Contact – sjenerøs underholdning og etablert hip-hop fra Madcon - PLNTY | kulturmagasinet

Contact – sjenerøs underholdning og etablert hip-hop fra Madcon

Store artister har gjort det før dem. Barbara Streisand, Céline Dion, Lionel Richie og Bjørn Eidsvåg, topper kanskje listen av artister som liker å utgi duetter. Noen ganger kan det virke som om duett-produksjoner er tegn på at man ikke lenger har så mye nytt å by på av eget materiale. Madcons siste produksjon Contact oppleves stikk motsatt. De overrasker med ny inspirasjon.

Norges rap-elite
Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam har invitert artister som Timbuktu, Admiral P og Nico D, Nasty Kutt, Blunder, Skylab, Jonas Keys og Maria Mena, Jesse James og Onkl P. Madcon lener seg ikke på noen av dem. De benytter anledningen til å introdusere nye artister, slike som Envy, Dreamon og Kaveh.  Og ja, tro det eller ei: Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus. Om ikke den musikalske prestasjonen er høydepunktet i denne produksjonen, er det både et morsomt, raust og lekent samarbeide vi er vitne til etter alt bråket som oppsto etter siste Spellemannspris-utdeling.

Dette albumet kan kanskje sies å være Madcons livsglede på sitt beste, for ikke å nevne hvordan produksjonen også setter fokus på dem som rollemodeller i samfunnet.

Lekent musikk-eksperiment
Lek er stikkordet for dette albumet. Og det på norsk denne gangen. På den måten får også tittelen Contact sin mening. Det kan virke som om Baqwa og Wolde-Mariam kan slappe av med sine karrierer, sammen og hver for seg. Uansett har de språklig fått et helt nytt utgangspunkt for å komme enda nærmere sitt publikum.

Madcon, som nådde sitt mest bevrende høydepunkt under Eurovision Song Contest 2010, der låta ”Glow” ble spilt på lufta i Europa og vist med en dans der folk kunne bli med med til fengende toner, har vært godt etablerte artister etter listetopp-suksessen Beggin’ i 2007. Allerede tre år, i 2004, tidligere vant de sin første Spellemann for beste nykommer. Nå kan de se utover egen karriere og gå i sandkassen med andre artister.

Lar de andre skinne
Dette er også en modig utgivelse. Selv har de tatt plass i bakgrunnen i den grad det går. Her er det Lyset, Noora, Tommy Tee (Vi flyr), Vinni (Hummer og kavviar) og Chraig fra Carpe Diem (Jaget og bonussporet Sug’n da), som får oppmerksomhet. Rent musikalsk er det variasjon på låtene, og Madcon-tilhengere kan nok henge seg opp i at gjesteartistene har fått mye av den tonale plassen på albumet. Dette er et musikalsk eksperiment for Madcon sin del, og vi må kanskje vente til neste gang dersom vi er mest opptatt av gruppas totale egenart.

Humor er en viktig del av Madcons eksistens, og dette gjenspeiler seg i produksjonen av ”Fest på Smestad”, fra filmen ”Tina & Bettina”. Kommersielt sett kan nok dette bli en grusom landeplage i sommer.

Close