Levi Henriksen om forfatterskap og bibelen - PLNTY | kulturmagasinet

Levi Henriksen om forfatterskap og bibelen

Mange folk samles i den lille butikken som selger håndlagede produkter i Løkkegata 16 i Kongsvinger i slutten av mai. I koselige lokaler finnes fem kreative kvinner som kaller seg, håndverkssamarbeidet og butikken for Krudt. De lager og selger interiørprodukter, og har allerede gjort seg bemerket i flere av landets dame-magasiner.

Mange hadde møtt opp hos butikken krudt da Levi Henriksen kom en av de siste dagene i mai.
Mange hadde møtt opp hos butikken krudt da Levi Henriksen kom en av de siste dagene i mai.

Kveldens høydepunkt for de fremmøtte er en lokal kulturpersonlighet. Forfatteren Levi Henriksen er fra Kongsvinger, født der, og oppvokst i en rød stue i skogen. Nå bor han slik til at han utsikt til Glomma. Der bor han med familien, og en amerikansk truck, visstnok sandblåst av præriesand. Antrekket denne kvelden levner ingen tvil om Henriksens USA-tilhørighet, rent visuelt. Han er kledd i en klassisk sort countryskjorte med lysevertikale  broderier og jeans.

Levi Henriksen fortalte om sin forfatter-karriere og siste nytt i muntre ordelag.
Levi Henriksen fortalte om sin forfatter-karriere og siste nytt i muntre ordelag.

Rampestreker og 17 bøker
Levi Henriksen har 17 bøker på samvittigheten, og i disse dager blir hans siste barnebok til film. Innspilling pågår. Krudt, som befinner seg i gamlebyen i Kongsvinger, har samlet flere kjente tilhengere denne kvelden. Og Henriksen, som er i slekt med en av butikkens innehavere, påstår at foredraget hans denne kvelden er tilbakebetaling for alle rampestrekene han påførte henne i barneårene. Den uformelle forfatteren skaper munter stemning i en gammel og intim stall i bakgården til butikken.

Publikum lo og humret over Henriksens fortellinger om sitt forfatterskap.
Publikum lo og humret over Henriksens fortellinger om sitt forfatterskap.

Allerede som 15-åring satt han hjemme i hønsehuset og knatret på en oransje Olivetti skrivemaskin. Men grunnlaget var skapt lenge før det. Hjemme hos Henriksen ble det fortalt historier. Og fordi forfatteren kommer fra Pinsemenigheten, var det ikke aktuelt å få TV før han var ganske stor. Imidlertid fant han god rytme i skrivemaskinen, noe han kunne bruke videre som musiker senere.

Historiefortelleren
Som barn trollbant han de voksne rundt seg med historier, og oppdaget at han hadde evnen til å gjøre det.

I dag er Levi Henriksen en prisbelønt forfatter som har vunnet flere priser, deriblant Brageprisen.
I dag er Levi Henriksen en prisbelønt forfatter som har vunnet flere priser, deriblant Brageprisen.

– Jeg var nok på grensen til å være plagsom da jeg var yngre når det gjelder å fortelle historiene mine, sier Henriksen og publikum ler. Han sier at barn skjønner når de er gode til noe, og dette var klart hans domene.

Og nettopp slik trollbinder også forfatter Henriksen sitt publikum denne kvelden, med historiefortellingen, den muntlige overføringen av hendelser som har skjedd. Det legger heller ingen bånd på stemningen at et korps øver litt lenger unna og skaper dempet, om enn noe søkende bakgrunnsmusikk. Særlig en skarp tuba. Musikeren snur seg mot døråpningen, men som den musikeren han er, synes han ikke at han kan la seg forhindre av taktfaste trommer og blås. Han ser på forsamlingen. Forsamlingen skratter.

Forfatterskap, god fingermat og drikke, hadde vertskapet bydd på denne kvelden.
Forfatterskap, god fingermat og drikke, hadde vertskapet bydd på denne kvelden.

Vinner av Brageprisen
I dag er Levi Henriksen en prisbelønt forfatter som har vunnet flere priser, deriblant Brageprisen, men som mange andre forfattere som ennå ikke var klekket, led også sviende nederlag og ble refusert hele 87 ganger før han ble antatt med novellesamlingen «Feber» på Gyldendal i 2002. Selv mener han å ha norgesrekord i refusjon, men har hørt at det er en fyr i Drammenstraktene som er enda mer gær’ne enn ham og som nå har overtatt rekorden.

– Jeg har gått verdens beste forfatterskole, forteller han videre og sikter ikke til litteraturstudiet i Bø, men til de årene han var med moren, en søndagsskolelærerinne, på søndagsskole fra han var fire til elleve år. Han hadde menigheten i sin hånd allerede den gang.
– Man kan si hva man vil om Bibelen, sier Henriksen og refererer til at det første drapet skjer på side tre. Derfra og ut bare baller det på seg…

Levi Henriksen har gitt ut 17 bøker, og den siste, en barnebok, skal bli film.
Levi Henriksen har gitt ut 17 bøker, og den siste, en barnebok, skal bli film.

De siste ordene slukes av klukkende latter fra publikum, en overvekt av kvinner denne kvelden. Levi Henriksen tror at den blomstrende og bilderike måten å fortelle historier på er inspirert av den store boka.

Sist, en barnebok
Noe av det siste han har produsert er barneboka «Engelen i Djevelgapet», ifølge Aftenposten en «actionfylt underholdningsbok om skilsmisse». Det er datteren som er oppdragsgiver denne gang, forklarer han.

Han var spent på om hun ville like den. Hun fikk den under juletreet, og Henriksen var spent på reaksjonen hennes. Skuffet måtte han innse at boken hun pakket opp ble liggende og at andre gaver var mer interessante resten av kvelden.
– Første nyttårsdag fikk jeg vite det, sier han og forklarer at han fant datteren gråtende under kjøkkenbordet mens hun leste boka.
– Det er noe av det beste jeg har opplevd, sier han.

Boksignering i hjemmekoselige omgivelser hos krudt på Kongsvinger.
Boksignering i hjemmekoselige omgivelser hos krudt på Kongsvinger.

En munter kulturkveld i Kongsvinger ble avsluttet med boksignering og hyggelig, sosialt samvær, vin, fingermat og Levy Henriksens geografiske konkurranser under opplesing av tekster.

 

Close