Flik av en moteverden. I Odalen. - PLNTY | kulturmagasinet

Flik av en moteverden. I Odalen.

Motivene hennes inneholder mot og kraft og den gode inspriasjonen er godt etablert i motivene som fotograf Ann-Helén Moen Nannestad stiller ut i Odal Næringshage ut februar.
Plnty_Ann-Helen-Moen-Nannestad_utstilling_2014_4

Nannestad bringer siste skrik innen motefotografi og kunstneriske kulturelle uttrykk og presenterer dem i et miljø der det for det ofte tas beslutninger på bakgrunn av mer tradisjonelle tanker. Ikke uten grunn at hun brukes som inspirasjonsjeger. Nå stiller hun ut bildene sine i et arrangement som Odalen Næringshage har satt i gang. Her kan mange bedrifter presentere seg.

– Jeg er fotografen som drømmer om å jobbe med mote, som bor langt ute på landet, humrer 25 år gamle Nannestad, og forklarer at det er dette hun synes er mest spennende å jobbe med. Rett før nyttår var hun utsendt på inspirasjonsreise til Paris for det norske klesmerket Jean Paul for å befeste de aller siste skrik i motebildet og å hente inn kulturelle, franske inntrykk som designerne for klesmerket skal jobbe videre med. I denne oppgaven var det ikke bare det hun så gjennom linsen, men hvordan hun tolket det, som blir betydningsfullt for den som skal overta inntrykkene.

Plnty_Ann-Helen-Moen-Nannestad_utstilling_2014_3

Ved å delta med utstilling, har Nannestad til hensikt å presentere seg blant mer tradisjonelle fotografer som tar oppdrag.
– Det er mange vanlige portrettfotografer i området. Men jeg tror kanskje at mine bilder er annerledes enn det mange forventer å se. Mote kan være ganske direkte som uttrykk, sier hun og mener at de bildene hun har valgt å presentere under utstillingen har en viss «stoppeffekt».

– Publikum blir nok litt overrasket over bildene mine, men jeg tror også de synes det er spennende motiver jeg viser frem, sier hun.

Plnty_Ann-Helen-Moen-Nannestad_utstilling_2014_2

Bør reise for å jobbe med mote
Selv kommer hun fra bygda innenfor Gardermoen med samme navn som hennes siste. Familien hennes stammer fra den danske småkongen Nanne – som fant seg en stad. Derav navnet. Når vi spør om det er noen motsetning med hvor hun henter inspirasjon og hvor hun bor, er hun ganske sikker på at det finnes mange kreative mennesker på bygda. Men hun innrømmer at hun, dersom hun skal forfølge drømmen sin, mest sannsynlig må reise og tilbringe endel tid i de store verdensmetropolene, slik som New York og Paris. 
– Det er jo der alt som har med motefotografering foregår, sier hun. Likevel tror Nannestad at det er flere og flere bedrifter som knytter seg mot urbane inspirasjoner, at bygd og by smelter mer sammen. I alle fall i uttrykk.

– Som fotograf har jeg fortsatt ingen «grad», men jeg har syv års utdanning bak meg på veien mot å bli fotograf, forklarer Nannestad. Etter tre år med medier og kommunikasjon på videregående skole, hvor fotointeressen ble vekket, tok hun et årsstudium med mediekommunikasjon på Høgskolen på Gjøvik. Det året bodde hun over en MC-klubb på Toten, minnes hun. Videre gikk hun ett år på fotoskolen Bilder Nordic før hun tok to år på Norges Kreative Fagskole, som nå har fått status som høyskole.

Plnty_Ann-Helen-Moen-Nannestad_utstilling_2014_6

Må gi av seg selv

Foruten å være en av Plntys mye brukte fotografer, har Ann-Helén Moen Nannestad et tett samarbeide med den mer etablerte fotografen Mona Nordøy.
– Hun jobber med bedrifter og redaksjonelt, tar bilder for slike som KK, Alt for damene, Kamille og så videre. Det viktigste jeg har lært av henne, er at man må gi av seg selv når man jobber med mennesker som skal stå foran linsen, sier hun. Nannestad mener at hennes etablerte kollega har vært en inspirasjon for henne og holdt henne oppe når hun selv har syntes det har gått i oppoverbakke. For det er ikke enkelt å etablere seg som fotograf, i et nærmest utdøende yrke?

– Det er vel heller at det er flere som driver med foto, at det er blitt trangere om beinet. Nå har mange et speilreflekskamera fordi utstyr også er blitt billigere. Folk kaller seg hobbyfotografer og det skjer at de tar kunder fra seriøse fotografer fordi de priser seg billigere, til tross for at kvaliteten på bildene de leverer ikke alltid er optimal. Så det er en utfordrende og tøff bransje, men det er bare å stå på! Hvis man vil dette hardt nok, så får man det til! noen blir plukket opp med en gang, mens andre har lenger vei å gå. Slik er det. Men jeg har alltid vært sikker på at det er fotograf jeg vil bli! Ennå har jeg ikke spesialisert meg på én sjanger, og det er fordi jeg liker å fotografere alt mulig rart! Moteportrettdokumentarfotograf hadde vært moro, spøker hun

_MG_5079-1ladiesnight_utstilling_ann-helen_plnty_2

Teften av utstilling
– Tenker du at du kan leve og arbeide som motefotograf i Norge?
– Det er nok ikke så lett å jobbe som ren motefotograf i Norge. Miljøet er nok for lite til det. Man må nok være litt som «poteten» og fotografere innen andre sjangre også, som for eksempel produk- og reklametfoto eller jobbe som fotojournalist. Så kan man jo se mot utlandet, forsøke å få seg jobber der og for tidsskrifter på nett. Da blir man lagt merke til, sier hun.

Bildene til Ann-Helén Moen Nannestad kan betegnes som modige i motiv, varierte i stil og godt gjennomført rent teknisk.
– Kunne du tenke deg å bringe utstillingen til byen også?
– Ja, men jeg har lyst til å lage flere utstillinger, sier Nannestad, som tok bilder i sommer av miljøet i en MC-klubb som driver med drag racing og vinner internasjonalt.
– Det er et helt annet tema, som kommuniserer på en helt forskjellig måte. Det er bilder jeg jobber med fortløpende og vil ikke avsløre mer om hva det er hun går og grubler på.

Close