Rå, forførende og energisk Nick Cave - PLNTY | kulturmagasinet

Rå, forførende og energisk Nick Cave

Skeptisk: Plntys utsendte denne kvelden, var i utgangspunktet litt skeptisk etter å ha lest en anmeldelse i VG av Cave dagen før, fra konserten i Bergen. Beskrivelsen var at en litt «skeiv Cave begynner ustøtt i de første låtene og fungerer ikke optimalt i livesettet», hverken så vi eller hørte vi noe til i Frognerbadet.

Plnty_NW_NickCave_fotoHDemroen_2013_3Nyforelsket fjortis: Den stilige svartkledde fyren på 55 år, sparker i gang konserten med låta ”We No Who U R” som er fra hans nyeste album, deretter fulgt av ” Jubilee Street”.  9000 fans og digger med, og antakelig er det flere kvinnelige tilhørere som føler seg som en nyforelsket fjortis. Uten å gjøre særlig for det, oser denne mannen av sensualitet og råhet, en egenskap som gjør låtene til noe mer enn bare musikk.

Tredje låta er godgamle ”From Her To Eternity,” hvor Cave befinner seg nede hos publikum og fortsetter litt av showet der. Fansen er full av begeistring, og de som står helt foran ønsker gjerne å ta litt på Cave, noe som blir gjengjeldt. Cave tar ”high five” bortover hele rekka. Det er tydelig å se at han koser seg.

Plnty_NW_NickCave_fotoHDemroen_2013_4Mørkt og mystisk: Når bandet skal dra i gang låten ”The Weeping Song,” skjer det et eller annet med lyden, så de må starte på nytt igjen. Men her er musikerne tilgitt på forhånd for noe som ikke er deres feil, og det ser ikke ut til at dette har gjort noen skade for hverken band eller publikum.

”Deanna” spilles som fjerde låt, en fantastisk tekst om kjærligheten som truer med å bryte ham ned, om kvinnen Deanna som ikke er der for pengene, eller for kjærligheten, men som han synger «down here for your soul». Og videre sier teksten: «murder takes the wheel of your Cadillac and death climbs in the back». Grøss. Positivt eller skremmende? Nick Caves tekster kan tolkes på mange forskjellige måter, mye kommer an på øret som hører.

Bandet er på forhånd tilgitt for teknisk feil.
Bandet er på forhånd tilgitt for teknisk feil.

Sann kunstner: Neste låt fra repertoaret er «Mermaids», strålende poesi fra en sann kunstner. Cave eier scenen, han er Kongen og han har hele Frognerbadet i sin hule hånd! Deretter drar bandet i gang «Tupelo», og publikum synger ivrig med i fra bakkeplanet. Fulgt av låta «Love Letter».  Her er det fullt av melankolske perler som treffer en midt i hjertet. Det er dystert, det er lengsel, tap og til slutt kjærlighet.

Så kommer låta «The Mercy Seat», hvor det bygger seg opp, og Cave topper alt det han har gjort før denne kvelden, han gir maks for sitt publikum.

«We real Cool»  står nå på plakaten. Cave kan ikke gjøre noe galt, det er nydelig, intenst og vakkert.

Det er stor stemning i Frognerbadet under Nick Cave-konserten på Norwegian Wood.
Det er stor stemning i Frognerbadet og 9000 tilstede under Nick Cave-konserten på Norwegian Wood.

Vi har stått i snart to timer, og bandet har ikke tenkt til å gi seg med det første. De avslutter med låtene «Stagger Lee» og «Push The Sky Away». Sistnevnte er fra hans siste plate, og den kan gi enhver Cave-tilhenger gåsehud. Låta er trist, og oppløftende på samme tid. Her presses grensene for hva som er mulig å fylle et lydbilde med og det virker som det er viktig å utvide det mest mulig. Det er slik Nick Cave gir sine tilhengere så stort rom, og seg selv kunstnerisk frihet. Vi står alle fritt til å tolke hans tekster nøyaktig slik vil vil.

Helt til slutt:

Dette, Cave, var helt MAGISK!
Close