Festivaldebut på Hvalstrand Bad - PLNTY | kulturmagasinet

Festivaldebut på Hvalstrand Bad

Siste helgen i august er det endelig klart for Hvalstrandfestivalen. Det er første gang i historien at denne musikkfestivalen arrangeres i idylliske omgivelser i Asker. Nærmere 8.000 billetter er solgt!

Nordøst for Asker sentrum finner man stranden som det skal synges og rockes på i hele to dager. På plakaten står kjente band og artister som Karpe Diem, Turboneger, Bo Kaspers Orkester, Vamp, Bjørn Eidsvåg, BigBang, Morten Abel, Billie Van, Alina Devecerski og Mikhael Paskalev. Foruten alle disse høyprofilerte konsertene, vil det også være et familiearrangement på lørdag formiddag, kalt «Strandfesten». Denne festen skal ledes av tv-sjarmøren Stian Blipp. Her er det bare å henge seg på og «shake it out»!

Plnty_Hvalstrandfestivalen_2013

 

Håper på en årlig begivenhet
En av de ti initiativtakerne til Hvalstrandfestivalen, Fredrik Brodtkorb, begynte allerede for snart to år siden å tenke på at det skulle ha vært en musikkfestival i Asker.
– Men det var først for et år siden vi fikk spikret dette sammen, sier Brodtkorb. Initiativtakeren bor selv i Asker, og ønsker å øke tilbudet i forstadskommunen til Oslo.

– Vi ønsker et samlende arrangement for lokalmiljøet i Asker. Det skal være sosialt, og menneskene som bor her kan ha muligheten til å treffe for eksempel andre foreldre fra skoler eller naboen, bare ta en øl sammen og ha det hyggelig i lag, fortsetter han, og legger til at han synes det er unødvendig å reise til Oslo for å oppleve kultur, når Asker har en perle av en strand; Hvalstrand, som egner seg perfekt til en musikkfestival.

Hvalstrand Bad er bygget i funkisstil og var et populært utfartssted til langt inn i etterkrigstiden
Hvalstrand Bad er bygget i funkisstil og var et populært utfartssted til langt inn i etterkrigstiden

Hvalstrand Bad
Hvalstrand Bad åpnet 7. juni i 1943, da området lå under Hval gård, eiet av Wilhelm Roede. Gårdseier Roede gikk sammen med skipsreder Rudolf Olsen om å etablere et moderne badeanlegg med stupetårn og rutsjebane, samt en elegant restaurant i tilknytting til dette.

Hvalstrand Bad var et populært utfartssted til langt inn i etterkrigstiden, men driften var ikke lønnsom, og Asker kommune, som hadde kjøpt seg inn i anlegget i 1960, overtok hele stedet i 1978. I 1996 ble anlegget til Hvalstrand Bad, som ligger ved munningen av Leangbukta, fredet etter å ha blitt totalrenovert.

Fredrik Brodtkorb begynte å tenke på en musikkfestival for to år siden.
Fredrik Brodtkorb begynte å tenke på en musikkfestival for to år siden.

Spennende å etablere festival
Utfordringen til festivalens initiativtakere i starten av tenkefasen rundt festivalen, var kommunen og politiet. Men dette viste seg overraskende nok å ikke være et problem.

– Kommunen og politiet har vært særdeles imøtekommende med hensyn til å få dette gjennomført. Vi har alle vært profesjonelle fra dag én i samarbeidet. Brodtkorb forteller videre at det er mye enklere å gå i gang med dette prosjektet når man har nettopp den støtten i ryggen. Han legger ikke skjul på at det er en risiko å etablere en helt ny festival.
– Vi vet jo ikke på forhånd hvordan menneskene vil ta dette i mot, hvordan de vil håndtere et slikt tilbud. Vi håper at det blir en suksess, slik at det kan bli en årlig begivenhet.

Gleder seg til Eidsvåg
Brodtkorb og de ni andre gleder seg til helgen og ser frem til konserten med Karpe Diem på lørdag. Han har hørt dem tidligere live, og vet at de leverer. Men det han gleder seg aller mest til, er den første ølen på fredag når Eidsvåg skal dra i gang hele festivalen sammen med lokale fans, og alle de andre tilreisende som er musikktørste.

Foto: Hvaltrandfestivalen/privat

Close