Hardtslående punkblues. - PLNTY | kulturmagasinet

Hardtslående punkblues.

Bandet, som gjorde et poeng av å gi ut musikkvideoen på samme dag som filmen hadde verdenspremiere for 15 år siden, har fått laget film på dugnad, nøyaktig i tråd med ånden i punk-bevegelsen. Filmskaper Alex Holm har hatt ansvaret for produksjonen, og kan fortelle at mange av sloss-scenene i filmen er ekte.

– Flere fikk seg et skikkelig slag i fjeset, sier Holm, som forøvrig kan opplyse om at filmen er skutt i 300 bps. Bandet selv synes de har fått en skikkelig «Hollywood-produksjon». Men var ikke punken egentlig død?

Quarter Wolf tar nye grep
Musikalsk sett har punk beveget seg fra å være en lynkjapp tregreps, vers-refreng-vers-refreng-solo-refreng til noe mer – uten at feelinga og attituden har blitt borte, mener vokalisten i det norske punkebandet Quarter Wolf, Marius Kromvoll.
– For meg handler det ikke så mye om format – snarere tvert imot. Det handler om holdninga, om vilja til å gjøre akkurat det man sjøl vil, uten å ta hensyn til hva andre vil ha. Bandet brukte alle sparepengene sine på å utgi albumet «An Orgy of Shocking Violence» på 12 tommers vinyl i 2013.

– Jeg føler at vi er gode til å ta med oss punkverdiene – det å gjøre alt sjæl. Ingen skal ha noe å si over produktene vi lager. Noe av det vi er mest fornøyde med et at konsertene våre og plata vår er så godt mottatt, fordi den er laga – for å bruke en utpult klisje – fullstendig kompromissløst. Det var aldri snakk om å shoppe rundt no’n demoer til plateselskaper med hatten i hånda i håp om at noen skulle signe oss. I stedet har vi gjort akkurat hva faen vi vil fra dag én.

Plnty_12_2014_3_Quarter_Wolf_foto_Kristian_Joraandstad_2014

Vil helst ikke tjene penger
Punkduoen, bestående av Marius Kromvoll (33) fra Oslo på gitar og vokal og Paul Daniel (32) fra Melbourne på trommer, begynte trolig som tidenes minst ambisiøse band. Det har aldri vært snakk om å tjene penger, bli berømte eller noe som måtte minne om stjernedrømmer. Det er helt omvendt. Blir det mer å gjøre for bandet nå, må de revurdere, humrer han.

– Sjanger har aldri vært oppe til diskusjon. Tanken var i utgangspunktet å være seigere og mer bluesretta enn vi er blitt etter å ha spilt sammen i tre, fire år. Vi har vel havna på et skjæringspunkt mellom blues, punk og rock’n’roll. Vi kaller det bare bluespunk – og føler at det er passe dekkende, sier han og nevner i samme slengen at en sterk inspirasjonskilde er The Sonics som slo igjennom med kjapp overdrive rock n’roll i 1964.

Sjekk videoen deres her:

Lojale tilhengere
Kromvoll har vært aktivt ute i hovedstadens punkmiljø i løpet av sommeren. Han har løpt fra Pokalen på Vulkan, Parkteateret og gode, gamle Last Train og sett band og artister som The Sonics, The Jon Spencer, Blues Explosion og The Cosmic Psychos. I tillegg nevner han at Kristopher Skaug har spiller i et nytt band som kaller seg The Dogs. Men de aller kuleste han kan komme til å tenke på i farta er Kosmik Boogie Tribe. Og det aller beste han har å si om punken, er at han har stor sans for gutta som «pusher 50». Det er de som kan sine saker. For ikke lenge siden var han på konsert på en låve i Lier, og der fant han ingen andre enn den genuine og lojale tilhengerskaren til punken i Norge, de som gjerne holder til på Last Train i Universitetsgata i Oslo.

Plnty_12_2014_2_Quarter_Wolf_foto_Kristian_Joraandstad_2014

– Coremiljøet har ikke forandra seg. Det er de samme folka som har vært med i over tjue år, sier han, og legger til at punk er og blir en kødden sjanger som drives av pasjon og entusiasme. Det skal liksom være et skikkelig tapsprosjekt, i motsetning til popkulturen som har det i seg å bli store pengemaskiner.

– Punk handler om å være motstandere, om å være rebeller!

Så har også Quarter Wolf benyttet seg av sosiale medier, hvor de har tilbudt gratis nedlasting av singlene sine. Derfra har musikken og prosjektene deres snubla i riktig retning, tror de.

Vil du lese hele artikkelen «Vi gjør vel hva faen vi vil»? Last ned Plnty #2 – 2014 til iPad fra iTunes.

Close