Plnty designsnakkis i sommer - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty designsnakkis i sommer

To norske designfinalister til INDEX:award 2013.

INDEX:award2013 handler om design som kan gjøre livet bedre for noen. Foto courtesy of Index:award2013
INDEX:award2013 handler om design som kan gjøre livet bedre for noen. Foto: Index:award2013

Det gjør godt når norske designere lykkes. Nå gleder vi oss over å kunne videreformidle fra kilden Beyond Risør at to norske finalister er klare for viktige INDEX:award. Dette er konkurransen som setter bærekraft og samfunnsnytte på agendaen. En pris på 500.000 Euro deles ut annethvert år i København til fem vinnere. To norske prosjekter er nominert i år, og bare det er en hedersbevisning. Lærdal Global Health står bak «The Natalie Collection», en serie lavkostprodukter som skal hjelpe å forhindre barne- og barseldødelighet innen 2015. Det andre prosjektet tilhører «Design uten grenser», som har utviklet produktet Ecological Urinal til bruk i slumområder. Juryen uttaler at nivået er høyt i år. Det har vært vanskelig å skille ut de 60 beste prosjektene. Designsjef Katinka von der Lippe hos Eker Design er første norske medlem i den internasjonale INDEX juryen.

WOOD. HEAD. designlyd i tre som blir til av croudfunding. Foto: Wood.Head.
WOOD. HEAD. designlyd i tre som blir til av croudfunding. Foto: Wood.Head.

Crowfunding. Bare litt penger fra hver. I sommer pågikk et svært interessant prosjekt som vi håper å se mere til fremover. 19-årige Anders Stai Fougner drømmer om å bli produktdesigner og er en aktiv fyr som ikke venter på tiden. Han tok initiativ og publiserte prosjektet sitt «Wood. Head», som er hodetelefoner laget i tre og med beviselig god lyd. Alt dette hadde Anders dokumentert i en svært god prensentasjonsfilm på nettet. Crowfunding går ut på å finne små-investorer som tror på at et lite prosjekt kan realiseres. Man velger selv hvor mye man vil investere. Er man redd for å tape penger, skal man som regel ikke investere i noe som helst. Men om man kjenner at det kribler å se folk skape noe, kan man velge en sum som man ikke brekker nakken av å tape om det ikke skulle bli noe av. Får ikke gründeren nok penger til prosjektet, får man pengene tilbake. Anders klarte i sommer å skaffe 54 000 norske kroner til å sette igang ekslusiv produksjon av «Wood. Head».

Moods of Norway har satt sin signatur på Norwegians nye uniformer. Foto: Ole Musken
Moods of Norway har satt sin signatur på Norwegians nye uniformer. Foto: Ole Musken

Come fly with me. Har du sett dem ennå – på vei til en storby i sommer? Flyselskapet Norwegian sier at de nye uniformene deres, som er designet av «happy clothes» gründerne Peder Børresen og Simen Staalnacke i Moods of Norway, er noe de ser frem til å vise frem til sine passasjerer. I en pressemelding fra flyselskapet sier Børresen at det er en ære å få sette preg på Norwegians nye internasjonale satsing. Uniformene er designet i tråd med utseendet i flyselskapets nye Boeing 787 Dreamliner. Kolleksjonen er basert på en klassisk marineblå farge, og kjennetegnes av designerduoens karakteristiske rutemønster. Kolleksjonen har humoristiske detaljer som «coffee», «tea» og «come fly with me» brodert blant annet på innsiden jakkekrager. Ifølge Aftenposten er det også et poeng å gjenskape inntrykket av tidligere tiders glamorøse opplevelse av å fly.

Organza og selvlysende tråd blir interaktive kunstprosjekter når Ying Gao skaper dem.
Organza og selvlysende tråd blir interaktive kunstprosjekter når Ying Gao skaper dem.

Electric light – fordi vi liker teknologi. På nettet har Plnty funnet et ganske spektakulært kunst- og moteprosjekt fra Canada.  Kunstneren og designeren Ying Gao skaper kunstprosjekter av klær som er interaktive, og tyr til materialer som organza for å forsterke følelsen av forvandling, både i form og opplevelse. Han lar seg gjerne inspirere av forfattere og filmskapere når han går igang med prosjekter. Og hele poenget er å understreke den moteskapte opplevelsen av å synes – eller å ikke gjøre det. Materialene består gjerne i tillegg av selvlysende tråd og PVDF, en plast som har både kjemiske og fysiske egenskaper. I tillegg bruker han tekniske enheter som gir plaggene lys.

Norskfødte designer og kunstner Christopher Conte virkeliggjør alle gutters ingeniørdrøm.  Foto courtesy of Christopher Conte
Norskfødte designer og kunstner Christopher Conte skaper ingeniørkunst. Foto courtesy of C. Conte

Ikke fult så aracnofobisk. Hva er det med Christopher Contes edderkopper? Det faktum at de skal illudere edderkopper, eller at de kan være alle gutters hemmelige drøm om å ha komplett kunnskap om og evnen til å sette sammen bitte små mekaniske deler til et perfekt utseende? Født i Bergen, kan vi sole oss i glansen av denne kunstnerens skaperkraft. Oppvokst i New York, har han nok fått et mer progressivt forhold til ingeniørkunst. Men dette var ikke førstevalget når det kom til yrke. Etter en Bachelorgrad i kunst ved Pratt Institute, har han vært sertifisert til å lage proteser. En delt glede av biologi, anatomi og roboter, fikk ham til å skape unike objekter, som i tillegg til materialer som karbon og bronse, kan bestå av resirkulerte ting. I 2007 kom objektene hans til salg i gallerier. Se Contes nettside her.

Christopher Kane sies å være en klesdesigner som har utmerket seg mest akkruat nå. Foto courtesy of C. Kane
Christopher Kane er en klesdesigner som har utmerket seg mye akkruat nå. Foto courtesy of C. Kane

Bli observert av geometriske linjer. Ingen grunn til å bli oversett i klær fra kolleksjonen til skotten Christopher Kane denne sesongen. Kolleksjonen kom i våres, og engelske motereportere annonserer at dette er designeren på den britiske øya som har skilt seg mest ut så langt i år. Geometriske, ståltrådaktige mønstre lager figurer som fascinerer. Designeren leker seg med geometri på en måte som utfordrer tilskueren. Bli sett – eller føl at du blir observert av sjelelige vesener på klær. Ellers tøffe og maskuline klær i enkelt, maskulint snitt, vi liker godt mønstrene sort på hvitt, men også de i svart med neongult og koboltblått.

On Time er et designprosjekt der 19 produktdesignere reflekterer over tid.
On Time er et designprosjekt der 19 produktdesignere reflekterer over tid. På DogA til 25. august.

On time. Unge, norske møbel- og produktdesignere fikk i oppdrag å ta utgangspunkt i et tidspunkt. Deretter sto de fritt til å tolke resten selv. Å tolke tid er alltid spennende, og kan være et ganske overveldende prosjekt. For hva er tid og hva kan vi bruke den til? Litt som å si noe om hvor stort universet er. Men, flittige mennesker har satt tid i system for å gi menneskene holdepunkt, slik at de vet når de skal gjøre hva. Den som har lest boka «Klokkemakeren» av Gert Nygaardshaug, kan hjertelig glede seg over at tid også kan komme helt ut av synk. Hva gjør det med oss? «Tiden er ingenting – kun det vi fyller den med» eller «uten tid er vi ingenting»? Se tolkninger av tid fra 19 møbel- og produktdesignere på Klubben på DogA i Oslo frem til 25. august!

Close