Ekstremt svart. Neida. Svartere enn jævelen. - PLNTY | kulturmagasinet

Ekstremt svart. Neida. Svartere enn jævelen.

At Anti Denim er jeansmerket som går stikk motsatt vei av alle andre norske klesprodusenter. Det viste de da Stephen O’Malley gjestet Oslo og fremførte verket «Resonance».  Svart metall er drivkraften.

English summary below

For 1250 kroner kunne du fått dem, Limited Edition Resonance jeans signert Stephen O’Malley, bare 50 stykker tilgjengelig. Men det var frem til 14. februar. Deretter er normalprisen for de samme svarte jeansene 1666 kroner. Og hadde det ikke vært for at jævelen hadde en finger med i spillet, kunne en trodd at prisen hadde hatt andre tall.

Kjetil Wold er kreativ leder i Anti Design og utvikler Anti Denim jeans.
Kjetil Wold, kreativ leder i Anti Design. Utvikler Anti Denim jeans. Lydbølger gir t-skjorten i unik design.

Eksperimentell musikk
– Dette er en ny form for samarbeide, sier musikeren og artisten Stephen O’Malley, som har vært involvert i Anti Denims utvikling av klær et års tid. Nå står han i deres lokaler i Oslo. Han er en svartkledd fyr med svart langt hår, lik mange andre fremmøtte. Han kunne sett ut som et klassisk medlem i et svart metall-band, og det er han også, i tillegg til å være produsent og komponist. Amerikaneren som opprinnelig er fra Seattle, flyttet til Europa og bosatte seg i Frankrike. O’Malley er grunnlegger av minst tre band. Det fjerde, Sun O))) ble startet i 1998, og eksisterer fortsatt i beste velgående. Artisten som har deltatt i flere konseptforestillinger, med svarte, svarte sjangre som «drone-doms» og «deathdooms» i tillegg til å produsere musikk til teaterkoreografer, skulptører, performance artister, kunstkollektiv og filmskapere.

plnty_anti_denim_signering

 

Musikken han fremfører er ofte gjennomført ved at han spiller på elektrisk gitar der feedback er en viktig del av lydbildet. Det oppleves for en tilhører som å bli gjennomboret av lazerstråler, eller elektrisk strøm. Lyden er svært høy og konfronterende, noe flere fremmøtte – til tross for lydstyrken – tydelig viste at de fant meditativ. Lange, monotone sekvenser gjentas og låtene har ingen slag eller rytme. Det er mulig å få en opplevelse av både tilstand og stillstand for en som ikke er på innsiden av det svarte metall-landskapet. Bandet Sun O))) har vært en av grunnleggerne til sjangeren sammen med et par andre band tidlig å 90-tallet.

Anti Denim er svarte jeans for rebeller.
Anti Denim er svarte jeans for svart metall-folk.

Lyd på klær
O’Malley forteller at han aldri har gjort noe slikt som dette før, og refererer til det som venter oss, nemlig et show der han skal opptre og spille. En maskin er koplet til instrumentet, det blir påvirket av frekvensene, og resultatet blir spray-malte t-skjorter, som hører til kolleksjonen. Det hele er inspirert av det norske mørke!

– Jeg liker å eksperimentere, sier han og understreker at han har funnet seg godt tilrette i prosjektet. Tidligere har han jobbet med en kunstfilm med jeansprodusentene. Denne gangen har han deltatt utviklingen av designet på klærne, men han påstår ydmykt at han er en rocker som går i svarte jeans, ingen klesdesigner. Han forteller at han tidligere har jobbet som art director i reklamebransjen i USA. Med det sier han at han har  formsans.

Les også:  Paleontologiens kunst på Naturhistorisk museum
Stephen O'malley har vært involvert i kunst- og jeansprosjektet i ett års tid.
Stephen O’Malley har vært involvert i kunst- og jeansprosjektet i ett års tid.

Klesdesign som et kryssende prosjekt
Svarte jeans er ingen mote, det er en livvsstil, og svart metall-folks oppleste uniform. De liker seg der det er mørkt og de liker musikken andre ikke kan tyde og et uttrykk som kan skremme fanden sjøl. Tidligere har det funka med svarte Levi’s for svart metall-folk, nå er det Anti Denim som gjelder. Det at de lykkes på internasjonal basis, er relatert til at norske svart metall-band er store ute i verden, og at dette er folk med kommunikasjonsfaglig bakgrunn med sans for å bygge et eget klesmerke.

– Vi ser etter andre businessmodeller enn det man finner i motebransjen, sier kreativ leder og partner Kjetil Wold i selskapet Anti Design som produserer jeansmerket Anti Denim. Han sikter til utfordringer som sesongvarer, leveranser og fordyrende ledd som butikker.
– Vårt merke er knyttet opp i prosjekter som handler om norske sub-kulturer som er kjent i utlandet. Vi kjørte nettopp ett i Indonesia under navnet «Burger Kill», forteller han. Eksporten er tuftet på ekte, svart metall-kultur.
– Man må bryte mønstrene i bransjen, vi investerer i små serier, og ved å selge kolleksjonene direkte på nett sikrer vi prosjektet, vi risikerer ikke tap, trenger ikke lager, sier han.

Kjeti Wold tror at gode kleskonsepter er fremtiden.
Kjeti Wold tror at gode kleskonsepter er fremtiden.

Gode konsepter vinner
Wold tror at de som vil lykkes i norsk motebransje er de som er gode til å skape konsepter. Selv har han valgt det norske, sorte og subkulturelle, som han mener er svært ekte og troverdig.
– I Asia er visse deler av svart metall-kultur og låter ulovlig og sensurert. Du må være i opposisjon. Mange designere i verden kan tilby sømmer og detaljer, men «Rebellions wear black», sier han med et smil og avslører at til og med advokater i fine dresser kjøper jeans hos ham. Wold ønsker å følge sin interesse i kunst- og musikk og sette det i en rebelsk kontekst.
– Vårt mål er ikke å lage klær til kjendiser, men å lage enkle, sorte klær, avslutter han.

 

[highlight color=»eg. yellow, black»]English summary[/highlight]

EXTREMELY BLACK? OH NO! AS BLACK AS HELL.

The black jeans brand Limited Edition Resonance jeans by Norwegian Anti Denim, is signed by black metal artist Stephen O’Malley. Until February 14th., only 50 pairs of jeans would be available to buy and the price would be 215 dollars or 150 euros. 

Concept oriented as this is, the clue is pretty much what the price would be after the limited edition is sold out. 1666 Nowegian kroner for a pair of black jeans is not just any number. It’s The Devil’s symbol and will translate into approximately 300 dollars or 208 euros.

Les også:  Fotokunstner Erik Asla i midtstilt positur

Breaking borders
– This is a new way of collaborating, says Stepen O’Malley, an American originally from Seattle, moved to Europe and settled down in France. O’Malley is the founder of four bands, the last one named Sun O))) that saw its beginning in 1998, and still exists. The artist has participated in several concept shows with black genres as drone-dooms and deathdooms, in addition to producing music for theatre choreographers, performance artists, art collaborations and moviemakers.

Music onto clothes
Preforming the piece Resonance, the music is played on an electric guitar where as feedback plays an important part of the sound. In spite of a confronting and sometimes laser cutting sound, parts of the audience seemed to find it meditative. Long and monotone sound is played in repetitive sequences, and there’s no beat or any kind of rythm.

Not a clothing designer
O’Mally expresses to Plnty.no that he’s never done anything like this before, and referes to whats awaiting the audience. A kind of machine is connected to his instrument and will through unique movements paint patterns on t-shirts.

– I like to experiment, O’Malley says as he assures that he finds the project pretty interesting as he used to work as an art director before devoting himself to music. He’s been involved in a film production with the company Anti Denim earlier, and now he’s been a co-designer on the jeans project.

– Jeans is not a fashion, but a lifestyle he says. And he claims to be a rock artist at heart and not a clothing designer, despite the successful clothing project in Oslo.

Not a risky business
– We look for other business models than those you’ll find in the fashion industry, says Creative Director Kjetil Wold in the Norwegian prize-winning design company Anti Design. He’s idea is to tie jeans production to projects and to grow on the Black Metal tradition that the world is witnessing as we speak.

– We invest in small series of jeans, and sell them online. That way our production will not be at risk, says Wold and continues:

– In Asia, certain parts of Black Metal culture is prohibited and will be censured. You have to be a rebellion to like this. Lots of designers all over the world can provide seems and artistic details. But Rebellions Wear Black, he says.

plnty_anti_denim_lights

 

Close