Torghallen i Bergen - PLNTY | kulturmagasinet

Torghallen i Bergen

 

 

Tiden der kundene kunne komme til et fisketorg med åpne kummer der folk fikk se levende fisk og sløying er forbi. Fisketorget har vært en av Bergens største turistattraksjoner i over hundre år. Det var imidlertid på tide å oppgradere fisketorget, og det ble lagt vekt på god hygiene og arbeidsforhold da planer om en ny torghall etablerte seg. Nå kan man kjøpe fisk i første etasje og få turistinformasjon i andre.

Gamle farger på ny fasade
Den nye hallen har fått mye oppmerksomhet der den står i sin nye drakt, i moderne design og arkitektur og tilbyr et mer komfortabelt liv både for fiskehandlerne og kunder. Detaljene er nøye ivaretatt. Eksempelvis har spilene på byggets utside fått fargene engelsk rød og oker, slik fargene allerede eksisterer i de historiske trebygningene på bryggen. Ifølge Bergens Tidende er det brukt uker på å finne de rette nyansene, og byantikvaren har vært tungt inne i bildet.

 

Moderne kontrast
Den moderne arkitekturen, utført av arkitektkontoret Eder Biesel Arkitekter i Stavanger, fungerer godt blant de gamle bygningene på bryggen. Når stilarter står i sterk kontrast, er det lett å se at de bringer frem det beste i hverandre. Store vindusglass i Torghallen på gatenivå, speiler bryggen og havnen utenfor, og fra innsiden kan kunder og spisende gjester se alt hva som skjer der utenfor, trygt og tørt under tak i en ellers regntung by og nyte sitt måltid eller en velfortjent pust i bakken. Andre etasje skal fungere som et pauserom for de som jobber i Torghallen, møterom og et samlingssted for turister. , Oversikten over havnen er unik herfra. Også det at man kan se havnen gjennom glassfasaden i første etasje, er et arkitektonisk poeng, det får hele bygningen til å virke nett og luftig.

 

Hva skjer med torget?
I Torghallen går praten livlig rundt lunsjbordet om hva torget nå skal brukes til. Folk er ikke sikre på om de har vært begeistret for sommerens løsning, som nærmest har fremstått som et tivoli i deres øyne. De mener at bryggen er forsøplet etter at torghandlerne har flyttet inn i nytt bygg.

– Her ble italienske studenter, spanjoler og andre unge mennesker fra forskjellige nasjonaliteter ansatt av torghandlerne om sommeren, for å traktere nysgjerrige turister fra de mange cruisebåtene som gjester Bergen havn om sommeren, sier en av dem, Terje Haugland. Nå møtes byens befolkning og ikke minst turistene, med papp og papir i gatene.
– Noe må gjøres, mener de.

 

Historien om fiskebryggen på duk
Bildene som er hengt opp inne Torghallen forteller historien om fiskebryggen, slik tradisjonen har vært i over hundre år. Den moderne dekoren av gamle, historiske svart-hvitt bilder, skaper stemning og minner de handlende om en tid som er forbi. Forhåpentligvis minner de også folk på at de harde tidene på brygga i all slags vær er noe vi kan se på veggen og at vi kan nyte at nye tider er kommet for å bli.

Close