Mariette ss 2014. Kodakøyeblikket. - PLNTY | kulturmagasinet

Mariette ss 2014. Kodakøyeblikket.

Om det var planlagt å gjennomføre visningen under fullmåne i august, er ukjent.

Tekst: Annicken Dedekam Råge  Foto: Karoline Billehaug

Go to English summary

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_1

 

Men det var i loungen til designhotellet The Thief på Aker brygge at det hele skulle foregå. Og det skulle komme til å bli en helt spesiell og innflytelsesrik kveld for den fremgangsrike klesdesigneren. Ja, det skulle bli innflytelsesrikt på så mange måter. Vi som var tilskuere her skulle ikke overvære en vanlig visning med catwalk – og kave over stoler med henvisninger til gjester, presse og «goody bags». Her, i de dunkle omgivelsene av mørke kopperfarger og noe gyllent innimellom, og på myke tepper, skulle det skje. Mariette hadde valgt seg både sted og publikum.

Alle på plass
Plny var ute i relativt god tid for å få en god plass både til journalist og fotograf. Og vi behøvde ikke engang reise oss da kronprinsesse Mette Marit nærmest snublet forbi oss, helt innerst i loungen. Hun kom fullstendig uanmeldt og i siste øyeblikk, og fant en god plass i en av lokalets behagelige sofaer. Hva var det, mon tro, som hadde fått henne ut av hulen denne kvelden?

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_5

 

Kanskje det faktum at Mariettes klær er noe helt for seg selv. Og etter å ha brukt noen sesonger på virkelig å bygge sin merkevare, og rette det inn mot en selektiv kundekrets, er det riktig å si at hun nå er på sporet av å lande et designkonsept som ikke bare skal kunne overleve, men som har slått rot i riktig marked. For Mariettes bevisste holdning til hvem hun vil selge til og samarbeide med, har vært viktig for hennes fremgang så langt.

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_6

 

Kjoler – og mer
Så er det også nå man oppdager at kolleksjonen hennes treffer et større publikum. Det er fortsatt kjolene som er bærende elementer i kolleksjonen, og de er særegne og vakre, og Mariette balanserer deres design på en egg av et sexy utseende, dyp sensualitet og stoffer som fremhever alt det kvinnekroppen er. Samtidig har hun, etter mange år med skreddersøm, så god kunnskap om hvordan kvinnekroppen oppfører seg, hvor den går inn og ut, og hvilke snitt som fremhever eller skuler, at hun kan tillate seg nettopp å gå så langt. Kvinnekroppen er trygg i Mariettes design.

Denne gangen er det imidlertid ikke bare kjoler hun viser. Her er det overdeler og bukser som inngår som en naturlig del av hennes plagg-valg. Og mange av antrekkene er noe man kan bruke til daglig, på jobben. Elegant, naturligvis. Det er mye vidde å boltre seg i, og det er her hennes trang til å benytte vakre stoffer kommer inn. Hun rett og slett bare elsker dem. Helt spesielle topper i stanset kuskinn har ingen sett før. Mariette forteller at hun kom over det på Prémier Vision i Paris, og falt pladask. Det er slik hun velger: med hele seg. Plaggene fremhever og skuler, med riktig søm der og der. Buksedress med en romslig overdel eller bukser med luftige kjortel-lignende overdeler. Mariette skaper luft og rom til alle kropper og fasonger. Spesielt intressant var også valg av print denne gangen.

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_4

 

Energi fra naturen
Men det ville og den nærmest dyriske energien forlater ikke hverken designeren fra Porsgrunn eller klærne hennes. Hun er noe utenom alt annet, nettopp fordi hun er like tett på sin design som hun var tidligere, som hun alltid har vært og forhåpentligvis alltid vil være. For selv om Mariette produserer i større skala enn tidligere, er det likevel designerens kunst å ikke distansere seg ut i det kommersielle landskapet. I Mariettes tilfelle ville det nok antakelig ødelagt noe av det sarte og feminine hun skaper.

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_3

 

Overlegne kontraster ble understreket fra musikkens rå tungmetall-toner spredte seg i høytalerne. Overraskende lydkombinasjon for noen, men fikk satt et ekstremt fokus på det myke og sarte. Alt dette skapte en attraktiv, og nesten uforutsigbar spenning i lokalene mot flagrende silkechiffon og lange legger på høye heler, for anledningen. For plutselig snudde det tvert om og myke kokosnøtt-rytmer og indre bilder av palmer og strand var neste scene.

Et Kodak-øyeblikk
Ingenting av det vi så denne kvelden under fullmånen på The Thief er kommet gratis til kles- og designinteresserte kvinner. Mariettes innsats beskriver hun selv med et ansiktsuttrykk som sier mer enn tusen ord. Arbeid, og atter hardt arbeid er den eneste oppskriften hun kan gi den som ønsker gode råd om hvordan lykkes med å være norsk designer, denne kvelden på Aker brygge. Og et godt samarbeid med en agent som forstår hvilken vei dette skal ta. At Mette Marit kom, var bare det som gjorde Mariettes Kodak-øyeblikk – eller et øyeblikk å huske – helt perfekt.

 

English summary

MARIETTE SUMMER SHOW 2014. A KODAK MOMENT.

Norwegian clothing designer Mariette Røed Torjussen has been building her brand Mariette for the last decade. The last couple of years her enterprise has experiences great progression, as her brand is becoming known to a selection of high end costumers.

Energy through fabrics
Mrs. Torjussen’s design of the Mariette collection is all about energy and fabrics, this season, as much as past seasons. After years and years of working as a taylor and a designer, the main thing that pronounces her work is the choice of materials.

For summer collection 2014, the most spectacular piece of garment shown on the floor was a top made of stanched cow leather in a beautiful pattern and color. As the rest of the collection goes, the fluttering dresses in silk and art print, both narrow cut and wide, is the signature of Mariette. The wild energy from nature is expressed through sexy and sensual cuts, balancing the care for the woman body. Being educated and having worked as a taylor, the designer knows body shapes in and out, what to highlight and what to cover up.

Achieving goals
The designer has been working thoroughly towards creating a line for women in her defined style. And to move it from the sewing machine table and over into the clothing industry has been a turning point in her career.

The last couple of years, several high end boutiques has started buying the brand Mariette. In late August, she showed her line for Summer 2014 in Oslo, at the exclusive location and design hotel The Thief in Aker brygge (docs).

Crown princess Mette Marit came
Norway’s crown princess Mette Marit came to the show, which is a significant sign of the recognition of Mariette’s work.

Plnty_Mariette_sommer2014_The_Thief_Foto_Karoline_BIllehaug_2013_2

Close