Arkitektur når det virkelig gjelder - PLNTY | kulturmagasinet

Arkitektur når det virkelig gjelder

Orkanen Katrina er den kraftigste og mest ødeleggende atlanterhavsstorm som noen gang har funnet sted på amerikansk landjord. Over 15 millioner mennesker merket konsekvensene av hennes ødeleggelser.

1833 personer døde i oversvømmelsene, og fortsatt er over 700 personer savnet. Åtti prosent av den glade, fargerike og berømte jazz-byen New Orleans var under vann. Hvordan gjenreiser man en by som så til de grader er ødelagt, ikke bare fysisk men også mentalt?

Prosjektet Make it Right er initiert av Brad Pitt og bygger boliger for de som mistet sine hjem i orkanen Katrina i 2005.

Det er arkitektene som har svaret i boka Architecture in Terms of Need, som er en dokumentasjon av prosessen og arbeidet med gjenreisningen av Lower 9th Ward i New Orleans av forfatterne Feireiss og Pitt selv.

Boka Architecture in Times of Need (Kristin Feireiss og Brad Pitt) handler om et grønt boligbyggeprosjekt i New Orleans.

Fokus på design og prosess
Hovedfokus i boka ligger på designprosess og tegninger av husene. Et knippe profilerte arkitekter – lokale, nasjonale og internasjonale – ble invitert til å utvikle ”grønne” og rimelige hus som skulle inkludere det siste innenfor teknologi og som samtidig skulle kunne tåle en storm, altså sosial boligbygging i et område der naturen herjer hensynsløst. Arbeider og forslag fra arkitekter som blant annet Adjaye Associates, GRAFT, Gehry Partners og Shigeru Ban, og er rikelig illustrert med skisser og fotografier. Her finner man mye informasjon om byggeplaner og informative kommentarer fra arkitektene.

Ideen er å bygge fremtidsrettede boliger med lavt energiforbruk og som er sikrere mot flom.

Grønn tanke
– Vi lever i det 21. århundre. Det er tid for forandring, sier en begeistret huseier Deidria Taylor og sikter til bygningsmaterialer og ny boligtankegang. Med solcellepaneler på taket er hun svært fornøyd med å ha fått energiutgifter på 50 dollar i måneden, om lag 285 norske kroner. Huset er bygd på påler for å hindre en eventuell ny flom å nå inn i boligen. Regnvannet føres ned i parsellhagen hvor hun blant annet har tre guavatrær. Hun opplever at livet henger sammen.

Nytt håp om boliger
Området, som tidligere huset musikk-glade mennesker med nært naboskap og som lenge hadde vært et levende og fargerikt distrikt, har fra 2005 ligget brakk og forlatt. Nå har arbeidet med å gjenreise området, både med hus og leiligheter, skapt nytt håp i befolkningen.

Kjente, internasjonale arkitektfirmaer har vært med på å utvikle boligene som har skapt nytt håp for mange.

Gjenreiser deler av New Orleans
I tillegg til konkret å hjelpe 150 familier til å komme hjem til Lower 9th Ward og nye hus i jazzbyen, har Brad Pitts engasjement ikke bare resultert bok, men også i en stiftelse; Make it Right Foundation ble stiftet to år etter Katrinas ødeleggelser, i samarbeid med arkitektselskapene Graft og McDonough og partnere, og organisasjonen ”Cherokee gives Back” i 2007.

Boligene er utstyr med siste teknologi og bærekraftige materialer. Målet er lave energiregninger.

Stiftelsen har til hensikt å gjenreise områdene som ble utradert av vind og vann. Men i tillegg til det er prosjektet unikt nok er tuftet på bærekraftige arkitektoniske løsninger, miljøvennlig teknologi og bygningsmaterialer. ”Hvorfor ikke, når vi har muligheten?”, spør Pitt, som har fått med seg tidligere president i USA, Bill Clinton til å støtte prosjektet. Flere av de som nå har fått nye hjem, etter å ha levd i bobiler eller i andre deler av USA i nesten fire år før de kunne komme hjem igjen, opplever økt livskvalitet gjennom grønn boligtankegang.

Boka kan du finne på Amazon.

Close