Enkel og historisk

Om det er den romerske keiseren Gaius Julius eller den meksikanske chefen Caesar Cardini som er navnefar til denne retten, er usikkert. De lærde strides. Noen forteller at retten ble skapt under forbudstiden i USA, av den meksikanske chefen på Hotel Peñafiel ved byen Tehuacan i Tijuana, Mexico. Dit reiste amerikanerne for å feste og ha det gøy, for her var det nemlig ingen lover som forbød dem å nyte alkohol, som i hjemlandet over grensen.

Krutonger skal stekes til de er gyldne og sprø, ca 15 minutter på 200 graders varme
Krutonger skal stekes til de er gyldne og sprø, ca 15 minutter på 200 graders varme

Laget av rester
Videre sier historien at Cæsar salaten ble kjent etter at den ble servert, nettopp på dette hotellet,  på den amerikanske nasjonaldagen 4. juli i 1925. Hotel Peñafiel hadde vært godt besøkt hele dagen, og kjøkkenet var gått tom for råvarer. Sjefskokk Cardini måtte gjøre sitt beste for å tilfredsstille sultne gjester utover kvelden, og grep til rester han hadde på kjøla.

Skjær opp kyllingen i skiver. Økologisk kylling gir best smak, hvis du tar deg råd til det.

Til ære for Cæsar
Den andre historien om Cæsarsalaten er ble funnet opp av amerikaneren Giacomo Junia, en italiensk kokk på The New York Café i Chicago, i 1903. Og han ga den navnet etter den romerske hærføreren: les italienske hærføreren, som jo var nasjonaliteten Junia hedret.

Uansett opphav: ingrediensene kan varieres, men det sies at den originale Ceasar salaten ikke har ansjos i dressingen, og dermed er denne ingrediensen valgfri. I våre dager får man også mye fin og ferdig dressing i butikken. Bestem selv om du vil at alt skal være hjemmelaget. Det smaker naturligvis veldig godt, men tar litt lenger tid. Salaten er uansett enkel å lage og smaker deilig med kylling og bacon. Ha gjerne i noen reker også.

Dette trenger du:

3 kyllingbryst (beste du har råd til)
1 pakke bacon
1 stor romanosalat
1 stor persilledusk
1 rød løk
2 store fedd hvitløk
2 hardkokte egg
4 ansjosfileter (1 boks)
1 teskje Worcestershire saus
1 teskje sennep
2 spiseskjeer friskpresset sitronsaft
1 teskje grovkvernet pepper
1 teskje grovt salt
2,5 desiliter ekstra jomfru olivenolje
1 hel loff eller landbrød
4-5 spiseskjeer revet parmesan og ekstra til å strø over salaten når den serveres

Dette gjør du:

1.
Lag krutonger: Skjær brød i terninger. Hakk persille, bland med finhakket hvitløk i olivenoljen og spre over brødterningene. Sett i ovnen på 200 grader. Stek i 15 minutter eller til de er gyldne.
2. Stek kylling og bacon. Når det er klart, skjæres det opp i mindre biter. Riv opp den vaskede salaten og ha alle ingrediensene (kylling, bacon, egg) i serveringsbollen. Vend ingrediensene og hell over Parmesan.
3. Dressing (kan også fåes ferdigkjøpt i butikken):
Finhakk resten av hvitløken og bland med salt i en bolle til det blir en pasta. Bruk bakenden av en spiseskje. Putt oppi ansjos og knus den på samme måte (ansjos kan sløyfes). Hell i Worcestershire saus og sennep, sitronsaft og pepper.

Hell til slutt i resten av olivenoljen og bland godt. Du kan også godt putte ingrediensene i et gammelt, vasket syltetøyglass, sette på lokket og riste godt. Spre ekstra revet parmesan over salaten når du har forsynt deg. Vel bekomme!

 

Close