Ingen Oscar til Kon-Tiki og Norge - PLNTY | kulturmagasinet

Ingen Oscar til Kon-Tiki og Norge

I mange uker og dager har norske filmarbeidere forsøkt å justere forventningene til årets norske film Kon-Tiki av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som har vært nominert til Oscar i klassen for utenlandsk film.

I natt la flere av dem ut meldinger på Facebook, riktignok uten påstander eller håpefulle setninger om at filmen Kon-Tiki kom til å vinne, men mest for å markere at de gjorde seg klare til beslutningen de alle ventet på, og at de var støttende tilstede i den californiske filmbyen. Den minst forventningsfulle har om mulig vært produsenten selv, Aage Aaberge.

– Vi må regne oss selv som en outsider, sa han til NRK søndag. Favoritten Amor av Michael Haneke hadde allerede en Cannes-palme i bagasjen da de ankom Hollywood.

Avgjørelsen
Da Norge våknet i dag morges, var det hele avgjort, og pessimistene kunne befri oss med et «hva var det jeg sa», mens optimistene måtte trekke et – kanskje lettelsens – sukk, og ta innover seg at det ikke ble noen seier. Neste, gang, Norge og norsk filmindustri. Neste gang kan vi finne nøkkelen til hva som bergtar det Hollywoodske Oscar-akademiske lederskap hva gjelder film og underholdning, slik Thor Heyerdahl selv gjorde i 1950, da han vant Oscar for beste dokumentarfilm om reisen over havet.

And the winner is…
Vinneren av hele kalaset ble filmen Argo, eller Operasjon Argo som den også kalles på IMDb.com. Filmen er en triller basert på boka The Master of Disguise skrevet av CIA-agenten Tony Mendez og Wired-artikkelen The Great Escape av Joshuah Berman. Den handler om en CIA-agent som ved hjelp av et simulert filmteam redder seks amerikanske diplomater ut av Teheran i 1979, etter at Iranske myndigheter okkuperte den amerikanske ambassaden i landet og holdt 52 amerikanere til fange i 444 dager totalt. Ben Affleck har regien, hovedrollen og er produsent sammen med Grant Heslov og George Clooney. Filmen er nominert syv ganger, og tok hjem tre Oscarstatuetter, som foruten beste film vant i kategoriene i beste manus og beste klipp. Beste mannlige skuespiller ble Daniel Day-Lewis for filmen Lincoln og beste kvinnelige skuespiller ble Jennifer Lawrence for filmen Silver Linings Playbook.

Les også:  «You see we are blind» – Odd Nerdrums første solo-utstilling i Norge på 24 år

Brave_Oscarvinner for beste animasjon 2013

Life of Pi flest nominasjoner
Filmen som i år hadde flest nominasjoner var Life of Pi, med hele 11nominasjoner, og kan dermed karakteriseres som årets favoritt. Den taiwanske regissøren Ang Lee og filmteamet hans kunne hente hjem fire Oscar-statuetter, blant annet for beste regi, for filmen som handler om hvordan en ung mann og en Bengalsk tiger overlever et skipbrudd. Lee mottok Oscar for annen gang, sist for kjærlighetshistorien Brokeback Mountain.

Det «buzzet» også ganske bra omkring Django Unchained, som også var nominert i flere kategorier. Låta Skyfall av Adele fikk pris for beste filmmusikk.

Beste animasjonsfilm
Brave, med den norske tittelen Modig, vant statuetten for beste helaftens animasjonsfilm av Mark Andrews og Brenda Chapman, og var nominert sammen med den finurlige Frankenweenie, ParaNorman, The Pirates og Wreck-it-Ralph.

Kon-Tiki var nominert i kategorien utelandsk film sammen med filmen NO fra Chile, A Royal Affair, Danmark, War Witch, Canada og vinneren Amour fra Østerrike.

Les mer om Oscarvinnere, de røde løperne. glamoren, bloggene og skuespillerne her.

Close