Smaragd 17-5641. Pantones vakre fargediktatur for 2013. - PLNTY | kulturmagasinet

Smaragd 17-5641. Pantones vakre fargediktatur for 2013.

Vi skal tilbake til det fargesprakende og glade 80-tallet for å finne en så sterk farge på paletten når det gjelder klær og interiør.

Mot slutten av de glade dager var man lei kongeblå og smørgul, rosa i alle nyanser mot lavendel og «peach» – eller aprikos, om du vil. Vi kunne kikke inn i korngule eller kongeblå kjøkken med urolige border oppunder taket. En munnfull farge var på et tidspunkt helt ute av proporsjoner, mot slutten kan en si de fløt omkring i et fargeanarki og hadde mistet både form og mening.

Med dype blåfarger som kontrast kan smaragd-grønt bli veldig sofistikert.

Ordnete forhold
Så da 90-tallet startet og bød på en grå, sort og hvit ordnet data-stil, som ikke levnet noen tvil om at vi var inne i skikkelig seriøse dot-com-tider, var det godt å kunne hvile øyet på nøytrale flater. Da vi rundet år 2000, tillot mange klesdesignere seg å slippe fargene løs igjen. Men da var det mest fra folklore-paletter, det handlet plutselig om mennesker og kultur igjen – årtusen år gammel kultur mot alt fikst datanytt. Men år 2000! Visst var det rom for å feire med farger, men enkle farger. Ikke så mye de mer sammensatte og mer kompliserte fargene som krever at det ligger en dypere tanke bak.

Smaragd. Spennende i sin fremtoning fra naturens side, stålende vakker og helt spesiell. Den kan by på utfordringer når kommersielle kleskolleksjoner skal ferdigstilles til markedene. Man kjenner kanskje en vag motstand når man tenker på smaragdgrønne sko eller en enkel bomullsgenser, men det som er helt sikkert er at om Pantone sier at det skal være smaragd, så blir det smaragd. Bare vent. Sko, vesker, bukser, sjal, servietter, gardiner, puter… vegger?

Smaragd kan være en krevende farge som må behandles med omtanke.

Kommer med advarsler
Vel. Det følger noen advarsler med. En interiørblogger som sverger til smaragd, Corinne Kowal, som til og med har oppkalt selskapet sitt etter denne fargen (Emerald Green interiors), sier at man må være varsom. Hun byr på enkle råd til hvordan man kan forholde seg til årets spesielle grønne og klare farge, som er svært vakker dersom man bruker den riktig. Hun anbefaler deg ikke å male veggene grønne, med mindre du vet godt hva du driver med. Selv liker hun gråtoner på vegg slik at andre farger kan stå til som gode kontraster, eksempelvis smaragdgrønne gardiner. Vakkert. I tillegg foreslår hun i monn å bruke grønt i puter, tepper, duker og andre detaljer. Eksempelvis kan man trekke en stol i smaragdgrønt og la den være dronningen i interiøret – helt til neste år, når Pantone lanserer årets farge 2014.

Et poeng kan være at smaragd-grønt kan trekke et uttrykk i flere retninger. Men rosa kontraster blir pikerommet – eller det søte og uskyldige stående i sentrum. Blander du derimot smaragd-grønt med eksempelvis dype blåfarger, blir sammensetningen svært sofistikert. Legg til litt gull, og det blir ikke mer kongelig.

Smaragd-grønn make-up er kjølende, men får også frem dramatikk! Foto: Ida Brekke, make-up: Tom Greni Plnty 2012

Kjølende og rolig
Pantone begrunner valget av årets farge med at den i motsetning til fjorårets energisterke farge Tangerine Tango, et valg basert på behov for kick start og endring og i det å finne nye retninger, med at Emerald – eller smaragd – er det motsatte; kjølende og rolig, elegant og inspirerer til innsiktsfulle tanker. De mener å ha sett at grønt gradvis kommer tilbake i motebildet, og at smaragd forsterker det dramatiske uttrykket i make-up. Med smaragd påstår Pantone at man kan endre ikke bare utseende, men også humør og holdninger!

Med utgangspunkt i juvelens grønne farge, tar Pantone hjemmene våre på alvor. Så er det også dypere tanker som betegner arbeidet med å velge årets farge. Pantone har vært markedsleder og trendsetter i alle profesjonelle bransjer som har med utforming og farger å gjøre i nærmere 50 år. Fra år 2000 begynte de å organisere fargebruk for bransjene ved å velge årets farge, til utdanning og inspirasjon. I sin leting etter årets farge saumfarer fargekonsulentene hos Pantone underholdningsindustrien, reisetrender, kunst, og til og med økonomiske trender. Inspirasjon kan også komme fra teknologi, nye stoffer og andre effekter som påvirker farger.

Smaragd er valgt til årets farge 2013 av fargeregimet Pantone.

Teppe fra Capel rugs http://www.capelrugs.com/arabesque-emerald-rugs
Sevron Court sko fra Monsoon, ca 620 kroner.
Alvar Aalto vase, Illtala.com, kr 1200 kroner 160 mm.
Pantone fargeprøve, 17-5641, årets farge
Sofa fra South of Market, Loveseat, ca 13.000 kroner.
Ralp Lauren Hancock Zip Bucket bag 1548 kroner fra 6PM.com
Badehåndkle fra Ikea, 39 kroner
Unica vaser fra Anne Haavind, ca 18.000 kroner fra minimalhome.com
Pantone iPhone 5 cover, ca 196 kroner
Kjole, Baum und Pferdgarten – Hollie – kr 1499 fra Boozt
Hunter støvler fra Zalando, kr 1295.
Jug lamp fra Cisco Home, håndblåst, ca kr 2400 kroner.

Close