Sol, sommer og litt ull fra Kristine Vikse - PLNTY | kulturmagasinet

Sol, sommer og litt ull fra Kristine Vikse

Film: Andreas Lange

Det er vel sånn med de fleste av oss, at vi har en farge som vi ikke helt kan slippe.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_7

I Kristine Vikses seneste kolleksjoner er det helt klart den kongeblå fargen som utgjør hennes signatur, enten det er sommer eller vinter, som den klareste fargen på palletten. Denne gangen opptrer den på en tre-kvart ermet silkekjole med pikant innsving og et ganske så tulipanformet skjørt. En flott fasong som vil kle både den spede og den ferme kvinne. Her treffer Kristine Vikse, hun lager klær som vi kan gå med til daglig og til fest, hvor kvinnekroppen står i fokus, selv når fargen kan virke utfordrende ved første øyekast.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_6

 

M/S Vikse for en kveld
Etter noen tiltrengte sushi-biter som vertinnen byr på denne augustkvelden (vi har først vært på åpning av Oslo Fashion Week og trenger mat) og noe å drikke, finner vi plassene våre ombord i båten, som i alle fall denne kvelden har fått navnet M/S Vikse. Og her er alt det vi ønsker oss; flotte jenter i baren under en enkel matroslue, og se det, en ung mann i samme lue, men han har ingenting på overkroppen. Vikse vet hva hun kan tillate seg og hvordan hun skal skape stemning. God stemning.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_8

 

Vi lurer egentlig på om høsten har slått inn denne dagen, for lyn og torden har herjet over hovedstaden hele dagen, og til og med sendt en skur av hagel over lokale deler av byen. Kvelden byr imidlertid på en lekker solnedgang som seg hør og bør, før båten legger fra kai. Rundt halsen har matrosen i bar overkropp tullet ett av Vikses vakre ullskjerf – det er ikke varmt etter at solen har gått ned – et prosjekt hun har gående med print av vill norsk natur. Bare å føre opp på ønskelisten av kvalitetsprodukter du ønsker deg. Skjerfet, altså.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_4

 

Sommerlig varme
Det er så, når denne sommerkolleksjonen så mentalt fører oss til sydligere breddegrader, også visuelt gjennom bildene i katalogen og ned i detaljene til tilbehøret i visningen, at Kristine Vikse har tenkt på noe som vi ikke har. Det vil si, det går opp for oss etterhvert.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_2

 

For der hvor Vikse bruker fagre silkestoffer, og nesten så tynne som chiffon, i de nydeligste pasteller, og hvitt, nydelig korall og jadegrønne innslag, og svale plagg som rommer både luft og kropp – da presenterer hun de deiligste plagg i tynne, tynne ullkvaliteter. For vi kommer jo ikke til å tilbringe neste sommer på en sydhavsøy. Vel, kanskje besøke en. Men ikke flytte dit. Derfor er ull nettopp noe en kvinne i et kaldt sommerland drømmer om, et plagg som gir den lune effekten og som hun også ser bra ut i. For det lar seg kombinere, gjør det ikke?

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_3

 

Sikre designvalg
Så gjør Vikse moten om til sin ting, og selv om hun følger med på hva det er som står i oppskrifter andre steder enn i hennes kolleksjoner, fører hun publikumet sitt gjennom visningen med sikker hånd, i eget landskap av stil og utseende. Dette henger sammen, dette henter inn ørsmå inspirasjoner fra svunnen tid, og det hun gjør er å presentere både vågale effekter som gjennomskåret, svart skinnmønster eller gjennomsiktig silkechiffon, for ikke å snakke om kjolen med den blanke overflaten foran og bak – og så hente inn målgruppen til rolige graderinger som tiltaler mange.

Plnty_KristineVikse_show_oslofashionweek2013_5

 

Feminint, svalt og varmt
Det feminine har helt klart fått stor plass hos Kristine Vikse i kolleksjonen for sommer 2014 i farger som kan være hentet fra et kroallrev. Og det varme, og det svale. Vår favoritt blant mange, var en lang, sjøgrønn ulljakke med knyttede slynger som skapte en nesten lodden effekt. Vedder på at hun brukt teknikken hun har lært av mormor. Eller av farmor.

English summary:
Norwegian clothing designer Kristine Vikse showed a comfortable wardrobe during the Oslo Fashion Week 2013. The Vikse summer collection 2014, created for the Scandinavian woman, was made with the colour inspiration of coral reefs, but with materials especially fitted for the Scandinavian cold climate. Colours like bright coral and pale greens was supplemented with materials as silk and silk chiffons, and the trick that made her collection so wearable, was the woollen garments. Wool has the ability to breathe and keep the warmth but also to keep the body cool. She presented her collection on a boat in the
exotic Oslo fjord.

 

Close