I kjærlighetens tegn - PLNTY | kulturmagasinet

I kjærlighetens tegn

Føler du presset? Hva skal du gjøre med kjæresten på Valentinsdagen, gå ut og spise, feire i boblebad, med eller uten sjampanje, gi en gave, dyr eller billig, kanskje hjemmelaget?

Sende et kort til kjæresten, som avtjener verneplikten eller studerer på et øde sted? Det er mange muligheter; gratis, rimelige, dyre og veldig dyre. Men hva vet du egentlig om opphavet til skikken, annet enn at den feiringen vi kjenner er en god kopi av amerikansk, kommersiell handelstaktikk?

Kjærlighetens dag
Store Norske leksikon sier at Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag feires den 14. februar og at det har vært en skikk siden 1500-tallet. Antakelig kommer skikken av folketroen på at fuglene begynner å parre seg denne dagen. I de anglo-amerikanske landene feires Valentinsdagen, den skriver seg tilbake til 200 år før Kristus.

Det finnes mere. Sankt Valentin, presten, kan godt være opphavet til den anglo-amerikanske romantiske skikken. Snakker vi om denne helgenen, handler det såvisst ikke om kyss og klapp og klem. Valentin var et ganske alminnelig navn i Romertiden, og flere martyrer, slik Valentin er definert, bar dette navnet. Det er flere martyrer som passer til historien om Sankt Valentin, alle levde de omkring 200-280 før Kristus. Det sies at «vår» martyr døde i 269. Det var stor forfølgelse av kristne på denne tiden, og prestene gjorde sitt til å hjelpe mennesker som sto i fare for å bli drept. Det medførte risiko å gjemme de forfulgte.

valentines_border

Martyren Valentin
Presten Valentin ble mest sannsynlig en martyr fordi han blant annet brøt loven om at unge menn som skulle i militæret ikke kunne gifte seg. Han ble fengslet for det. Videre sier historien at han leget datteren til fangevokteren, og at det var henne han skrev et brev til da han skulle henrettes, angivelig er dette opphavet til skikken med kort.

Les også:  Løkka-lykke gatekunstfestival bringer gatekunsten til Oslo

Ifølge Wikipedia står den 14. februar og Valentin oppført i listen av helgener i den lutherske kirke. Den romersk-katolske kirke fjernet imidlertid Valentinsdagen fra sin liste på 1960-tallet fordi de mente at selv om man visste at Valentin ble begravet på Via Flaminia (i Roma) den 14. februar 269, fantes det ingen konkrete beviser for at han faktisk var en helgen. Festen er en offisiell feiring i Malta, der man hevder at noen av Valentins eiendeler befinner seg.

Først kjærlighet på 1300-tallet
Den første kjente befatningen Valentinsdagen visstnok har med kjærlighet, er først kjent fra slutten av 1300 tallet da den engelske poeten Geoffrey Chaucer skrev et dikt om at «Det var på Valentinsdag at fuglene kom for å finne sin make». Diktet ble kjent fordi det ble skrevet for å ære Kong Richard II og Anne, hans kone. Richard II ble med årene svært eneveldig, og ble til slutt satt i fengsel, hvor han døde etter ett år. Willam Shakespeare utga et skuespill om Richard II i 1597. Shakespeare nevner også Sankt Valentin i Ophelia, 1600.

Ettersom vi fortsatt ikke helt vet om vi inngår i den anglo-amerikanske feiringen eller tror på fulgenes vårmønstring, eller den amerikanske handelsstandens gave-glade oppfordring, vil alt som er hjemmelaget være vellaget. Husk at det er omtanken til venner og kjærligheten til de nærmeste som teller, og den kan ikke pakkes inn.valentines_border2

Close