Englene fra Helvete - PLNTY | kulturmagasinet

Englene fra Helvete

I andre etasje på Karoline Kino i Kristiansund kommer fotografen Marcel Leliënhof smilende, hilser med et fast håndtrykk og ønsker oss velkommen.

Marcel Leliënhof har fulgt motorsykkelklubben Hells Angels i tre år og dokumentert dem gjennom foto.
Marcel Leliënhof har fulgt motorsykkelklubben Hells Angels i tre år og dokumentert dem gjennom foto.

Det er ennå rolig i lokalet, det er noen minutter igjen til åpningen av utstillingen «Helvetets Engler». Et par Hells Angels-medlemmene har dukket opp. En av gutta har en Chihuahua under armen. Det får noen av de fremmøtte til å kaste noen ekstra blikk.

Leliënhof har reist landet rundt, og besøkt alle de åtte Hells Angels-avdelingene i Norge. Han har fulgt medlemmene både dag og natt; vært med på turer, puber, brylluper, begravelser, vært hjemme hos familiemedlemmer, for å nevne noe.  Bildene viser menneskene bak fasaden, motorsyklene, tatoveringene og klubbhusene. Dokumentarfoto-prosjektet vil resultere i en bok som kommer ut til mai neste år. Det har aldri før blitt skrevet en bok i Norge som skildrer innsiden av Hells Angels-miljøet.

Leliënhof har reist Norge rundt, og fotografert Hells Angels-medlemmer.
Leliënhof har reist Norge rundt, og fotografert Hells Angels-medlemmer.

– Da jeg skulle lage en bok om motorsykkelkultur, ville jeg starte med den klubben som er størst og vanskeligst å komme innpå, forteller Leliënhof og forklarer at bildene som vi får se her, bare er en liten smakebit på det som kommer. Han er fascinert av subkultur generelt.
– Jeg har lyst til å lage en bok som går tettere på disse menneskene, og som viser flere sider av dem enn det vi er vant med å lese om i media. Jeg snakker ikke om å lage det til et glansbilde, for i alle miljøer er det både positive og negative individer, sier han.

Fotografen er fascinert av subkultur generelt.
Fotografen er fascinert av subkultur generelt.

Hensikten med prosjektet
Lokalet fylles opp. Det kommer interesserte mennesker i alle aldre. En ungdomsskoleklasse har møtt opp for å skrive en oppgave om den berømte fotografen. Han svarer med glede på spørsmål fra de interesserte ungdommene.

Dokumentarfoto-prosjektet vil resultere i en bok som kommer ut til mai neste år.
Dokumentarfoto-prosjektet vil resultere i en bok som kommer ut til mai neste år.

– Hensikten med dette prosjektet er å vise at disse medlemmene ikke er noe mer eller mindre kriminelle enn folk flest, og at de ikke har noe mer å skjule enn oss andre. Det er et myteomspunnet miljø og sikkert mystisk for mange. Det skal ikke være sort/hvitt-tenking, det finnes en mellomting, sier han.

Les også:  Sara Tonning om kvinnekropp, tamponger, smerte og rosa drømmer

Videre kan Leliënhof fortelle at Hells Angels ikke er så opptatt av hva folk måtte tenke og mene om dem, men så er det er jo likevel slik at det negative fokuset også går utover familie og venner.

Det har oppstått endel uro rundt prosjektet med å dokumentere Hells Angels.
Det har oppstått endel uro rundt prosjektet med å dokumentere Hells Angels.

Blåser i hva andre mener
Den anerkjente fotografen har fått en del hets i det siste rundt prosjektet sitt. Og prosjektet har vakt sånn oppsikt at Nordic Light festivalsjef Anne Lise Flavik ga beskjed om at hun ville ta hatten sin og gå dersom noen ønsket å sensurere årets planlagte program og paneldebatt med Leliënhof og et HA-medlem, som skulle finne sted i byen. Ifølge magasinet Fotografi.no truet fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik med å trekke den økonomiske støtten til festivalen dersom Hells Angels-medlemmer kom til Møre og Romsdal. Han og politiet ønsket å fjerne innslaget om Hells Angels på Nordic Light festivalen. Når det blir snakk om dette, rister fotografen på hodet og sier at han tar bilder for sin egen del.

Fotografen lar seg avfotografere med begeistrede tilhengere.
Fotografen lar seg avfotografere med begeistrede tilhengere.

Marcel Leliënhof blir oppsøkt av en ung jente. Hun har med seg iPaden og spør pent om hun kan få lov til å ta et bilde av de to sammen. Fotografen stiller velvillig opp.

Godt samarbeid
Midt i lokalet står ett av Hells Angels-medlemmene, en røslig kar med et ufarlig smil om munnen. Han stiller opp for å bli fotografert, noe han er blitt godt vant med i den siste tiden. Han synes det har vært et god samarbeide med fotografen. Sammen med tre andre medlemmer har han kjørt bil helt fra Hamar til Kristiansund for å komme på utstilling. HA-medlemmet mener det har vært mye svartmaling rundt klubben i media, og er ikke fornøyd med påstander om at de driver med narkotika, vold og kriminalitet. Han håper dette prosjektet kan være med på å snu det til noe positivt.

Les også:  Petter Hepsø - figurativ konseptualisme på Soli Brug
Marcel Leliënhof har rukket å ha flere separatutstillinger.
Marcel Leliënhof har rukket å ha flere separatutstillinger.

Kill your darlings
Marcel Leliënhof er født i Rotterdam i 1966, men kom til Norge året etter. Han er oppvokst i Bergen og har utdannet seg blant annet ved London College of Printing i byen med samme navn. I 1993 startet han sin profesjonelle karriére som fotograf. Han har vunnet flere priser i Gullblyanten, reklamebransjens prisutdeling – innen reklamefotografering. Deretter har han også mottatt flere Visuelt-priser for mer kunstneriske prosjekter. Han har også rukket å ha flere separatutstillinger.

_MG_8551_utstilling_hells-aBildene på veggen under denne utstillingen sier noe om at fotografens styrke ligger i observasjon og håndtering av mennesker. Hans personlige nærvær viser også at han er jordnær og inkluderende. Plnty sin fotograf er på jakt etter gode foto-råd, og Leliënhof tar seg tid.
– God research er superviktig! Du må vise at du har gjort hjemmeleksen din og du må få folk til å stole på deg. Ta ikke bare ett bilde, ta mange. Gjerne 1000! Under utvelgelsen av bilder, må du grovsortere og gå mange runder. Kill your darlings, oppfordrer Leliënhof.

Et tv-team bryter inn. Om ikke de kan få låne Marcel litt? Vi takker for denne gang og venter spent til neste år, når boken kommer ut.

Close