80-tallets store hemmelighet - PLNTY | kulturmagasinet

80-tallets store hemmelighet

På slutten av 80-tallet var skrekkens motetiår på vei inn i motebildet. Vi snakker om 60-tallet. Det var ikke lett å vite hvordan man skulle forholde seg til slengbukser og høysåtehår, lårkorte kjoler og slengbukser. De som var født på 60-tallet hadde aldri brukt slik mote, og de fattet en nysgjerrig interesse for moten. Frisørene ledet an og dro håret opp i såter. Falske øyevipper lot ikke vente på seg. Vel, om man var stylist, da. Og skulle skape et motebilde i et motemagasin.

Det tok lenger tid før moten kom ut på gata. De som hadde levet lenger enn 20 år, hadde en virkelighetsnær oppfatning av at de nettopp hadde gitt krøsjlakk-støvlene til årets loppemarked. De måtte innse at de var nødt til å starte på’n igjen for å henge med i det moteriktige bildet. Eller ikke.

Skulderputer på nytt
80-tallet er ugjenkallelig på vei inn i vår motebevissthet. De som vokste opp med 80-tallets hårrot-permanent og rosa leggings, trekker et sukk og må om mulig stålsette seg. For det er ikke lenger slik at damene skygger banen for kommende motetrender i spisse pumps. Riktignok gjorde den nå avdøde moteskaperen Alexander McQueen sine første fremstøt med skulderputer og halsrysjer allerede tidlig på 90-tallet, så i prinsippet finnes det ingen unnskyldning. Men en leken klesdesigners påstand er ikke nok til å få markedet på gli. Det har eksistert en viss motstand mot å gjenintrodusere skulderputer.

Barokk og sovjetisk militære
Som alt annet må nye motetrender få lov til å modne, og nå er det ingen hinder for at klesstilen, som innebar hvite støvletter, piratbukser og amerikansk bonderomantikk med snøring i halsen kombinert med italienske barokke blonder, blanke stoffer, Sovjetiske militærimitasjoner og mye sminke, er på vei tilbake. Elton John sang om ”Nikita”, og et komplisert kjærlighetsforhold til en kvinnelig sovjetisk grensevakt. De lange, rette kåpene og sovjetinspirerte hattene, illustrerte dette bildet. Så gikk vi også på utestedet ”Kreml” i Rosenkrantzgate i Oslo sentrum.

Så hva var det som var så spennende med 80-tallet, bortsett fra puddelrock og vannseng? Kanskje var det blondenes inntog og undertøyets seksuelle skrik etter å være vovet, så vovet. Bodyen kom til å bli kvinnens største flørt under jakken, eller ”next to nothing”, som kanskje kan defineres som en grense. Og er vi først under, så skal det nevnes at strømpeholderne fra 50-tallet kom på plass under skjørtet. Gjerne sofistikert synlig, om noe slikt finns.

80-tallets kvinneikon
Grace Jones var ett av årtiets androgyne kvinneikon. Tok hun på en svart dressjakke med brede skuldre uten noe under (ikke engang en blonde-body), var det ikke godt å definere hvilket kjønn hun var. Den andre var Annie Lennox som spilte ut all sin femininitet i det maskuline. Hun var et forbilde for mange med sitt korte hår, dress og slips. Madonna trivdes best i sort helsetrøye med en liten bh under, og hadde tøyfiller i håret.

Den norske klesskjeden Bik-Bok vokste seg store på gigantiske t-skjorter i pastellfarger og joggebukser som skulle trekkes opp. Opp over hoftekammen gikk også linjene på bikinien, og tanga-bikinien ble et ”must-have”, og var eneste strandplagg. Bikinitopp var ikke å se på noen strand. Kvinnefrigjøringen var et faktum, i alle fall når det kom til å vise bryster. Man var brun ”all over”. Store t-skjorter falt nedover nakne skuldre sammen med stripet hår og permanente, litt luftige krøller, og buksene kunne ikke bli vide nok i lårene eller trange nok rundt anklene. Ballong-fasongen og svulstige mohair-gensere med legg på skuldrene kan kort oppsummer klesmoten fra dette gruens tiår.

Ubrukelig mote på nytt
Fortsatt viser bilder fra tidlig 80-tall at 70-tallet holdt god stand langt inn i det nye tiåret. Igjen er det hårfrisyrene som avslører den sakte overgangen. De ble bare høyere og høyere. Den 80-talls moten som kommer nå er ikke den samme, og skal heller ikke kopieres. Meningen er å hente inspirasjon fra en svunnen tid og gjøre den om til noe som fungerer i nuet. Å se seg tilbake å plukke høydepunkter fra en tid er alltid morsomt. Men om 80-tallet hadde noen brukbar mote å by på, skal være usagt.

1 Jeans i lys turkis Ichi kr 399,-
2 Lommebok Etsy/Wonderlandboutique kr 43,50
3 Armbånd i knalle farger Hennes & Mauritz kr 39,90
4 Øredobber med fjær Hennes & Mauritz kr 49.90
5 Rock Girls Top Only kr 199,-
6  Sort blondekjole John Zack kr 349,-

Close