Helmut Newtons liv på Fotografiska Museet - PLNTY | kulturmagasinet

Helmut Newtons liv på Fotografiska Museet

Har man hatt en lang by-sommer eller ikke hatt særlig ferie, eller dersom man bare har lyst til å komme seg vekk litt, er Stockholm en herlig hovedstad å besøke med mange kulturmuligheter.

Plnty_fotografiska__helmut-newton_fotoAHMNannestad13_3
På Fotografiska Museet i Stockholm er en hel etasje som er dedikert ikoniske bilder av Helmut Newton.

Selve byen kan by på historie helt tilbake til 1200 tallet. Hovedstaden ligger på i alt 14 øyer og det er 57 broer som binder alt sammen. Her finner du kulturminner som Vasa og friluftsmuseet Skansen, som er av den mer folkelige sorten. Her finner du både Arkitektmuseet, Moderna Museet og Natio­nal­mu­seum. I sommer var Plntys mye brukte fotograf Ann-Helén Moen Nannestad på besøk på Fotografiska Museet være en deilig inspirasjon i sommer!

Plnty_fotografiska__helmut-newton_fotoAHMNannestad13_4
Helmut Newton var tysk-australiensk, født Neustädter. Han begynte å fotografere som 12-åring.

På Söder, i det røde mursteinsbygget ligger det ganske nyåpnede «Fotografiska» idyllisk til nede ved vannet. Museet er åpent hver dag og arrangerer forskjellige kulturarrangementer i helgene.

Helmuth Newton
Det er ingen hvem-som-helst som stilles ut i hovedstaden i øst denne gang. I sommer har Fotografiska en hel etasje som er dedikert ikoniske bilder fotografert av selveste Helmut Newton. Hans fantastiske svart-hvitt bilder med flotte, mektige og sterke kvinner kun i ført Adam og Evas drakt, er kjent verden rundt. Hans erotiske og nesten banale bilder står vegg i vegg med vakre portretter av kjendiser og dokumentarbilder.

Plnty_fotografiska__helmut-newton_fotoAHMNannestad13_2
Etter krigen jobbet Newton som mote- og teaterfotograf. Teaterscenen ble et uttrykk han brukte.

– Helmut Newton ønsket at bildene skulle se ut som om de var tatt fra en filmscene, noe de faktisk gjør. Det er ingen tvil om at Newton er en av tidenes største fotografer, mener Nannestad, som er stor fan av den berømte fotografen.

Fotografen ble født i 1920 i Berlin i Tyskland og var av både tysk og australiensk avstamning. Egentlig var etternavnet hans Neustädter, og han var sønn av en knappefabrikant. Allerede som 12-åring interesserte han seg for fotografi og kjøpte seg sitt første kamera. Fra han var 16 år jobbet han for den tyske fotografen Else Ernestine Neuländer-Simon, også kalt Yva. På grunn av de nye makthavernes lover i Tyskland, mistet faren kontrollen over fabrikken, og i 1938 flyktet foreldrene hans til Sør-Amerika. Selv var han bare 18 år, og med nyutstedt pass reiste han selv en måned senere samme år, med en båt som skulle til Kina. Men i Singapore fant han ut at han kunne livnære seg som portrettfotograf, blant annet for magasinet Strait Times. Han reiste et par år senere til Australia som lærling for britiske myndigheter til 1942. Deretter jobbet han som fruktplukker og jobbet som trøkk-fører i den australienske hæren. Om ikke lenge skulle han treffe sin livsledsager skuespilleren Jane Brown, som han giftet seg med i 1948. Da hadde han allerede byttet navn til Newton.

Plnty_fotografiska__helmut-newton_fotoAHMNannestad13_5
Newton etablerte en helt spesiell stil som ofte var erotisk og med scener som var stiliserte og regisserte.

Første utstilling i Melbourne
Han skapte sitt første studio et par år tidligere, som han etablerte i det fasjonable strøket Flinders Lane i Melbourne, og hadde sin første utstilling «New Visoons in Photography» sammen med en annen fotograf og tysk flyktining, Wolfgang Sievers. Da hadde Newton jobbet mye med både mote og teaterfotografering, som kom til å prege hans arbeid siden.

På 60-tallet etablerte Helmut Newton seg i Paris og jobbet for magasiner, også etablerte og velrenomerte franske Vouge og Harper’s Bazaar

Film om Newtons liv
Museet viser også en film om Helmut Newtons liv, laget i samarbeid med hans kone, June Brown Newton. Hun var hans partner både privat og på jobb, i tykt og tynt. Helmut Newton døde 83 år gammel da han mistet kontroll over bilen og krasjet rett i en vegg. Noen måneder senere ble hans siste bilder publisert i Vogue.

Plnty_fotografiska_motohiko-odani_fotoAHMNannestad
Motohiko Odani, japansk samtidskunstner, stiller ut bilder og installasjoner under tittelen «Phantom Limb».

Andre fotografer stilles ut
Fotografiska stiller også ut bilder av den svenske fotografen, Håkan Elofsson med serien «Bombay Boulevard». Håkan fotograferte serien ved å sitte i taxien gjennom gatene i Bombay og fotograferte de fattige. Dette var en måte å jobbe på hvor personene selv ikke fikk velge om å bli fotografert eller ikke. Håkan var et godt stykke unna menneskene, men samtidig bærer bildene en preg av nærhet, sterke følelser og en nerve.

Den japanske samtidskunstneren, Motohiko Odani stiller ut bilder og installasjoner under tittelen, «Phantom Limb», som tar for seg jordskjelvet i Tohoku i mars 2011. Bildene, lydinnstallasjonen og videoinnstallasjoner tar for seg katastrofen som tok over 18.000 liv. Videoene og bildene fremstiller på en visuell og symbolsk måte hvordan katastrofen utartet seg, blod som blir spilt og ekstrem smerte.

– Etter å ha sett på flotte utstillinger, kan enhver fotospire få kjøpt alt av fotobøker, postkort, plakater og annet nips i butikken på Fotografiska, sier Ann-Helén Moen Nannestad.

Håkan Elofsson med serien «Bombay Boulevard». Bildene er fotografert gjennom et taxi-vindu.
Håkan Elofsson med serien «Bombay Boulevard». Bildene er fotografert gjennom et taxi-vindu.
Close