Jimmy Hendrix versus Josef Strauss. Kontrast. - PLNTY | kulturmagasinet

Jimmy Hendrix versus Josef Strauss. Kontrast.

Etter at utstillingen som Hanne Nielsen deltar på i Galleri Trafo i Asker åpnet, har hun gått rundt hvileløs og tenkt på alt hun burde gjort. Atelieret på Sagene er ryddig. I grunnen så pinlig ryddig som en ikke kunne tro at en kunstner kunne ha det rundt seg.

Et stort, åpent rom med mye luft er det som møter en når en kommer opp i annen etasje i det restaurerte huset som engang var en del av Lilleborg Fabrikker. En bevart fasade og et nybygget indre avslører arkitekt Sverre Fehns tanker på sine siste dager, som arkitektene Henrik Hille og Ervin Strandskogen overtok og gjennomførte. Hanne Nielsen har atelieret i to år som et stipend fra Irma Salo Jæger og Tycho Jægers stiftelse. Man kjenner byggets kvaliteter på kroppen. Betong og lys. Lys og betong. Lett, så lekende lett å oppholde seg i Fehns design. Likevel går Hanne Nielsen rundt og tenker på alt hun burde gjort.

Utsikt fra kunstnerens atelie på Sagene

Utfordres til nye tanker
– Noen ganger, når man blir invitert til å stille ut i mindre rom, går invitasjonen for min del ofte ut på at jeg må prøve nye ting. Jeg liker det å utfordre meg selv. Jeg får lyst til å leke, lyst til å prøve ut noe jeg ikke har gjort før. Hun sikter til utstillingslokalene på Trafo.

Det Hanne Nielsen synes er mest morsomt med utstillingen, er at de som inviterte hadde noen bilder i tankene, bilder hun stilte ut i 1994. Hun blir stolt og glad over at folk husker ting hun har skapt så langt tilbake i tid.

– Da jeg stilte ut disse bildene sist, ble de akkompagnert av pygmé-sang, smiler hun og tuller ikke.

– Du vet, utgangspunktet mitt den gangen var musikk jeg var opptatt av. Det var klassisk musikk. Og mennene bak musikken var hvite europeere. Jeg måtte ha en kontrast til det, sier hun og forklarer hvor vakkert det lød med et kor som kom fra jungelen, og at det i hovedsak var kvinner som sang.

Nøyaktig og delikate blyantegninger fra ustillingen på Galleri Trafo

Hvite, europeiske menn
Denne gangen stiller hun ut de samme, hvite europeere på oppfordring. Hun måtte tenke seg om da hun skulle avgjøre hvilken kontrast som skulle stå opp mot nitidige blyant-tegninger av klassiske komponister som Thomas Thallis, Josef  Strauss og Dmitrij Sjostakovitsj.
– i forhold til dette prosjektet jeg ble opptatt av å forstå mer av de gamle strukturene som hvite europeiske menn representerer. Og at endringer skjer langsomt, sier hun. Valget falt på Jimmy Hendrix, beskrevet som en av verdens beste el-gitarister i alle tider.
– Han var min ungdoms musikkhelt, sukker Hanne Nielsen.

Tennene til Jimi Hendrix, perlebroderier og strikkede remser på veggen.

Kontraster til det etablerte
Men det er ikke bare kontraster i musikk som opptar kunstneren når hun dykker ned for å hente frem og forklare tilskueren hva som har vært drivkraften i dette prosjektet. Utfordringen hun har gitt seg selv på Trafo har smittet over på flere i publikumet som hun har snakket med, som ivrig har diskutert sine likestillingserfaringer med henne. For ved å ta utgangspunkt i et uttrykk om hvite, europeiske menn, blir alt annet satt i kontrast til det.
– Folk mener jo at samfunnet vårt er likestilt, sier hun men tenker at mye gjenstår. Hun sikter til noe hun mener er en stigmatisering av kunstnere som ikke er ”hvite, europeiske menn”.
– Hanne Nielsen, ”kvinnelig kunstner”, sier hun ut i rommet av lys og betong, betong og lys. Det fylles også av noe som lukter av ironi. Hun lurer på hva hun ellers skulle være om hun ikke var nettopp det.
– Man benevner aldri en mannlig kunstner slik. Innenfor Kunsthøyskolen er det vanlig at de det utdannes flest av, er kvinner. Så kommer de ut fra skolen, og hva skjer? spør hun og har svar:
– Jeg har sjekket det grundig, og tallenes tale er klar. De fleste gallerier har flest menn i stallen. Hun er analytisk, uten misunnelse, uten tegn til å ville sable ned menn som utøvende kunstnere. Men hun er på jakt etter årsakene til at stigmatisering oppstår i kunstmiljøene.
– Under arbeidet med dette prosjektet ble jeg igjen oppmerksom på hvor lett det er å havne i gamle mønstre og tenke som man alltid har gjort. Derfor ville jeg at de såkalte ”andre” skulle være med. Det viktigste som billedkunstner er at det skal fungere og engasjere visuelt, at ikke ”tema” tar over. Jeg får vente å se på reaksjonene om jeg har fått til det, sier hun.

Fotobasert maleri og frie farger
Hanne Nielsens uttrykk er todelt. På den ene siden jobber hun med fotobasert maleri, og på den andre siden frie fargekomposisjoner. Tidlig i sin kunstnerkarriere ble hun oppmerksom på fotografiet, og ble fanget av de som fotograferte stills til kjente filmer. Der fant hun motiver hun malte. Deretter jobbet hun videre med egne fotos, andres fotos, og noe så trivielt som feriebilder. Men Hanne Nielsens utsnitt og detaljer i bilder, fokus – ut av fokus, er alle historier og uttrykk som taler for seg selv.
– Du liker ikke å kjede deg?
– Min kunstform og veksling mellom stiler er en blanding av at det er uutholdelig og deilig at det jeg skaper har en veldig streng form. Så da må jeg veksle. Men jeg vimser ikke rundt fordi jeg ikke kan bestemme meg. Nå har jeg vekslet i 20 år mellom to stiler. Jeg er fascinert av detaljer. Men det som er fotobasert er en stil som på forhånd gir en føring om hva uttrykket blir. Når jeg arbeider med frie farger, kan jeg si at jeg vil jobbe med ”grønt og gult og en sirkel”. Da jobber jeg utenfra og inn mot detaljene, sier hun.

Innvandrerkunst
På Galleri Trafo er det kunstnere som bestemmer hvem som skal stille ut. Og i Kuben henger Hanne Nielsens bilder av de hvite europeiske menn, pent på geledd, harmonisk og lite opprørske i fagre rammer. De har oppstått som tegninger etter informasjon i leksikon, før tiden med internett og Google. Der de henger, er de kun forstyrret av opprøreren Jimmy Hendrix med afrohår og opplevelsen av en snerten mannekropp i vigør. Hanne Nielsen har produsert arbeider i glassperler, som var klassisk dekor i hippie-tida med peace-merker, og hun har malt ned en gammel platespiller med en vinylplate på. Alt i sterk kontrast til de hvite, europeiske.
– Jeg er jo ikke bare opptatt av kvinners plass i kunstverden, også av homofile og innvandreres plass. Ingenting behøver å være ”homofil kunst” eller ”innvandrerkunst”. Nå som andre og tredje generasjon innvandrere utdanner seg innen kunstfag, må vi videre. Det går ikke lenger an å si ”Du kan ikke spille Hamlet fordi du er pakistaner”.

En sommerfugl, en møll
I Kuben er kvinnen symbolisert gjennom møll, tegnet.
– En sommerfugl er sååå fin, sier hun og beskriver mølles motsatte egenskaper. Men mange kvinnenavn er skrevet inn i kunsten, kvinnenavn som har betydd noe for Hanne Nielsen, forfattere, bildekunstnere eller komponister, ikke mange av sistnevnte.
– Dersom kvinner blir sjefer stilles det store forventninger til dem, annerledes forventninger. Hvorfor det, lurer kunstneren ut i den Fehnske atmosfære.
– Hendrix hadde indianerblod i seg også, du husker kanskje at han gikk i skinnjakker med lange frynser?

Et gebiss på en hylle. Vi ser bilder av forarbeidet til utstillingen.
– Det der er Hendrix tenner, ler Hanne Nielsen. Metalltråder stikker ut mellom tennene og symboliserer el-gitaristens merkverdige måte å spille på; med tennene, og altså i lekende kontrast til de hvite, europeiske, mannlige, klassiske komponister.

Hanne Nielsens arbeider finner du på Galleri Trafo frem til 30. september.

Close