyte god og sunn mat, for så å haste videre til det neste som skjer.

Slow fast food
– Vi satser på sunn, naturlig slow food servert som fast food, sier daglig leder og kokk, Lise Marie Morfjort på What’soup på Steen og Strøm i Oslo. Det skal være fersk mat, derfor står vi opp grytidlig hver dag og kutter løk og grønsaker.

7_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange
På What’soup på Steen og Strøm i Oslo står de tidlig opp for å kutte grønnsaker.

– Folk har det travelt i lunsjen, de har ikke tid til å sette seg ned på restaurant og vente på en kelner, vente på maten og så på regninga, det forsvinner fort en time. Vi vil levere sunn mat som er klar. Sammenlignet med gatekjøkken er maten vår ikke frossen eller fritert. Det som står i fokus for oss er smaken og at det skal være næringsrikt, hvordan den serveres er ikke så viktig.

11_Plnty_street_food_foto_Andreas_Lange

– Vi vil gi et inntrykk av at vi bryr oss om service men at vi også er uformelle  – slik blir matopplevelsen mer spontan, legger hun til.

Close