Designers' Nest: Mote på nytt - PLNTY | kulturmagasinet

Designers’ Nest: Mote på nytt

OK. La oss se sannheten i øynene. Sjakkverdensmester Magnus Carlsen er ikke bare en ny verdensmester. Han er også et moteikon. Og modell. For merket G-Star Raw.

Han kikker olmt men sløret inn kamera med sitt ubestridte IQ-blikk og går med G-Star Raw modeller under sjakkturneringen.

Plnty_Katrine_Terese_Nielsen_DesignersNest2014_1

Det blikket er verdt millionbeløp, i alle fall for ham og merkevaren. Samtidig skriker tidsskriftene ut om at det til tross for doble nedgangstider i England, er det London som er motevinneren over alle, som tør mest, den sterkeste fighteren og den frekkeste i klassen. Det nevnes navn i fleng, som Alexander Mc Queen, Christopher Raeburn, Jonathan Saunders, Marques Almeida eller Sister by Sibling. London ruler, skal vi tro tidsskriftene som er produsert til å informere om motetrender under Copenhagen Fashion Week.

Plnty_DesignersNest2014

Med dette i mente er det alltid sånn, at de eldste i motebransjen er eldst og avmålte til rebelsk og revolusjonerende nykommermote. De eldste er nestorene som har sett alt fra pre punk til post hipster. Det gir ikke etterkommerne og de aller nyeste skuddene på designerhimmelen særlig mye «cred» å rutte med. Likevel kommer det nye ting som vi finner interessant.

Plnty_Katrine_Terese_Nielsen_DesignersNest2014

Alt er gjort før
I årets Designers’ Nest-visning var 25 nykommere representert i det gamle toglokomotiv-verkstedet på Vision Fashion Fair i København. Det er et aktuelt spørsmål å stille seg, hvordan en nyklekket klesdesigner skal finne veien til de store overraskelsene, og slippe seg løs innenfor klare, definerte rammer for suksess og inntekter, finne på noe nytt som ingen har sett før, i en tid der alle har sett alt – igjen og igjen – uten å forsøke for hardt, uten å bli for outrert. Og hvordan skal juryen bedømme nykommernes kunnskaper, hva legger de mest vekt på av nyskapninger, tanker, prosesser, idéer og ikke minst; endelig produkt. Selger det? Overgår godt håndverk kommersiell tilpasning?

– Jeg ble kontaktet av Designers Nest for å sitte i juryen, og naturligvis sa jeg ja til dette fantastiske initiativet. Det er så mye spennende talent å se, sier den danske designprotesjeen Asger Jul Larsen.

Vinner av Designers' Nest 2014 ble danske Giorgi Rostiashvili.
Vinner av Designers’ Nest 2014 ble danske Giorgi Rostiashvili.

Etter en hel dags arbeid er han ganske sikker på at juryen har funnet den rette vinneren til årets pris; Giorgi Rostiashvili fra The Royal Academi School of Design i Danmark.

– Vinneren har mange forskjellige vinkler inn mot sin kreative prosess og imponerer i forhold til hvordan han har løst oppgaven. Og i tillegg er han en sann håndverker. Han viser at han behersker nye former og fasonger i tillegg til bruk av tekstiler. Men det har vært vanskelig å velge, sier Larsen. Han understreker at de to neste – på tredje plass danske Lise Weisberg Dahl fra Teko Center Denmark og på annen plass Emilie Johansson fra The Swedish School of Textiles også er svært interessante kandidater.

Plnty_Sarah_Mi_Svendsen_DesignersNest2014

Arena for å vise frem talent
Rammen for arrangementet var det ingenting å si på. I det nedlagte lokomotivskuret i Otto Busses vei, ikke langt fra Fisketorvet i København ligger VISION som en del av det større arrangmentet Copenhagen Fashion Week er. Den gamle verkstedhallen er røff og tøff og overlater ingen til å tro at noe her i verden skjer av seg selv. Designers’ Nest ble opprettet i 2003 som en profesjonell plattform for Nordisk design avgangselever, der de kan vise frem sitt talent. Den aller første prisen ble gitt i 2005, og visningen har skullet bidra til å styrke Danmark som en moteregion, under beskyttelse av Hennes høyhet Kronprinsesse Mary.

Så hvordan skal nyutdannede avgangsstudenter ved institusjoner Island, Sverige, Norge, Danmark og Finland, stikke seg frem i en verden der London ruler og hvor mote utvikler seg i ADHD-tempo, som det ene øyeblikket påstår at det er sterke farger og mønstermani som er tingen, maksimalisme innen folklorekultur eller dyretrykk, sportstøy eller klassiske evergreens – eller og eller urbane helter i Maokinesisk inspirasjon, som virkelig er verdt å holde øynene opp for neste sesong?

Plnty_Martin_Karlsson_DesignersNest2014

Mote er hvem du er
Ifølge sjefsredaktør for «Dansk Daily», et avistidsskrift som kommer ut under Copenhagen Fashion Week, er mote nemlig mer enn å ta på seg klær. Elisabeth Louritzen skriver: «Det handler om å velge en stil som gjenspeiler våre liv og den gruppen vi ønsker å høre til.» Hun forteller i sin lederartikkel at de internasjonale motemediene med Britiske Vouge i spissen, har bragt diskusjonen på banen om at motevisninger med modeller er ekstravagant gammeldags, og spør om visninger er viktig for mote i seg selv, og de har fått stemmer i bransjen til å uttale seg. «Ikke bare er visningene et sted der merkene bygger sin identitet, det er også et univers som inspirerer oss til bedre å forstå designernes visjoner.»

Plnty_Lise-Weisberg-Dahl_DesignersNest2014
3. plass gikk til danske Lise Weisberg Dahl fra Teko Center Danmark.

Videre etablerer Louritzen Danmark på kartet når hun sier at klesindustri er en viktig eksportvare for landet. Altså har danskene erkjent at mote og design er viktige faktorer som skaper klirrende mynt i statskassen. Så var det også finansminister Margerethe Vestager som åpnet Copenhagen Fashion Week dette året. Det sier noe om hvilken viktig plass klesdesign har i vårt kjære naboland.

Plnty_DesignersNest2014_

Investerer i nye talenter
Formålet med Designers’ Nest-visningen er å vise oppadkommende, skandinaviske moteskapere på en arena for internasjonale kjøpere, designere, medier og trendsettere. Og København opplever seg selv som et designsentrum og hovedstad for mote og livsstil når det kommer til å lokke oppmerksomhet til seg fra den store verden.

Og ingen skal beskylde de nye designerne for ikke å være inspirert – av fantasy og folklore, av assymetriske former, naturen eller bare en annen måte å formulere et skjørt på. Og som alltid før var den fremmøtte fotografskaren mest interessert i gjennomsiktige stoffer eller fullstendig upraktiske utringninger og lot knipsregnet hagle dersom de så noe som kunne komme til å avsløre et kvinnebryst. Om nykommerne har laget gode og salgbare klær? Hvem bryr seg om det, så lenge konseptet har en helhet.

Andreplassvinner, svenske Emilie Johansson, bør vi holde et øye med.
På 2. plass, svenske Emilie Johansson, bør vi holde et øye med.

Så. Mens sjakkgeniet Mangus Carlsen er blitt en verdensborger og ansiktet til G-Star Raw, forstår vi hvor mye pengner det kan være i mote, klær og tilhørighet. Og inntil vi ser igjen noen av talentene fra årets runway på Designers’ Nest, kan London rule med høy stemme og vi lar det synke inn at nykommere bringer med seg en ny tid, og følger, med et særlig blikk, på utviklingen til svenske Emilie Johansson.

Close