Tøff videokunst fra Oslo til Stavanger! - PLNTY | kulturmagasinet

Tøff videokunst fra Oslo til Stavanger!

Tekst: Annicken Dedekam Råge  Foto/video: Ove Alexander Dahl

Ove Alexander Dahl, som også går under aliaset Supervoxel på nettet, er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen i 2008, med en Master i design ved linjen for visuell kommunikasjon. Når dette publiseres, er kunstprosjektet hans – Roadmapped – allerede over. Men sporene av det han har funnet på underveis, på sin sommertur fra Oslo til Stavanger, kan du finne på nettsiden han har laget i forbindelse med prosjektet. Der har han dokumentert små videomapping kunstprosjekter som han har projisert på utvalgte steder fra første til siste dag på reisen i sommer.

Prosjektert lys på forskjellige steder
Slik som mye annen kunst kan virke grenseløs, er også dette prosjektet satt i gang uten for mange grenser og retningslinjer. I dette tilfellet har reisen selv vært målet, fordi Dahl har ønsket å finne stedene og skape kunstobjektene underveis. I løpet av 14 dager har han prosjektert lys på en sunket fiskeskøyte, høyballer, i en tunnel, eller inn i et busskur, for å nevne noe.

Plnty_Roadmapped_Foto-Ove-Alexander-DahReisen har for det meste handlet om å utforske nye arenaer for videomapping og videokunst, men også å ta denne kunstformen fra innerommet i studio og ut til naturen. Prosjektet har fått støtte fra Kulturrådet.

– Den uforutsigbare og komprimerte prosessen fordrer raske beslutninger og tvinger vanlige arbeidsmetoder til side for å oppnå mer spontane, visuelle uttrykk, forklarer Dahl. Det er annerledes å lage kortvarige installasjoner som kun skal stå i noen få timer.

– Har det vært mulig for noen å være publikum til prosjektene?

– Bare tilfeldig forbipasserende, gående eller kjørende. Jeg har ikke annonsert, men bestemt dagens stopp på måfå. Straks jeg så et sted som virket interessant, stoppet vi der, sier Dahl.

Plnty_Roadmapped_Foto-Ove-Alexander-Dahl_Shortcut-to-the-beach_prepPlnty_Roadmapped_Foto-Ove-Alexander-Dahl_Shortcut-to-the-beach

 

Operert på ukjent grunn
Ruten har gått fra Oslo til Stavanger via Kristiansand. Endel av prosjektets innhold har nettopp handlet om at Dahl ikke har vært i dette området av landet tidligere, altså har han operert på fullstendig ukjent grunn. Et annet argument for å velge nettopp Sørlandet, er at det er den mørkeste landsdelen sommerstid, noe som er positivt for hans videoprojiseringer og arbeid med å lyssette steder og objekter, som har måttet skje på kveldstid.
Plnty_Roadmapped_Foto-Ove-Alexander-Dahl_Scoundrel-Holliday_1

På Hamresanden Camping utenfor Kristiansand ønsket Dahl å projisere noe inne på campingplassen, i håp om at feriegjestene her ville være publikum til verket. Her fant han en campingvogn som ble lerretet for kvelden.
– Her kunne jeg koble meg på strøm og jeg slapp å bruke aggregat. Det lettet arbeidet en god del og jeg fikk god tid (hele tre timer) til å lage innholdet til mappingen, sier han. Skurkeferie, som var tittelen på verket, ble projisert på en campingvogn.
– Trivelige folk bodde i den, og jeg fikk lov til å “male” om vognen deres og dekke til vinduene på vogna med hvit papp. Etter at jeg var ferdig med å tegne om campingvognen til en «redneckish» hytte, så flyttet B-gjengen inn, forteller Dahl, som allerede neste dag var på farten videre, på utkikk etter nye steder å videoprojisere.

– Slike forflytninger kan romme alt fra en subtil endring av et objekts tekstur til en fullstendig endring av et steds opplevelse og kontekst. Hovedmålet er å få til en dialog på stedene mellom det som projiseres og det som blir projisert på, sier Dahl, som har hatt med seg assistent Tarjei Sund på reisen. Sund har bidratt til alle projiseringene underveis, og vært en god reisekamerat. Hver kveld har en nytt prosjekt blitt realisert. Et ganske lite men svært vakkert prosjekt ble projisert på stranden på Jæren. Her brukte Dahl isoporkuler for å illustrere egg i et reir, og projiserte animerte sirkler på dem som gikk i loop.

Plnty_Roadmapped_Foto-Ove-Alexander-Dahl_Bus-Stop-Frolicking

 

Et busskur i Evje
– På vei hjem fra Stavanger så kjørte vi via Setesdalen, forteller Dahl. – Dagens stopp ble i Evje, og vi slo camp på Odda Camping ved elven. Grunnen til at vi slo oss ned her var at jeg så et flott busskur litt utenfor Evje som jeg ville jobbe med. Jeg har lenge hatt lyst til å mappe et busskur! Jeg så opprinnelig etter et skur av lys betong og med rette linjer, mens dette var av glassfiber og så litt som en tyskerhjelm i formen. Det viste seg å være svært egnet til å bli projisert på, sier Dahl, som her viser utklippede bilder av seg selv. Han har også har laget flere videoer av prosjektet som du kan finne på nettsiden Roadmapped.net. Dette videoverket heter «5 Sticks at Stangnes»:

Close