Mariettes måte - PLNTY | kulturmagasinet

Mariettes måte

Fra å designe og sy plagg for plagg, står Mariette Røed Torjussen overfor den tøffe utfordringen det er å få en egen kommersiell produksjon ut i salg.

I lokalene til kunstgalleriet Fineart på Aker brygge gjøres forberedelser. Stemningen er svevende og designeren kan til tider oppfattes som direkte fraværende. Men det er hun ikke. Hun er to steder samtidig.– Den er fin til deg, Marianne. Hva med sorte sko? Modellen prøver. Det skinner i kråkesølv fra husbondens barndoms ferierike i Risør og blafrende silkechiffon på en annen. Det organiske materialet klynger seg til kroppen. En modell forsvinner på bakrommet.

– Jeg jobber bare mens vi prater? spør Mariette. Den litt sky personligheten stryker håret bakover slik at inntrykkene kan få komme bedre på plass.

– Så det er ekte kråkesølv i den kjolen?
– Ja, mannen min visste om et sted i Risør der han var på ferie som barn. Et helt unikt sted! Vi har plukket det der, og som du ser former det seg lett fordi det er mykt, smiler designeren dagen før dagen.

FØRSTE SELGER
Christine Aune Heisholt deltar ivrig i prøvingen av antrekk. Hun er nettopp kommet med på laget for å selge kolleksjonene der ute på markedet.
– Vi har jobbet veldig tett opp mot denne visningen, det har vært en fin måte å lære kolleksjonene på, sier hun. Christine har alltid har jobbet med klær. Både som selger og som butikksjef. Det tar ikke lange tiden før hun naturlig guider gjennom klesstativene.
– DEN er fin når den kommer på!
Christine er opptatt av at Mariettes plagg kan brukes av kvinner i forskjellige fasonger, og at kolleksjonen dekker mange bruksområder.
– Her viser vi print, selskapskjoler og mer hverdagslige, røffe plagg. Hun trekker frem en vest i strikket tøyremse, akkurat slik den så ut på 80-tallet.
– Ja, elementer fra 80-tallet er definitivt tilbake, ler Christine og leder videre.
– Se på denne, viser hun. Ingen tvil om at det svinger med farget pels fra freakete tibetansk lam, som kan kombineres både med jeans og shorts.

VALGET VAR ENTEN ELLER
Solen kaster dovne ettermiddagsstråler på det området som engang huset Akers mekaniske Verksted. Stedet var et skipsverft med ankomst av tog og digre kraner. Det var langt mellom kaffe-lattene fra 1854, da verkstedet som startet på østsiden av Oslo i 1841 flyttet til havnen, og frem til 1982, da selskapet Akers Verft ble nedlagt etter sin storhetstid og Aker brygge ble etablert med boliger, butikker og spisesteder. I den samme sola der menn har slitt sine sterke muskler og forsørget sine familier, skal Mariette vise det arbeidet hun har nedlagt i kolleksjonen denne gangen, på jakt etter de aller første kundene, de som skal kjøpe inn under Oslos moteuke, Oslo Fashion Week.

– Har du en plan for den nærmeste fremtiden?
– Målet er å selge til noen få butikker, forklarer gründeren og bekrefter.
– Og for at jeg skal være konkurransedyktig på pris må jeg nå produsere klærne i utlandet. Det meste i denne kolleksjonen er sydd ute, men jeg har med noen ”one pieces” som jeg har sydd. Jeg har sydd kjoler siden 1994. Nå måtte jeg gi meg selv et valg. Jeg kunne satse eller la være, sier Mariette. Hun er utdannet kjole- og draktsyer fra yrkesskolen i Telemark. Etter kolleksjonene ”Himmel og hav” og ”Etterdønninger”, har denne kolleksjonen fått navnet ”Kråkesølv”.

GULLRUTEN 2012
Foruten at Mariette har deltatt med visning på Oslo Fashion Week tidligere, var det svært positivt for karrieren hennes at Dorthe Skappel opptrådte i nettopp hennes kjoler under årets Gullruten på TV2. På denne måten er den tidligere modellen og programlederen nærmest blitt en slags fadder for prosjektet.
Ingeborg Riseng, smykkedesigneren og søsteren som laget smykkene programlederen bar, er også med når Mariette nå går i ilden. Hun forteller at Dorthe selv hadde klare meninger om hvordan antrekkene skulle bli til TV-showet, og at hun ønsket at det skulle se ut som om de lange kjedene med Swarovski-perler var en del av kjolene. Denne gangen skal Dorthe kun være gjest.
– Alt som ser veldig tilfeldig og ”riktig” ut, er altså svært nøye planlagt sier smykkedesigneren.
– Hva med denne, Mariette? Ingeborg holder opp en oransje ”rosett” med en sten i midten som passer perfekt til kjolen i oransje silkechiffon.

HAV OG SJØ
Dagen er kommet. Visningen går utendørs. Kaos og orden. Sommerfugler i magen. Summing fra forventningsfulle gjester, parfyme i lufta, duvende musikk. Foruten jenter fra hjembyen Porsgrunn, har Mariette hentet inn modeller fra Team og Pholk. Til sammen skal sju modeller vise klærne hennes under den private visningen. Men under den samarbeidsvillige ettermiddagssolen som kaster vakkert lys på Aker brygge, stopper forbigående, turister og representanter for den eldre garde. De bivåner visningen med største beundring. Atter er det forunderlig å se hvordan plagg forandrer karakter straks de omslutter en kropp. Noen går barbeint, andre på høye heler. Den røde løperen skaper et hollywoodsk lekent, men også høytidelig preg. De sittende gjestene følger nøye med. Er dette plagg de kan selge i butikkene sine? Musikken spres over høytalere. Det er ingen tvil om hvor inspirasjonen kommer fra.
– Jeg er fascinert av hav og sjø og liker den florlette effekten av vind. Nå har jeg jobbet mye med print og det har vært utrolig spennende. Dette er steiner… Dette er skjell. Er du først forelsket i naturen, så gir den så utrolig mye, sier Mariette.

Close