Amerikansk frykt på film - PLNTY | kulturmagasinet

Amerikansk frykt på film

Men hvem er det som vurderer? Er du norsk og har et forhold til Guds natur og basiskunnskap om fjellvettregler, vil du gremmes av denne filmen. De fleste scenene er rett og slett ikke troverdige.

Fiksjon uten snev av fakta
Vi aksepterer at film er fiksjon og fantasi. Men denne gangen må publikum på nettsiden Rottentomatoes gå i seg selv. Vi må sette en grense for fargerik og virkelighetsfjern historiefortelling. Særlig når fakta blir hinsides all troverdighet og historien ikke engang ville passet som billig paperback-lektyre. Filmskaperne som har laget The Grey har skapt en historie i et miljø de ikke kan særlig mye om; iskalde kuldegrader, snø og ulv. Ikke virker det som om de bryr seg mye om det heller, men blåser i fakta til fordel for fiksjon. Målet for regissør Joe Carnahan kan ha vært å lage en slags psykologisk triller, men filmen havner i verste fall i kategorien ”skrekkfilm”.

Oljearbeidere i villmarken
Etter et flykrasj på vei hjem fra et oljefelt i Alaska, forsøker seks oljearbeidere å ta seg gjennom villmarken for å få hjelp. De blir forfulgt av ulv, som jakter mennene ned, som en etter en må takke for livet. John Ottoway (Liam Neeson) tar styringen og får noen utfordringer med en opsternasig kollega. Han er en gudfryktig mann som samler lommebøker for å bringe dem hjem til de etterlatte. Handlingen foregår ute i nådeløs, iskald vinter, der de overlevende etter flykrasjet starter sin vandring til sivilisasjon.

Ulven, et beregnende beist
Ulven er i denne filmen representert akkurat slik vi frykter den i vår villeste fantasi; som et guløyd, gigantisk og beregnende beist som ønsker å vise krefter med mennesket og mannen i dette tilfellet.  Animerte sekvenser viser ulven som angriper med overdrevne krefter og snerrende lyder. En av Ottoway sine arbeidsoppgaver har nettopp vært å holde angrep fra ulv i sjakk i villmarken ved oljeriggen. Vi ser ulv skytes når de stadig vekk angriper menneskene ved riggen, nå er hevnen søt.

Les også:  «Jente, 1983». Om å forsones med uforståelige ting vi gjør

Denne filmen blir for fantasifull for nordmenn med ski på beinaStudioatmosfære
Gruppen menn virker heller ikke å la seg affektere av isende kulde. Mindre bekledde, kalde og våte lar de sine døde kamerater ligge påkledd tilbake. Ikke så mye som en lue tar de med seg. Og dermed blir møtet med den nådeløse vinteren heller preget av en atmosfære i studio. Kun en gang gjennom filmen får vi en følelse med en ekte situasjon der mennene spiser ulven de har drept. Liam Neeson, som ellers er kjent fra kvalitetsfilmer som blant annet Schindlers liste, tok denne gangen et feil valg da han takket ja til hovedrolle.

Filmen er tilgjengelig på kino, DVD, Blue Ray og streaming

Close