Tapte. Og vant. - PLNTY | kulturmagasinet

Tapte. Og vant.

Plateaktuelle Tini Flaat Mykland har hatt to hektiske år bak seg. Nylig har hun reist skytteltrafikk Oslo–London for å spille inn albumet som kommer til høsten, og hun har nettopp utgitt den første singelen «Undo my Heart.»

Tini_Mykland_210_cropped_a

 

I Kensaltown Studios i London har Tini tilbrakt mye tid sammen produksjonsselskapet VoxWatch, som drives av Magne Furuholmen og den svenske stjerneprodusenten og låtskriveren Martin Terefe. Magne Furuholmen kjenner vi godt fra A-ha, det første norske bandet som virkelig slo igjennom på verdensbasis på midten av 80-tallet. Martin Terefe har produsert Grammy-, Brit og Juno-prisvinnende album med artister som Jason Mraz, James Morrison og KT Tunstall, for å nevne noen. Han er også medlem av gruppa Apparatjik, sammen med Furuholmen og fler.

En storfamilie i London
Midt på Karl-Johan i Oslo ligger den trendy restauranten «Eger Spiseri & Vinbar.»  Det er onsdag, sen formiddag. Snøen laver ned i Oslo by. Men været er omskiftelig – så er det sludd og regn som kommer fra oven denne senvinterdagen. Inne luner gladjazzen en frossen kropp.

Hit kommer alle typer mennesker; advokater, kunstnere, studenter, hjemmeværende og barselforeldre, ja, folk som oppholder seg i sentrum av Oslo.

Kensaltown Studios har huset flere kjente artister, som blant annet Lana Del Rey, James Blunt, A-ha og Adele.
– Vi blir som en storfamilie i kollektivet i London, sier hun.

Her er så å si alle låtene på høstens utgivelse spilt inn live.

– Man skal skape noe i øyeblikket, ikke gjenskape. Jeg vil levere like bra live på en plate som på en scene.

Den mørkhårede jenta fra Kristiandand forteller videre at hun har skrevet noen av låtene selv.
– Jeg blir så inspirert av de menneskene jeg jobber sammen med. Det er produsenter, musikere og låtskrivere. Og jeg må si at det er like utfordrende å få tekster fra låtskrivere som det er å skrive låter selv. Når hun får materiale fra andre, må hun gjøre det til sitt, slik at det som uttrykkes blir mest mulig troverdig for lytterne. Slik finner hun sitt språk.

– Studioet er fantastisk, legger hun til og forklarer og at det ligger mye sjel i veggene. – I Kensaltown Studios, bobler det av kreativitet, sier hun.

Tini_Mykland_071_web

 

Bestevenninner
Tini Flaat Mykland har bodd i Oslo i tre og halvt år, like lenge som hun har vært gift. Og nå har hun et øyeblikk hvor hun kan se tilbake på alt som har skjedd så raskt. I 2012 deltok hun i programmet «The Voice». De som så TV-programmet husker at hun røk ut i sangduellen mot Monica Blomeid, med låten «Nothing Compares 2 U.»

Men det viste seg å bli flere berikelser enn dårlige opplevelser etter at hun måtte forlate showet.
– Sånt er med på å styrke respekten, og jeg så på det som skjedde som et musikalsk øyeblikk og en utfordring, ingenting personlig. Monica er i dag en av mine beste venninner, sier hun.

Noe slutter der noe nytt begynner
Mentor Magne Furuholmen, ble blank i øynene da han måtte sende hjem artisten. Men livet kan tidvis lære oss at der noe slutter, starter noe annet, slik som et nytt kapittel.

– Det aller største øyeblikket var da Magne Furuholmen og Martin Terefe ønsket et møte med meg etter duellen mot Monica. Da satt jeg i garderoben og hadde erstattet de høye hælene med gode ullsokker. Da forsto jeg at dette var seriøst.
– Det var noen som hadde sett meg; jeg var ikke bare en brikke i et TV-program og et stort spill. Jeg var noe mer enn det. Hun fikk bekreftelse på seg selv som musikktalent.

Tini_Mykland_196_

Det varmet at tidligere A-ha-medlem Magne Furuholmen, sa på TV at han ønsket å lage plate med Tini. Det var nesten for mye å ta innover seg, erindrer hun.
– Jeg ble så rørt og lykkelig! Jeg skulle virkelig overbevise ham at dette gjorde han ikke feil i. For meg er dette en drøm som nå går i oppfyllelse. Det var en vanvittig tillitserklæring!

På utsiden virker Tini helt rolig og avbalansert, og ikke det minste «starstruck», ikke har hun utviklet divatakter heller.
– Jeg har flere personlighetstrekk. Jeg er realistisk av natur, og jeg var veldig rolig da Magne og Martin kom med forslag til samarbeid. Jeg tenkte at nå tar vi ett steg av gangen. Det er jo litt absurd på et vis dette her, sier Tini på sin klare dialekt og tar en skje av den «Heftige Sjokoladekaken», et stykke raw food-kake. Det er et stykke mat som ikke er stekt over en viss temperatur og som tilhører en matkultur som skal være helsebringende. Tini drikker te.

Musikk i kroppen
Hun forteller at musikken har hatt en betydelig plass i henne så lenge hun kan huske. Hun er vokst opp i en musikkfamilie. Faren, bestefaren og bestemødrene har bestandig vært interessert i musikk. Farmor og mormor spilte piano da Tini var på besøk i oppveksten, og hun forteller at de to fantastiske kvinnene alltid har vært til stor inspirasjon. Da hun var ung lyttet hun til musikk som alt fra Back Street Boys, Whitney Houston, og etterhver mer jazz. Nå heller hun til artister som Ben Howard, Nick Drake og James Vincent McMorrow.

– Jeg har et mål om å spille piano foran publikum.

– Jeg har alltid klunket på piano. Jeg har nok litt høye krav til meg selv, men har på sikt ett mål om å kunne spille det foran et publikum. Hun er blitt mer sikker på seg selv igjennom musikkopplevelsene de siste årene, og ett av målene er å spille flygel på scenen.

Låtene hennes handler mye om kjærlighet, hun leker seg med noen melankolske tilnærminger og det er flørtete, sofostikerte poplåter som treffer. Tini synes selv hun er blitt mer kreativ etterhvert som hun er blitt tryggere på seg selv.
– Jeg liker å skape et utrykk gjennom musikken som ikke gir inntrykk av at alt er så «riktig» hele tiden. Privat er jeg nok mer en perfeksjonist. Men nå tør jeg å tøye grensene mer i musikken, sier en som har til hensikt å bli lenge i musikkbransjen.

Tini_Mykland_131_web_sh

Andre må ta over
Familiebedriften, en klesbutikk som bestefaren til Tini startet, og som hennes mor tok over da hun var nitten år i Kristiansand, må nok se langt etter etterkommeren med tanke på drift, og akseptere at hun velger å satse på musikken fremfor butikken. Men Tini står sterkt i en musikkbransje også, med en bachelor i Varehandelledelse fra BI i Oslo i lommen.

– Jeg har alltid vært klesbevisst, og hatt fokus på stil, kommenterer hun, men benekter å være en moteløve. Kvalitet derimot, er viktig. Også i musikken.

Nå er det bare å vente. Hvordan tar hun det?
– Jeg har jo lyst til at folk skal få høre det jeg har jobbet med så lenge, men samtidig er det veldig rart at musikken og låtene skal bli alle andres. Når man slipper ut et album, så har man ikke kontrollen lenger.

Mens vi venter på et album
Og mens vinter blir vår, kan fansen lytte til singelen «Undo My Heart» og singel nummer to som kommer ut til sommeren. Tinis munn er lukket med syv seil og vi får ikke vite hva vi har i vente. I mellomtiden kan vi høre henne synge duett sammen med Engelbert Humperdinck på hans nyeste album.

Om Magne Furuholmen har Tini bare gode ord. Han er mentor, produsent og låtskriver.
– Han forstår hvor jeg vil hen i musikken, han er ærlig, har troa og han har seriøse hensikter, dette er alfa og omega for meg, sier hun.

 

Close