Sneip om måneskinnsturer - PLNTY | kulturmagasinet

Sneip om måneskinnsturer

– Alle ting virker nytteløst – som at man prøver, men alltid går på trynet først…!

Den er ikke mer enn rykende fersk, låta «Månetur i skogen» før Kai-Remi Berge alias Sneip bikker nyåret og har publisert enda mer brennende het, fersk musikk på Facebook-siden sin. Den aller siste låta heter «Det handler om å prøve», og inneholder en fortelling om at den som ikke prøver, ikke finner ut hvem han eller hun er eller hva vi alle er gode for. Kloke ord fra artisten, som for tiden er grensejeger i Garnisonen i Sør-Varanger. Det å skynde seg sakte og bygge musikkproduksjonen og karrieren selv, er så også mantraet til rapperen fra Jessheim.

Takket nei til konserter i 2012
Kai-Remi (20) er ingen nykommer på den lokale stjernehimmelen på Romerike. Han er kanskje mest kjent for å ha skrevet låt til 22. juli som også ble fremført etter at Anniken Huitfeldt hadde holdt minnetale på Jessheim. Han har måttet takke nei til hele 13 konsertinvitasjoner i 2012. Han synes det er litt bittert akkurat nå, for to av konsertene har foregått i Arendal og i Bergen, strålende muligheter for Sneip å få vist seg frem til et nytt publikum. Men nettopp prinsippet om at alt har sin tid, sitter heldigvis dypt, han har ingen panikk riktig ennå. Enn så lenge kan han varte opp ikke mindre enn 4282 tilhengere på Facebook.

Sneip, alias Kai-Remi Berge fra Jessheim gleder seg til å ta fatt på musikk-karrieren.

Året 2012 gikk blant annet med til å avslutte videregående skole og nå holder han på å avtjene verneplikten i forsvaret. For øyeblikket går det meste av dagene med til å stirre ut i vintermørket og iaktta dukkene i de skralle vakttårnene på russisk side av grensen ved Pasvikelva, de som sto der på nøyaktig sted som da han ble født. Ja, slike observasjoner blir det tid til, foruten militære øvelser ute i vinterkulda. Og slikt blir det musikk av.

– man vinner ikke en dritt uten motstand
så jeg må tro at ting virkelig har fortgang!
(Det handler om å prøve)

Kritikk av raske løsninger
Når han kommer hjem på perm, forlater uniformen og blir Sneip i capsen, en av de han kjøpte i New York da han var der, og får anledning til å lage musikk på gutterommet, da kommer det kunstneriske uttrykket til sin rett; alt det som har hopet seg opp på gule lapper i det vintersvarte nord.
–  Jeg har laget tre låter på de 12 dagene jeg har vært hjemme nå, sier han og fortrekker ikke en mine. En annen ville tenkt at det var mye. Han pleier å slippe en eller to låter hver gang han er hjemme på perm, forteller han. I lavproduksjonsåret 2012 er det kun blitt åtte låter til sammen. Men selv om han gjerne skulle ha brukt enhver anledning til å bygge musiker-karrieren, er låta ”Månetur i skogen” mest en kritikk av nettopp raske artistløsninger.

Denne dagen har Sneip i likhet med så mange andre, måttet skrape is av vinduene på bilen. Hard, glassert is som nærmest må hakkes av rutene. Vinteren på Jessheim gir ingen nåde, den er lik for alle. Men på storsenteret, som er et viktig knutepunkt for artistene i området, er det både varmt og folksomt. Han vil ikke ha lunsj. Har nettopp spist.
– Hittil har jeg ikke tjent noen penger på musikken, forteller han.
– Nå har jeg en jobb, og før gikk jeg på skole. Det som er viktigst nå, er at jeg skaper meg et navn og at jeg hjelper de som hjelper meg videre. Med det mener han at det er lettere for en arrangør å booke ham dersom det økonomiske kravet han fremmer kun er å få dekket reisepenger. Og nettopp storsenteret er et viktig møtested for byfolkene på Jessheim. Artister som Diaz og DJ Hercules spilte da stedet feiret at de fikk bystatus. Sneip ble spurt og måtte si nei. Han var i militæret.

Les også:  NRK kansellerte hijabdebatten. Hva sier det om NRK?
Sneip vil ikke gå måneskinnstur i skogen. Han vil nå målet i eget tempo.

Roser UKM!
Kai-Remi kommer fra en musikkfamilie. Faren er medlem i Heidi Briskodden band. Broren og rapperen ”Snusk” er en musikkfrende han jobber mye med. Det hele startet da han var 14 år og gikk i 9. klasse og begynte å skrive tekster. Han kan se på en portefølje på 25-30 låter nå. Han har hørt mye på rap.
– Når man liker en sjanger så godt, har man lyst til å lage noe selv, sier han. Debutalbumet mitt  «Mitt Perspektiv» kom i 2010. Det var en CD. Det kostet å lage den, og heldigvis fikk han innvilget produksjonsstøtte fra Frifond. Platekompaniet på Jessheim hadde fått forespørsler fra kunder og tok kontakt. De lurte på om de kunne selge CD-en hans.
– Da hadde jeg releaseparty for 400 gjester, flirer han under capsen. Og Platekompaniet var utsolgt allerede første dag.

UKM – Ungdommens kulturmønstring, får også ros fra Sneip for å ha spilt en viktig rolle med tanke på motivasjon til å satse ekstra. Også Norges største rapere Karpe Diem, har en solid UKM-skolering.
– Jeg har vært videre til fylkesmønstringa tre av fire ganger. Det som er bra, er at det sitter veldig skolerte folk i UKM. Tilbakemeldingene de gir blir viktige! Men nå kan han ikke delta mer, han er blitt for gammel.

Urørt-lista ble «hakket»
Kai-Remi har prøvd seg både i Norske Talenter og på andre måter å få oppmerksomhet som artist. Men han synes TV-avtalene spiser det meste av en artists inntjeningspotensiale, selv om vedkommende får mye oppmerksomhet. En manipulasjon av låtene hans på listene til NRK Urørt førte til at han kom i nær dialog med redaksjonen og den tekniske staben. Noen hadde stemt opp låtene slik at åtte av 10 låter han hadde liggende på lista lenge ble eksponert på de første plassene. En massiv eksponering.

– NRK Urørt skjønte at jeg ikke hadde utført manipuleringen, sier Sneip og forklarer at personen som gjorde det ikke nødvendigvis hadde edle hensikter ved å legge ham på toppen.
– Den tekniske staben så at noen hadde byttet IP-adresse for å manipulere resultatene. Man kan bli ekskludert for å jukse sånn. Jeg sa i fra. Det syntes NRK var bra. Så konklusjonen er en enkel filosofi. Det går ikke å jukse seg til toppen, alt må gjøres riktig, sier han. Premien er da muligens at gudfaren innen norsk rap og hiphop, Tommy Tee, har spilt Sneip i sitt program National Rap Show på NRK P3.
– Det var magisk. Far og jeg var på vei til Notodden der jeg skulle varme opp for Lars Vaular. Vi slo på radioen, og så ble låta mi spilt. Det var til å få gåsehud av, innrømmer Sneip.

Les også:  Fotokunstner Erik Asla i midtstilt positur

…prøver å selge alt
klart det er blitt
penger snart
men når de faller av

så kan vi se at dere har
Månetur i skogen
er på
Månetur i skogen…

For mange artister vil opp og frem – fort! Sneip vil helst gjøre alt selv.

Rap, overføring av ord med rytme
Rappens historie ligger langt utenfor Romerikes grenser. Vi skal helt tilbake til Afrika via USA for å finne sjangerens sanne røtter. Ifølge Wikipedia og Store Norske Leksikon er rap «rytmiske overleveringer av meldinger akkompagnert av trommer og rytmiske instrumenter». Og i sin nyere form oppsto rappen i New Yorks svarte bydeler på midten av 1970-tallet. Rapmusikk er nært knyttet til både breakdance og graffiti, og til sammen kalles hele subkulturen for hiphop. Sjangeren er kjent for å være både kontroversiell og for å ha politiske undertoner og sosialt opprør med skildringer av livet i gettoene.

Hva regnes som et viktig innhold for en rapper ?
– Innenfor rap-sjangeren er det veldig viktig å være seg selv, ikke å utgi seg for å være noe annet enn den man er. Man bør ikke snakke rundt grøten og si det man ikke mener. Folk syns ofte det er viktig at artister innenfor denne sjangeren gjør alt på gamlemåten, som å gå fra bunn og opp uten hjelp fra TV, platekontrakt, og så videre. Er man «ekte» er man mannen i gata, for å si det enkelt.

Rappere må ikke ta folk for gitt
Sneip har et stort hjerte for idolet sitt, amerikaneren og raperen «Hopsin», Marcus Jamal Hopson. Han forkastet plateselskapet han ble signert hos i 2007, og startet sitt eget selskap, Funk Volume i 2009.
– For ett og et halvt år siden hadde han 3000 fans. Nå har han 800.000 tilhengere på YouTube, sier Sneip. I 2013 er han blant de 10 største artistene innen hiphop i USA. Det er lett å like ham fordi han deltar.
– Det handler om å kunne snakke med alle selv om du blir stor som artist, sier Sneip, som opplevde å sende en epost til Hopsin og få svar innen to timer. Ingen tvil om at det skaper sympati når så store stjerner tør å by på seg selv.

Sneip ser på avbrekket i forsvaret som en modningsprosess, og har lært ett og annet om at Norge bidrar med hjelp der ute i verden. Selv kunne han tenkt seg å jobbe for organisasjoner som FN og UNICEF. Men utgivelsen han hadde planlagt i fjor kommer antakelig i 2013.
– Jeg jobber videre med det, og jeg opplever nå at de siste låtene mine har fått min signatur, sier han og mener at det er enda et fremskritt. Han vil at alt han synger om skal ha en betydning. «Månetur i skogen» befester meningen om at alt skal ta sin tid.
– Låta handler om respekt for prosessene. Går det for fort, kan det lett gå galt, sier Sneip som nå planlegger å klatre sakte og lage musikkvideo med gamle kompiser fra medielinja på videregående til sommeren.

Close