Det er maten som ruler i Køben - PLNTY | kulturmagasinet

Det er maten som ruler i Køben

plnty_copenhagen_1

Alle skandinaviske byer er hyggeligere når det er sommer. Men også i det vintermørke halvåret byr Kongens by København på kjærkomne opplevelser.

Særlig på matfronten, selv om det du kanskje først tenker på er dansk design av mastodonter som Georg Jensen eller Arne Jacobsen. København er naturligvis det. Men også så mye, mye mer.

plnty_copenhagen_manfreds3

 

Eksempelvis er Manfreds & Vin restauranten som får deg til å forstå at endringer er energi i seg selv, og det har en viktig hensikt. Dette er mye mer enn et serveringssted. Her har konseptet mat blitt forvaltet til ytterste skanse, og stedet tilbyr ikke bare bord til gjester, men også catering, take-away og så har de sin egen online butikk. På den måten blir et besøk i Jægersborggade i København nesten som å besøke en kolonialbutikk på 70-tallet. Man skal gjerne få litt av det og litt av det. Og så får man det. På dette stedet er det fokus på råvarene vi får tak i, sesongens – her og nå, og sjelen. Det som skjer – her og nå. Livet, slik det er når noen kommer og noen går; når det rasler i utgangsdøren og noen tar steg i trappen. Noen snur på hodet, andre ikke. Som gjest forsvinner du inn i dette livet. Du blir naturligvis satt pris på – men her er det hva du fortærer som står i sentrum. Ikke hva du er eller hvem du er.

plnty_copenhagen_manfreds_food

 

Ingen tunge biffer
Til Manfreds & Vin drar du ikke for å fortære biffer med fet saus. Hit kommer du fordi du vil bli overrasket over hva som kan serveres på en restaurant – og hvordan. Så har også stedet sine røtter i Noma, Københavns stolte og etterhvert viden kjente Michelinrestaurant. Men Manfreds «family style» er essensiell og fullstendig usnobbete. Her er konseptet er at rettene deles over bordet. Det skaper en deilig intim atmosfære. Interiøret er av det råere slaget, byggets opprinnelige murstein og murpuss omringer enkle serveringsbord med stoler som kunne vært funnet i en container. Lokalene er ikke store, men store nok. Der det er hjerterom er det husrom. Det anbefales helt klart å la «sjefen» velge for deg, en syvretters meny som er komponert ut fra sesongen. Men stedet tilbyr også a la carte meny. En syvretters til rimelige 250 danske kroner starter så lett, så lett, og du vil ikke tro det er mulig å fylle magen. Den økologiske vinmenyen som følger med koster omtrent det samme. Men når måltidet er over, er du så mett, så mett. Selv måtte vi stå over desserten.

plnty_copenhagen_manfreds6

 

Vinskapet utgjør en vegg i lokalets ene ende, og bak der står verdens mest pretensiøse upretensiøse vin med de tøffeste designetiketter. De aller fleste fra Frankrike og noen fra Italia. Dette er vin de importerer selv, fra økologiske og helt egenartede produsenter – fra de som lager vin for vinens skyld. Og som de selger over kasseapparatet i lokalets entré. Det rasler stadig i utgangsdøren. De totalt annerledes vinopplevelsene gjør et måltid på dette etablissementet til noe helt uvanlig. Som for eksempel når stedets sommelier sjenker rødvinen «You are so cool», en savignon blanc fra Nathalie Gaubatier i Loire.
– Vil det å sitte i en dyr designstol gjøre at maten smaker bedre? spør Danmarks superchef Christian Puglisi. Han er halvt italiensk og halvt norsk. Og er en av de som står bak både Manfreds & Vin og den kjente storebroren restaurant Relæ, tvers over gaten. Han har vært soussjef hos Noma og har en sesong på den verdenskjente spanske El Bulli på samvittigheten. Og reklamerer med en tilnærming til egen bransje symbolisert som en viss langefinger opp i luften. Til stor applaus.

plnty_copenhagen_manfreds2

 

Et lett fotavtrykk på jordens overflate
Manfreds & Vin er et sted som får deg til å forstå at det er det lette fotavtrykket på jordoverflaten som gjelder. Og det med en helt særegen vi-vet-hva-vi-kan-og-vil-mine, hentet fra hjertene til Danmarks beste kokker, til inspirasjon. Gourmetbloggeren Trine Lai har laget en Københavnguide med de aller beste restaurantene. Og la deg ikke skremme av kvalitet; i København er det ikke nødvendigvis ensbetydende med hårreisende priser.

plnty_copenhagen_manfreds4

Det kan godt tenkes at inspirasonen til Manfreds & Vin kommer fra historikken til stedet det er etablert på. I alle fall passer konseptet og historien sammen. Beliggende på Nørrebro i København, blant arkitektur og hus som ble bygget i spekulasjonstider på slutten av 1800-tallet i brolagte gater, tyder alt på at det er det enklere arbeiderklasselivet som inspirerer. Her deler stedets kokker sine idéer med byens befolkning i gaten, slik som for eksempel en helt egen dag for barna. Så har også Nørrebro, fra å være et skrint befolket sted i byen, tidligere et område med spredt industribebyggelse. Denne delen av København begynte imidlertid å ta form nettopp på slutten av 1800-tallet. I dag har denne delen av byen et artistisk og kosmopolitisk slør over seg, og beskrives som et vibrerende og fargerikt strøk. Jærgersborggate har et yrende handleliv – med alternative tilbud fra de mest kommersielle butikkene ellers i byen.

Hva skal du ellers gjøre i København?
Hvordan finne frem i mylderet av hotell, spisesteder og kulturelle begivenheter? Reisemagasinet Condé Nast Traveller har laget en god oversikt, men det er usikkert hvor oppdatert den er. Dog finner du noen av de beste klassikerne i denne oversikten.

plnty_copenhagen_tivoli

 

Du tror kanskje at København ikke er helt det samme om du ikke tar turen innom Tivoli. Selv på en mørk vinterkveld er det åpent og forlystelsene er til få forsyne seg av. Og så ser det unektelig vakkert ut i vinterbelysning. Men kanskje vil det være bedre – både for kalde kropper og et kulturtrengende hode – å besøke Glypoteket – eller som det heter: Ny Carlsberg Glypotek, etter Carl Jacobsen som eide det kjente bryggeriet med samme navn. Her rekalmerer de med at du finner 6000 år med kunst i hjertet av København, og du finner malerier av kunstnere som Monet, Cézanne, Renoir og Degas, for å nevne noen. Og skulpturer fra antikken. Også Glypoteket skryter av kjøkkenet sitt, hvor du kan spise en deiglig økologisk lunsj av beste slag. For de som er interessert i samtidskunst, er det museet Louisiana som gjelder. Og liker du design, skal du ta turen innom Ordrupgaard som ligger ved Jægersborg Dyrehave. Her finner du betydelige samlinger av fransk og dansk kunst fra det 19. og 20. århundre, og ikke minst er det spennende at arkitekten Finn Juhls hus ble en del av museet i 2008.

Designhoteller i særklasse
For å bo godt, vil jo vi naturligvis anbefale designhotellene fremfor noen andre. Vi anbefaler at du bestiller direkte hos hotellet. En bookingagent kan lett forkludre bestillingen din. Plnty liker god design, og på bakgrunn av det fant vi to hoteller vi vil anbefale. Det er ingen vei utenom det fordums berømte og designomsuste SAS-hotellet, tegnet nettopp av den danske designeren og arkitekten Arne Jacobsen. I dag er hotellet bedre kjent som Radisson Blu Royal, og har sin adresse i Hammerichsgade på Vesterbro, vis a vis Tivoli og Hovedbanegården. Hotellet har fortsatt et snev av storhet av 60-talls «state of the art» arkitektur, selv om noen nyere designgrep etter vår smak ikke passer inn, slik som i foyéen der du sjekker inn. Men rommene er elegante og luftige. Et annet hotell vi finner interessant, er det Co2-nøytrale Hotel Fox. Hotellet, det gamle Park Hotel, ble renovert i 2004 og fikk navnet Fox for en helt ny målgruppe. Her presenterer de 61 unike rom som er besmykket av 21 forkjellige kunstnere med forskjellig bakgrunn og nasjonalitet. Her skryter de også av å ha verdens beste Gin & Tonic! Tro det den som vil. Videre er vi ganske nysgjerrige på og et hotell som ikke åpner før i april 2014, nemlig Hotel SP34 beliggende i vestre København, det kommer du til å finne i lett gangavstand fra den berømte Havfruen.

Poul-Henningsen_artichoce_lamp
Poul Henningsens ikoniske artichoke lamp henger over resepsjonen på Hotel Radisson Blue Royal i København, hotellet som kan smykke seg med tittelen verdens første designerhotell. Her bor du omgitt av danske designklassikere.

Københavns gode blanding av gamle ærverdige historie og moderne lettbente og fremtidsrettede energi kan gi enhver et kreativt spark bak. Og så bare en times flyreise unna, da gitt. Hva venter du på?

Close